A fiatalok körében is jól áll a Fidesz-KDNP

2019. november 17. 19:53

Deák Dániel
Facebook
A Fidesz-KDNP még a 18-29 évesek körében is közel 20 százalékkal van a másodiknak számító Momentum előtt.

„Az elmúlt hetekben sokan sokat vitatkoztak arról, hogy vajon a fiatalok körében jól áll-e a Fidesz-KDNP, érti-e a nemzeti kormány üzeneteit ez a korosztály. E kérdések eldöntése érdekében érdemes megnézni a számokat:

A kormánypártisággal nem vádolható és általában pontos számokat publikáló Medián korcsoportok szerinti bontásban vizsgálta ezt a kérdést. Eszerint a Fidesz-KDNP minden korosztályban magabiztosan vezet, még a 18-29 évesek körében is közel 20 százalékkal van a másodiknak számító Momentum előtt. 

A számok alapján kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP az egyedüli néppárt ma Magyarországon, tehát minden társadalmi csoportban nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik. Az ellenzéki pártokra mindez nem mondható el, hiszen míg például a Momentum a fiatalok körében 16 százakékot ér el, addig az idősebb korosztálynál 2-4 százalékon áll. Tipikusan az idősek pártja a DK, amely a 60 évesnél idősebb korosztályban 15 százalékos támogatottsággal bír, a 29 év alattiak körében viszont csupán 4 százalékkal.

A fiatalok kevesebben vannak, ráadásul a választásokon is kisebb arányban vesznek részt, így csak az a párt tud sikeres lenni, amely minden korosztályt meg tud szólítani. Jól látszik a számokból az is, hogy a 29 év alattiak körében a legmagasabb a pártot választani nem tudók aránya. Ez is természetes, hiszen a fiatalok kevesebbet foglalkoznak politikával, többségük még iskolába jár, nem érintik még őket olyan kérdések, mint például az adópolitika változása, a családtámogatási rendszer bővítése vagy a rezsicsökkentés. Ezekkel később foglalkoznak, amikor már nekik is van önálló háztartásuk, családot alapítanak. Nem véletlen, hogy a 30-39 éves korosztályban a legerősebb a Fidesz, hiszen a családtámogatási rendszer bővítése, az otthonteremtési támogatások őket érintik leginkább.

Összességében kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP egyáltalán nem áll rosszul a fiatalok körében, nagyjából annyival alacsonyabb a támogatottsága, mint amennyivel a pártot választani nem tudók aránya magasabb a többi korcsoporthoz képest. Ugyanakkor természetesen lehet javítani a helyzeten, így az elkövetkezendő évek egyik fontos célkitűzése az lehet, hogy ennek a korosztálynak az eddigieknél is érthetőbben kell elmagyarázni a kormányzati döntéseket, az általuk használt kommunikációs csatornákon is meg kell jelenni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jó helyzet is tovább javítandó, a politikában soha nincs megállás vagy pihenő, minden nap új feladatokat hoz.

Azért annyira meg nem meglepő a dolog, ha belegondolunk, hogy a 30-as korosztály a fő címzettje a Fidesz-kormányzás tán legemblematikusabb intézkedéscsomagjának, a családtámogatási rendszernek. Azért az elég kézzelfogható kontraszt 2010-hez képest, amikor mondjuk egy háromgyerekes édesapa a teljes bruttóját megkapja nettóként stb.

Kb. ugyanazok szavaztak a moslékkoalíció jelöltjeire, akik 2019 májusában és 2018 áprilisában is ezekre (ún. Jobbik, MSZP, DK, LMP, Momentum stb.) szavaztak. Pici szavazatveszteségük volt összességében, de alapvetően nagyon fegyelemezetten leszavaztak a közös jelöltre (akik többsége ugyebár MSZP/DK-s volt, érdekes módon), és ez Budapesten meg a megyei jogú városok kb. felében elég volt nekik a győzelemhez.
Ami ugyanis valóban újdonság volt az önkormányzati választások történetében: a korábbinál sokkal kevesebbet számított a regnáló polgármester személyes teljesítménye / az ellenjelölt személyes alkalmassága. Ennek oka szerintem egyrészt a Borkai-ügy a kampány utolsó hetében, másrészt pedig a folyamatos vereségek által kiváltott revansvágy, dachangulat. "Bárkire, csak a Fidesz ellen." Tehát az az ember, aki tavasszal is valamelyik ellenzéki pártra szavazott, az ezúttal akkor is leszavazott - példákat említve - pl. Niedermüllerre pl. Vattamánnyal szemben, és Karácsonyra Tarlóssal szemben, ha nagyjából tisztában van vele, hogy ez objektíve rosszabb választás, ha csak a városüzemeltetést nézzük, és amely szigorú pártalapú protestszavazás esetleg 2010 vagy 2014 őszén még nem érvénesült.
Továbbá több nagyon jelentős városban eleve nem is indult a regnáló fideszes polgármester (Miskolc, Pécs, Szombathely - utóbbi két helyen gyakorlatilag megbukott a fideszes polgármester már a választás előtt), ezeket a városokat el is bukták.

Bármilyen fájdalmas (az), alapvető átrendeződés valójában nem történt akár 2019 májusához képest sem, viszont az összeborulás működött.

Tarlós vezetett ennyivel a Nézőpont felmérése szerint (amikor az összes többi, ballib kvk szerint is simán vezetett). A választás előtt már jóval kisebb előnyt mértek (amikor az összes többi, ballib kvk sem jeleztte még Karácsony előnyét).

Ez a tábla a Fidesz (!) támogatottságáról szól, és nem budapesti, hanem országos összesítésben.

"Hát ha minden rendben akkor 2006 után először miért is lett ennyire kiegyenlített a választás ?"

Most komoly ez a kérdés?!?

A napnál is világosabb, hogy azért volt most a legkiegyenlítettebb a választás 2006 óta, mert megint egy tömb állt szemben a Fidesszel. Ez utoljára 2006-ban volt, az MSZP-SZDSZ tömbbel. (Egyébként kísérteties a hasonlóság a 2006-os önkormányzati eredményekhez, ami akkor hatalmas fideszes győzelemként volt ünnepelve. Hozzá is szoktunk az örökös taroláshoz, ez is nehezíti az objeltív megítélést.)

A Momentum pedig PONTOSAN annyira hasít a Momentum (és a DK), amennyire az ún. Jobbik, az MSZP és az LMP (ez utóbbi a Momentum esetében különösen fontos!) visszaesett. Ez egy zéróösszegű játszma az ellenzéki térfélen. 2018 áprilisában az ún. Jobbik és az MSZP volt a két "erős" párt, a 2019-es két választáson viszont egyértelműen a DK és a Momentum. Gyakorlatilag darabra megvannak a szavazatok, csak átvándoroltak. Egyébként a Momentum alig szerzett polgármesteri posztot (talán két budapesti kerületben), rengeteg viszont az MSZP-s és DK-s polgármester, de momentumosnál még olyan is több van, aki ún. jobbikos (Eger, Dunaújváros + néhány kisebb város). Ebből még lesz feszkó, mert közben tényleg feljött a Momentum a DK mellé a megyei közgyűlési listás szavazatok szerint is.

Mint erintett hadd tudjam: a bankok eleve a svajci frankot ajanlottak. Mit ajanlottak? - arra osztonoztek. A frank eros, a forint/frank atvaltasi arany nem mutat nagy kilengeseket stb.
Na, aztan ahogyan a nepek tomegesen kezdtek felvenni, a kilengesek is bejottek - valakiknek.
Az akkori magyar allam megakadalyozta, felvilagositotta a megvezetetteket?
A, dehogy! A banki ugyintezo a reklamban befogja a fulet, nem erdekli, mennyit keres a hitelfelvevo.
Trukkok szazai.

Utalod, hogy a Drazse visszajott, hogy Lackner nem mondott le, hogy Bangone, Kunhalmi el sem ment stb.
Es? Mit teszel ellenuk? Harcolsz a Fidesz ellen, ugye?

Lehetne elovigyazatosabb is ez a Deak, mindenben ketelkednie kellene, ami a "trukkosoktol"
jon - nemreg meg is egette magat jol!
A fiataloknak minden trukk uj, csak tanulni ne kelljen, csak szabad lehess, csak ne dumaljanak bele az eletedbe, csak a "rossz" oktatasegeszsegugyet tegyek mar rendbe. Ja, es ne lopjanak.
Ilyen es hasonlo maszlagokkal hulyitik a fiatalokat, akik semmi mast nem akarnak, csak mivel mar annyit hallottak: bukjon az Orban! Aztan utanunk az ozonviz, elkepzeles semmi!
Sok fiatal, aki eddig nem vette a faradsagot, most elballagott es beszavazott olyanokat, akikrol azt sem tudja, milyen partot kepviselnek - azt, hogy mit tennenek, a megtollasodasukon kivul, meg sajat maguk sem tudjak -szoval beszavaztak oket, csak hogy ne nyerjen a Fidesz.
Itt valami elcsuszott, errol beszelni kellene, nem kellene hagyni, hogy a Momentumos hazaarulas legyen a pelda a fiatalok elott!
Nagy dolog a csaladtamogatasi rendszer, de odaig el kell jutni, hogy valakinek ma csaladja legyen, hogy ezt akarja!

Mi ez a felsobbrenduseg?
Mi ez a szemelyvalogatas? Ez a lenezes, lesajnalas?
Nagyon rossz hagyomanyok ezek, nem kellene ezeknek teret adni
Es foleg a magukat demokrataknak nevezok hogyan utazhatnak ilyesmikben?

Szebb Gyurcsanyt, elvtars!

Ez mar rendszervisszavaltoztatas lenne - vissza a kommunizmusba.
Ott erzik jol magukat az Aprok, Donathok, Draskovicsok, Fekete Gyozik stb.

Index, 444, 168 ora, 24 hu az igazat irja?
Es tenyleg fuggetlenek?
Kitol is? Ja, hogy csak a Fidesztol? Es minden mastol pedig fuggenek, ja.
Ahogy Gyurcsany mondta roluk: behivjuk es felkeszitjuk oket, hogy ne szisszenjenek fel mindenre - csak a Fidesz dolgaira.
Aha.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés