Fekete-Győr András: Czeglédyt a 2010 előtti jogállam büntette meg

2019. november 12. 10:17

A romániai elnökválasztásról is kérdezték a Momentum elnökét az ATV hétfő reggeli műsorában.

2019. november 12. 10:17

Czeglédy szerepével kapcsolatban elmondta: az utóbbi napokban többször egyeztetett az érintett kerületek momentumos alpolgármestereivel, akik szerint  „egy informálást kaptak” a DK-hoz köthető szombathelyi ügyvédről, amit pártja alpolgármesterei írásban elutasítottak. Ezután derült ki, hogy ennek ellenére a hetedik kerületben a DK-s polgármester megkötötte a (azóta egyébként nyilvánosságra hozott) szerződéseket.

Nincs Czeglédyvel dolguk

Azzal kapcsolatban, hogy Czeglédy állítása szerint minden momentumos tudott a szerződéskötésről, és a hetedik kerületi momentumos alpolgármesterrel személyesen is találkozott, akinek nem volt egy rossz szava sem az ügyről a Momentum elnöke úgy fogalmazott: „Itt szerintem az a kérdés, hogy ki az, aki igazat mond, és ki az, aki nem.” Szerinte Borbélyné Bárdi Zsuzsa erzsébetvárosi vezető is csak informálva lett, a véleménye nem lett kikérve. Hozzátette: a pártja nem a nyilvánosság előtt, nem a tévében szeretné ezeket az ügyeket megvitatni, de nekik semmi dolguk nincs Czeglédy Csabával, nekik a kerületek polgármestereivel van dolguk, akik egy büntetett előéletű ember cégeivel szeretnének szerződést kötni.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: lehet, hogy a Fidesz áldozata (Czeglédy) Csaba, de még 2010 előtt, „amikor jogállamban éltünk”, akkor őt jogerősen elítélték magánokirat-hamisításért és adócsalásért. „Nem szeretném, ha büntett előéletű emberekkel végeznénk el az önkormányzatok átvilágítását sem” – jelentette ki. A megoldást mindenesetre keresik a DK-val, tette hozzá Fekete-Győr.

Megsüvegelendő Fidesz, fontos szövetséges USR-PLUS

A Momentum elnök a romániai elnökválasztási kampányban elhangzott mondatairól az elnökválasztás utáni első reggelen úgy vélekedett: Kelemen Hunor megszakította a Markó Béla által fémjelezett egyenlő távolság politikáját, aminek a lényege az volt, hogy nem volt egyikkel sem szorosan, bár ha az RMDSZ meghívta volna, hogy kampányoljon mellette, akkor elment volna szívesen. Fekete-Győr a továbbiakban elmondta: őt az USR-PLUS hívta meg, amelynek nagy esélye van egy következő kormány alakítására, így fontos, hogy az általa létrehozott kisebbségvédelmi programra a Momentumnak minél nagyobb befolyása legyen.

Szerinte megsüvegelendő a Fidesznek az a munkája, amit az erdélyi magyarok részére az elmúlt 25 évben végzett, de a Momentumnak is érdeke, hogy kapcsolatot tartson az erdélyi magyarsággal, különösen a fiatalokkal, akik szerinte már inkább az USR-PLUS-ra szavaznak, mert „fontosnak érzik, hogy meg kell tanulniuk románul”. Azzal kapcsolatban, hogy most van-e egyáltalán az USR-PLUS-nak kisebbségvédelmi programja, Fekete-Győr elmondta: nem feltétlenül kell, hogy írásban létezzen egy ilyen program, de kiállások, nyilatkozatok szintjén rengetegszer a kisebbségek mellett „törtek lándzsát”, és pl. az RMDSZ-ből való távozása után Eckstein-Kovács Péter az USR-PLUS-nak ad tanácsokat kisebbségvédelem ügyében.

Dan Barna, az USR-PLUS elnökjelöltje egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, túl kell haladni azon, hogy minden kisebbség a saját pártjaira szavaz, egy modern Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kell lennie. Ezzel kapcsolatban Fekete-Győr hangsúlyozta, ez egy szerencsétlen nyilatkozat volt a részéről, de felhívta rá a figyelmet, hogy nekik egy magyarra fordított programjuk van Romániáról, az erdélyi magyarok részére, és kiállnak az USR politikusai a magyar nyelvű oktatás mellett.

(Az ATV nyomán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2020. február 03. 12:43
..
catalina9
2019. november 14. 07:30
Fekete-Győr fedetlen ügynök elvtárs terel, Czeglédyvel próbálja elterelni a figyelmet a saját, Donáth Anna, Che Katalin és elvtársaik hazaárulását...
Mr. Tommy Lee
2019. november 12. 20:35
Cool arc-politikus...borzalmas egy fajta.
SandorL
2019. november 12. 20:22
No, ez egy kellemes meglepetes nekem, marmint Szollosi Gyorgyi. Ezt nem gondoltam volna az atv-tol! Szep volt! Fegyor egy tolt babu semmi gerinc, hazafisag! Ronai megnezhetne tobbszor a riportot; rafer a tanulas, meg akkor is, ha visszatero noi szerkesztorol van szo. Meg egyszer jo volt, fogom nezni a musorait; feludules /Svaby es Ronai utan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik