Elismerte Ánezt átmeneti elnöknek Washington

2019. november 14. 9:35
Egy Morales-hívő férfi halálával már hétre emelkedett a hatalomváltás utáni káosz áldozatainak száma.

Az Egyesült Államok elismerte Jeanine Ánezt Bolívia átmeneti elnökének, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter gratulált az új vezetőnek - jelentette be szerda esti közleményében az amerikai külügyminisztérium. A közleményben az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: „az Egyesült Államok üdvözli Jeanine Ánez szenátort, aki elvállalta, hogy ideiglenes államfőként Bolívia alkotmányát és az Amerika-közi Demokratikus Chartát tiszteletben tartva átvezeti nemzetét a demokratikus átmenet időszakán”. Az Amerika-közi Demokratikus Charta a közép- és dél-amerikai államokat tömörítő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) alapvető demokratikus elveket lefektető alapszabályzata.

Rövid közleményében Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok örömmel működik együtt az Amerikai Államok Szervezetével, Bolívia alkotmányos intézményeivel és a bolíviai néppel is a szabad és tisztességes választások mielőbbi megtartása érdekében. „Minden felet arra szólítunk fel, hogy az elkövetkező hetekben óvja a demokráciát, és tartózkodjék az erőszaktól” – fogalmazott a külügyminiszter.

Újabb halálos áldozata van a bolíviai zavargásoknak; helyi idő szerint szerda este agyonlőttek egy húszéves férfit Yacapaniban, Santa Cruztól nem messze.  A férfi Evo Morales volt elnök hívei és a rendőrség közötti összecsapásokban vesztette életét. „Halálos lövést érte a fején” – mondta Jhonny Guzmán helyi orvos az ottani sajtónak. Ezzel hétre emelkedett az október 20-i elnökválasztást követően az országon végigsöprő erőszakhullám halálos áldozatainak száma.

Evo Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután a rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az október elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Morales 2006 óta állt az ország élén, és ő volt Bolívia első őslakos államfője. Lemondását követően Mexikóban kért és kapott menedéket, de szerdán bejelentette, hogy kész a lehető leghamarabb hazatérni.

(MTI)
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés