Varga Judittal vitázott Sophie in 't Veld

2019. november 14. 18:56
A többi között a migráció, a hazai média és oktatás helyzete és a jogállamiság kérdése is érintett volt a vitában.

Liberális EP-képviselővel vitázott a magyar igazságügyminiszter – írta az Euronews. Kevesebb politikai figyelmet és több jogi elemzést igényel a jogállamiság kérdése, mert enélkül politikai eszközökre használják – mondta Varga Judit a holland liberális képviselővel tartott vitájának bevezetőjében. A magyar igazságügyminiszter szerint az EP-képviselők közül sokan nem is olvasták a Sargentini-jelentést, úgy szavaztak róla. Sophie in 't Veld nem értett ezzel egyet, szerinte alaposan megvitatták a jelentést, és a benne lévő állításokat.

In 't Veld szerint nem a magyar emberekkel van vitájuk, hanem Orbán Viktorral

Magyarország szó szerint az EU szívében van – emelte ki a holland képviselő, nem a magyar emberekkel van vitájuk, hanem a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral. Egy kormánynak az országa teljes népét kell szolgálnia. Orbán pedig csak a támogatóit szolgálja ki – jelentette ki in 't Veld, hozzátéve, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás nem a büntetésről szól.

A vita harmadik résztvevője Laczó Ferenc, a Maastrichti Egyetem történelem tanársegéde. A moderátor pedig Yoeri Albrecht holland újságíró.

Menekült kérdés

A menekültekről szóló vitapontban Varga Judit kijelentette, hogy minden menedékkérőnek adnak enni, csak azok nem kapnak, akiknek a menedékkérelmi folyamata már lezárult, és nem kapták meg azt. Varga hozzátette, hogy azok a migránsok, akik nem kapták meg a menedékkérelmet szabadon távozhatnak Szerbia felé, vagy ahonnan érkeztek.

Magyarország az EU tagja, aláírta a szerződéseket, elsők közt írta alá a lisszaboni szerződést, és ebben benne van a közös bevándorláspolitika – vélekedett a holland liberális politikus, hozzátéve, hogy szerinte Magyarországnak nincs bevándorlás problémája, kivándorlás problémája van.

Varga Judit úgy válaszolt, hogy szerinte egyre többen mennek vissza Magyarországra és elmondta azt is, hogy meglátása szerint a kivándorlás egy közép-európai probléma.

Az elfogadott kérelmek aránya 40 százalék körüli Európában, 7 százalék Magyarországon – emelte ki Veld. Szerinte Orbán arra használja ezt a problémát, hogy elrejtsen más problémákat. Az lenne kérdés, hogy miért hagyják el fiatalok százai és ezrei Magyarországot – mondta a liberális politikus.

A média helyzete

A hazai média helyzetével kapcsolatban Varga Judit azt mondta: A legnézettebb tévé, a legolvasottabb oldalak kritikusak a kormánnyal, példaként hozva az Indexet, a 444.hu-t, a hvg.hu-t és a 24.hu-t. Bármit válaszolunk, bármit bizonyítunk, sosem lesz elég, mert ez egy politikai játék – jelentette ki a magyar igazságügy miniszter. 

Jogállamiság

Sophie in 't Veld azt kérdezte Varga Judittól, hogy támogatnának-e egy átlátható mechanizmust a jogállamiságról, amiből parázs vita alakult ki köztük. Veld szerint Varga válasza azt jelenti, hogy nem támogatnának egy ilyen átlátható, mindenkire egyenlően érvényes mechanizmust. Varga erre úgy reagált, hogy az megszegi az uniós szerződéseket.

A Fidesznek nem kell megszegnie a törvényeket, mert meg tudja változtatni a törvényeket – mondta Laczó közbevágva a vitába, szavait a közönség tapssal jutalmazza.

A jogállamiság ügyében Varga Judit elmondta azt is, hogy Magyarországon szabad választások vannak, amit az is bizonyít, hogy az ellenzék nyert az október 13-ai önkormányzati választásokon. A választási törvénnyel kapcsolatban a magyar igazságügyminiszter hozzátette, hogy azt a Velencei Bizottság kérte hogy változtassák meg, hogy legyen kiegyensúlyozottabb. Laczó szerint a Fidesz saját hasznára változtatta meg a törvényt, ezért győztek kétharmados többséggel a voksok körülbelül felével. Varga szerint az ellenzék volt sikertelen, és ezért frusztráltak.

Oktatásügy

Az oktatás témájában természetesen nem maradhatott ki a CEU ügye sem. Ezzel kapcsolatban Varga Judit azt mondta, hogy a CEU saját akaratából távozott.

Összesen 231 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pillesúlyú ostoba Soros liba.

Informátora: a 444 és társai.

Minden képviselőt szívatnak, aki kormány és Orbán párti.
Vagyis a magyar emberek többségét a libsik.

Pontosan erre gondoltam. Ritka szemét társaság.

A magyar néppel van vitájuk, ha Orbánnal van vitájuk, mert Orbán demokratikus választásokon nyert.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. november 15. 9:19

"Liberálissal vitázni olyan, mint sajtreszelővel rejszolni. Lehetne éppen jó is, de nem az."

Klasszikusokat csak pontosan:

"Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas."

A második mondat a kulcs.

Én nem hiszem el a 40%-ot. Ha ennyi, akkor miért csak évi pár ezer embert küldenek haza?

Világos, az ország felével. Nem tudom, miért nem lehet ezt cáfolatként minden fórumon azonnal lecsapni.

Ráadásul demokratikus választások voltak.

Nem kell meglepődni. A média csak arra reagál, ha baloldalit, liberálist mutathat, hallathat.

Ez a némber azt kéri számon Magyarországtól, amit még meg se határoztak, hogy micsoda:

"Jogállamisági kritériumok
Mandíner, 2019. október 3
DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki."

arról nem beszélve, hogy ordasat csúsztat.
Varga azt mondta, hogy "azzal megszegnék az uniós szerződéseket"
erre vágott közbe, hogy nem kell törvényt szegni, változtatni is lehet. ez így igaz, csak nem törvényekről van szó, hanem uniós szerződésekről. azért megnézném pár liberális arcát, ha a kormány nekiállna az uniós alapszerződések egyoldalú módosításainak... :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés