Fekete-Győr András: Czeglédyt a 2010 előtti jogállam büntette meg

2019. november 12. 10:17
A romániai elnökválasztásról is kérdezték a Momentum elnökét az ATV hétfő reggeli műsorában.

Czeglédy szerepével kapcsolatban elmondta: az utóbbi napokban többször egyeztetett az érintett kerületek momentumos alpolgármestereivel, akik szerint  „egy informálást kaptak” a DK-hoz köthető szombathelyi ügyvédről, amit pártja alpolgármesterei írásban elutasítottak. Ezután derült ki, hogy ennek ellenére a hetedik kerületben a DK-s polgármester megkötötte a (azóta egyébként nyilvánosságra hozott) szerződéseket.

Nincs Czeglédyvel dolguk

Azzal kapcsolatban, hogy Czeglédy állítása szerint minden momentumos tudott a szerződéskötésről, és a hetedik kerületi momentumos alpolgármesterrel személyesen is találkozott, akinek nem volt egy rossz szava sem az ügyről a Momentum elnöke úgy fogalmazott: „Itt szerintem az a kérdés, hogy ki az, aki igazat mond, és ki az, aki nem.” Szerinte Borbélyné Bárdi Zsuzsa erzsébetvárosi vezető is csak informálva lett, a véleménye nem lett kikérve. Hozzátette: a pártja nem a nyilvánosság előtt, nem a tévében szeretné ezeket az ügyeket megvitatni, de nekik semmi dolguk nincs Czeglédy Csabával, nekik a kerületek polgármestereivel van dolguk, akik egy büntetett előéletű ember cégeivel szeretnének szerződést kötni.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: lehet, hogy a Fidesz áldozata (Czeglédy) Csaba, de még 2010 előtt, „amikor jogállamban éltünk”, akkor őt jogerősen elítélték magánokirat-hamisításért és adócsalásért. „Nem szeretném, ha büntett előéletű emberekkel végeznénk el az önkormányzatok átvilágítását sem” – jelentette ki. A megoldást mindenesetre keresik a DK-val, tette hozzá Fekete-Győr.

Megsüvegelendő Fidesz, fontos szövetséges USR-PLUS

A Momentum elnök a romániai elnökválasztási kampányban elhangzott mondatairól az elnökválasztás utáni első reggelen úgy vélekedett: Kelemen Hunor megszakította a Markó Béla által fémjelezett egyenlő távolság politikáját, aminek a lényege az volt, hogy nem volt egyikkel sem szorosan, bár ha az RMDSZ meghívta volna, hogy kampányoljon mellette, akkor elment volna szívesen. Fekete-Győr a továbbiakban elmondta: őt az USR-PLUS hívta meg, amelynek nagy esélye van egy következő kormány alakítására, így fontos, hogy az általa létrehozott kisebbségvédelmi programra a Momentumnak minél nagyobb befolyása legyen.

Szerinte megsüvegelendő a Fidesznek az a munkája, amit az erdélyi magyarok részére az elmúlt 25 évben végzett, de a Momentumnak is érdeke, hogy kapcsolatot tartson az erdélyi magyarsággal, különösen a fiatalokkal, akik szerinte már inkább az USR-PLUS-ra szavaznak, mert „fontosnak érzik, hogy meg kell tanulniuk románul”. Azzal kapcsolatban, hogy most van-e egyáltalán az USR-PLUS-nak kisebbségvédelmi programja, Fekete-Győr elmondta: nem feltétlenül kell, hogy írásban létezzen egy ilyen program, de kiállások, nyilatkozatok szintjén rengetegszer a kisebbségek mellett „törtek lándzsát”, és pl. az RMDSZ-ből való távozása után Eckstein-Kovács Péter az USR-PLUS-nak ad tanácsokat kisebbségvédelem ügyében.

Dan Barna, az USR-PLUS elnökjelöltje egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, túl kell haladni azon, hogy minden kisebbség a saját pártjaira szavaz, egy modern Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kell lennie. Ezzel kapcsolatban Fekete-Győr hangsúlyozta, ez egy szerencsétlen nyilatkozat volt a részéről, de felhívta rá a figyelmet, hogy nekik egy magyarra fordított programjuk van Romániáról, az erdélyi magyarok részére, és kiállnak az USR politikusai a magyar nyelvű oktatás mellett.

(Az ATV nyomán)

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "jogállami" büntetést nyilván csak a "jogállamot" képviselő veterán európaiak és demokraták tehetik semmissé egy átvilágítási megbízással.

2010-ig jogállam volt? Nézőpont kérdése. Szerintem meg 2010 után lett jogállam. Addig csak egy illegitim posztkomcsi berendezkedés volt, amely egy módosított sztálinista alkotmányra épült.

Ez az évszámra hivatkozás már annyira 2015, nőj fel, elment melletted az idő.

Ha szerintük nincs jogállam, akkor miért asszisztálnak az állam működéséhez? Miért fontos nekik, hogy képviselve legyenek az önkormányzatokban, országgyűlésben, ha az ott született döntések semmit sem jelentenek?
Ha szerintük tényleg nincs jogállam, akkor két módon lehetnének következetesek:
- nem csinálnak semmit, passzív ellenállás (mint Deákék a Kiegyezés előtt - igaz, ott ezzel konkrétan anyagi kárt okoztak a Monarchiának, nem tudom, hogy pár száz bölcsész passzív ellenállása mit okozna - lassabb lenne a kiszolgálás a gyorsétteremben?)
- anarchisták lesznek, törnek-zúznak, mint a '68-asok. Na akkor már tényleg megtapasztalhatnák az állami erőszakot és büntetést.

"Természetesen lehetnek külföldi ügynökök, de azt simán lehetne tudni. Az is lehet, hogy kijön vele az illetékes hivatal, de ha nem, akkor mi értelme van a Momentumnak balról? :D"

Hát úgy, hogy baloldalon generációváltás zajlik, és nem csak a politikusokban, hanem a szavazókban is. Megy a harc a fiatalok szavazatáért. Az látszik, hogy az MSZP nem tud fiatalos lenni, pedig az ottaniak átlagéletkora is eléggé lement az utóbbi évtized során. Feriék pártja meg Ferivel terhelt, illetve Feri múltjával terhelt. A közelmúlttal. Ezen kívül a liberálisabb szavazóközönség gyakorlatilag párt nélkül lézeng már vagy 9 éve, mióta az SZDSZ kimúlt. Ez egy stabil 10% körüli réteg, amire lehet alapozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés