„Csak a megvalósítás volt rossz” – megszólalt az NDK exelnöke

2019. november 9. 20:22
A berlini falnál voltak ám szabályok, a német újraegyesítés kudarc lett, az NDK problémái pedig nem ideológiai természetűek voltak, csak a megvalósítás volt rossz – legalábbis Egon Krenz szerint. Az NDK még mindig élő egykori államfője a Politicónak adott interjút a Fal leomlásának harmincadik évfordulóján.

Azt tudták, hogy Egon Krenz még él?

Az idősebb nemzedékek még emlékezhetnek a figurára, vagy legalább a nevére: Honecker jobbkezeként és trónörököseként végül ő lett az NDK dicstelen, de legalább békés végjátékának éjjeliőre, akinek uralma alatt a kommunista Kelet-Németország a Fallal együtt lebomlott.

Az 1937-es születésű Krenz végigélte az egyesült Németország elmúlt harminc évét, javarészt a Balti-tengernél fekvő házában tölti idejét, és most megszólalt. Elárulja: máshogy látja a német újraegyesülést. Krenznek, aki 1989 októberében került a Német Szocialista Egységpárt (SED) élére, egyszerű üzenete van a harminc évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban: „Én megmondtam” – derül ki az interjúból, amit a Politico készített az egykori keletnémet vezetővel

Először is: a Fal nem omlott le” – jelenti ki kezdésként az amúgy tanári végzettségű Krenz. Miután Erich Honecker távozott az állampárt éléről, Krenz Mihail Gorbacsovhoz fordult. Gorbacsov megígérte Krenznek, hogy nem lesz újraegyesítés, de ezt a történelem megcáfolta. „Honeckernek igaza volt Gorbacsovval kapcsolatban. Túl sokáig hittem benne. Azért ment tönkre a kapcsolatom Honeckerrel, mert látta, mennyire felnézek Gorbacsovra” – összegez az egykori keletnémet vezető. 

Honecker és Krenz

Akárhogy is, 1989. november 9-ére az SED vezetése kidolgozta az utazási korlátozások feloldásának terveit, amelyek eredetileg csak másnap léptek volna életbe. Csakhogy Günter Schabowski az erről szóló sajtótájékoztatón hibásan azt nyilatkozta, hogy a régi szabályok azonnali hatállyal érvényüket vesztik, amire válaszul a berliniek a határátkelőkhöz tódultak.

„Valójában az történt, hogy a határt egy NDK-s politikus javaslatára nyitották meg”

– magyarázza most Krenz.

Az SED egykori első embere a mai napig meggyőződéssel vallja, hogy a keletnémetek akkoriban nem akartak egyesülni a nyugatnémetekkel, inkább csak átfogó reformokat szerettek volna. „A falat nagyon fegyelmezett emberek rohamozták meg” – mondja tréfásan Egon Krenz: abból a hatvanezer emberből, aki az éjszaka folyamán átkelt a határon, másnap negyvenötezer megjelent a munkahelyén. 

Egon Krenz azt mondja: a berlini fal leomlását sokan tévesen azokkal a – jóval november 9-e után készült – képekkel azonosítják, amelyeken a berliniek csákányokkal verik szét a falat, pedig éppen ő és az SED Politbürója taposta ki az utat a békés átmenetet azzal, hogy felfüggesztették az utazási korlátozásokat és a tűzparancsot.

Szerinte a keletnémetek amúgy sem akartak nyugati típusú demokráciát, csak utazni, autókat meg elektronikai eszközöket vásárolni. „Ha ezt gazdasági oldalon elértük volna, minden máshogy alakult volna” – teszi hozzá. 

„Az újraegyesítés kudarcot vallott”

– jelenti ki most Krenz, akire még mindig sokan felnéznek.

Egon Krenz a rendszerváltás után börtönbe is került. 1997-ben hat és fél év szabadságvesztésre ítélték, miután egy bíróság felelősnek találta a fal mellett lelőtt emberek haláláért. „Abszurd” – kommentálja az ítéletet Krenz. „Az NDK jogszabályainak megfelelően jártam el.

Krenz rámutat: sok keletnémet érzi magát másodrendű állampolgárnak a mai Németországban. Vallja: „Amire szükségünk van, hogy újra közelebb kerüljünk Oroszországhoz. Németországnak akkor volt a legjobb, amikor közel volt Oroszországhoz”.

Az egykori pártfőtitkár a mai napig azt vallja: az NDK problémái sem ideológiai természetűek voltak, a megvalósítás volt rossz. 1989-ig senki se panaszkodott a körülmények miatt” – jegyzi meg a hírhedt keletnémet börtönökkel kapcsolatban. A Stasi felelősségére úgy replikázik: „A CIA háborúkat szervezett”. A berlini fal mentén érvényes tűzparancshoz csak annyit fűz hozzá: „Sajnálom a haláleseteket, de az egy katonai övezet volt, ott voltak szabályok”. 

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lapozzunk, elég lett volna a temetését szemlézni.

Abszurd” – kommentálja az ítéletet Krenz. „Az NDK jogszabályainak megfelelően jártam el.”

Igaza van, csakhogy ezt Keitel meg a tobbiek is hiaba mondtak Nurnbergben...

Ezek hulladék figurák.

"Egon Krenz nem(!) volt államfője az NDK-nak."

Hamis állítás.

Egon Krenz 1989. október 18-án a hivataláról lemondott Erich Honecker utódjaként a NSZEP első titkára és az NDK államtanácsának elnöke lett.

Nevetséges ez a komcsizás. A Szovjetunió által megszállt országokban nem volt kommunizmus és kommunisták sem voltak, legfeljebb kommunista eszméket vallók. Ez utóbbiak egy részéből köpönyegváltással lettek a liberális demokraták. Ez sem vonatkoztatható mindegyik korábbi párttagra.
Arról se feledkezzünk már el, hogy kik voltak akik a legelső alkalommal szövetkeztek a szocialistákkal.
Ugye a liberálisok, az SZDSZ, a "nagy" rendszerváltópárt? Akkor ők is kommunisták?

"Csak a megvalósítás volt rossz": ezt lépten-nyomon hallani, pedig az eredeti eszme is végtelenül romlott volt, hiszen az erőszak/ra épített közösség/ soha nem lehet gyümölcsöző. Eleve bukásra van ítélve, mert akinek a jogait elnyomják, az lázad, ellenáll, és le akarja rázni a rabigát. A németek 30 éve le is rázták.

Válaszok:
Box Hill | 2019. november 10. 8:26

"Az igazság kritériuma a gyakorlat" - Ádám György filozófia tanár, Műegyetem, 1969.

„1989-ig senki se panaszkodott a körülmények miatt” – jegyzi meg a hírhedt keletnémet börtönökkel kapcsolatban.

Azé ehhez ritka vastag arcbőr kell.

"Az egykori pártfőtitkár a mai napig azt vallja: az NDK problémái sem ideológiai természetűek voltak, a megvalósítás volt rossz."

Mindenhol rosszul sikerült a megvalósítás. A kapitalizmusnak sok hibája van, de az ilyen monolitikus szocialista rendszerek mindenhol elfajzottak. Mindenhol, az egész világon.

Nem az volt a baj, hogy ketté volt osztva Németország. Hanem az, hogy csak ketté.

"Működésképtelen elképzelése bárkinek lehet." (Murphy)

A mostani EU-s vezetők nem sokban különböznek Krencztől.
Az elgondolás jó, csak nem a remélt végeredmény jön.

Vajh miért nem hagyták utazni, autót meg elektronikái cikkeket venni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés