Mexikóba menekült a volt bolíviai elnök, káoszt hagyva maga után

2019. november 11. 22:58
Őslakosok százai tartanak La Pazba, polgárháborús jelszavakat skandálva.

Evo Morales volt bolíviai államfő saját kérése alapján politikai menedékjogot kap Mexikóban – jelentette be hétfőn mexikóvárosi sajtótájékoztatóján Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter. A politikus már vasárnap tudatta, hogy ha Morales kéri, menedéket kap Mexikóban.

Repülőn tartotta a mexikói zászlót

A mexikói belügyminiszter, „Olga Sánchez Cordero úgy döntött, hogy politikai menedéket nyújt Evo Moralesnek, akinek az élete és testi épsége veszélyben forog” – tudatta Ebrard, hozzátéve, hogy Morales szóban és hivatalos formában is jelezte Mexikónak, hogy menedéket szeretne kapni. Kiemelte azt is, hogy Mexikó története során mindig megvédte azokat, akik menedéket kerestek.

Később azt jelentették be a mexikói hatóságok, hogy elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart Morales. „Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” – írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

Itt a polgárháború?

A La Paz-i rendőrfőkapitány a hadsereg beavatkozását kérte hétfő éjjel, hogy segítsenek megfékezni az Evo Morales lemondott elnök támogatói által elkövetett erőszakot. „Azzal a kéréssel fordultam Williams Kalimanhoz, a hadsereg vezérkari főnökéhez, hogy avatkozzon be, mert a bolíviai rendőrség már nem bír el a helyzettel” – jelentette ki José Barrenechea La Paz-i rendőrfőnök.

Kaliman nem sokkal később bejelentette: utasította a hadsereget, hogy működjenek együtt a rendőrséggel a „vandálok” megfékezése érdekében. A tábornok aláhúzta, hogy a közös katonai és rendőri fellépés célja a vérontás elkerülése. Egyúttal felszólította a bolíviaiakat, hogy segítsenek a nyugalom helyreállításában.

Vladimir Yuri Calderón bolíviai országos rendőrfőnök tudatta, hogy a katonaság és a rendőrség közös akciója haladéktalanul megkezdődik, és akkor ér véget, amikor helyreállt a rend. Éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a bolíviai fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy „most itt a polgárháború”.

Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Már harmadik újraválasztási kísérlete is vitatott volt, mert az alkotmány értelmében erre nem lett volna lehetősége. Ennek ellenére az ország alkotmánybírósága úgy döntött, hogy ellentétes az állampolgári jogokkal, ha bármilyen választott tisztség esetében korlátozzák az újraválaszthatóságot, és így Morales is ismét indulhatott az elnökválasztáson, majd az október 20-i első forduló után bejelentette győzelmét. Ő volt Bolívia első őslakos államfője.

Lemondását megelőzően nem sokkal még a választások megismétlését jelentette be, miután az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokról, egyértelmű manipulációról számolt be az októberi voksoláson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Pár órával később bejelentette lemondását a kormány több minisztere és a képviselőház, majd a szenátus elnöke is. Morales lemondásra kényszerítését több baloldali vezetésű latin-amerikai ország is puccsnak minősítette.

(MTI)

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hubazmeg. Élj Kubában.

Úgy csinál, mint a magyar ellenzék: romot hagy maga után, aztán elbújik. Várja a rövid-emlékezetűek újabb emlékezet kiesését, hogy ismét "megmentőként" álljon elő. S a kör kezdődik előlről!

Jó, a pálmafák, az éghajlat és a lányok renben vannak, de túl sok ott a komcsi.

Csak így tovább! Tudod, vidéken 4X annyi szavazó él, mint Székesvörösváron. Érdemes őket fölidegesítened, hátha jobban elmennek szavazni.

Itt inkábba méret a lényeg. Thürmer az aranyos, mint egy házicicus, mert kevesen van. De a Castro-dinasztia még egészségtelenül sokan van, ezért inkább tigrisre asszociálnék. Nem is simogatnám.

Ha nem tűnt volna fel: ez nem hasonlat, hanem azonosság.

Azért vannak, akik az ilyen idézetekre fölhívják a szélesebb közvélemény figyelmét, semmiképpen ne hagyd abba!

Egyrész azok kevesebben vannak, mint a vidéki tyúkszaros ólak lakói, hogy téged idézzelek, és hát szeretett demokráciánkban minden szavazat egy szavazat, másrészt fogalmam sincs, ki az a "ti". Én csak abban vagyok biztos, hogy a magadfajta tahókat nem szeretném kormányzati hatalom közelében látni, és ezért az ilyen őszinte megnyilvánulásoknak mindig örülök.

Mondjuk az melenget, ha a tahók még időben tahónak mutatkoznak.

Izé, a kisujjat eltartani, valódi uraknak nem szokása.

Amennyire itt megismertelek, olyan módon támogatsz egy politikai oldalt, amire abszolút az áll, hogy "barátaimtól ments meg Istenem, az ellenségeimmel elbánok magam is!". Ha az élet más területein is ilyen sikereid vannak, az nem lehet valami egyszerű.

Ebben az esetben örülök, ha nem jól ismertelek meg. De azért a vidékiek "tyúkszaros ólainak" emlegetését semmiképpen ne hagyd abba! Erre nagy szüksége van annak a politikai oldalnak, amit képviselsz, hogy a méltó helyére kerüljön.

Csak arra kértelek, ne hagyd abba! Magyarázni nem kell.

Ez már jobb irány, mint a magyarázkodás. Ha magadat hergeled, hogy tök jogos, amit csinálsz, abból még sok hasznos szösszenet születik, ami a méltó helyre juttatja a politikai oldaladat.

Szóval ezt csinálhatod, de még jobb az eredeti tevékenység. Még ilyen stringeket javaslok: "Mucsa", "Bivalybasznád", "moslékszagú".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés