Kárpátaljai magyarokat segítő ösztöndíjasokat szorítanak ki az ukrán hatóságok

2019. november 8. 11:32
Az ukrajnai hatóságok vízumkérelmeket, illetve tartózkodási engedélyek meghosszabbítását nem engedélyezik a kárpátaljai magyarokat segítő egyes anyaországi ösztöndíjasok esetében.

Dupka György kárpátaljai magyar történész, kultúraszervező, a helyi magyarság fontos közszereplője Facebook-posztban számolt be arról: „a minap az ukrán hatóság, illetve a megyei bevándorlási hivatal nyolc Petőfi-ösztöndíjas oktatói és kulturális programszervezői tevékenységhez kapcsolódó vízumkérelmét és tartózkodási engedélyeik meghosszabbítását nem engedélyezte. Mint ismeretes, korábban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, ezért az állomáshelyüket november 7-ig – a további zaklatás elkerülése érdekében – el kellett hagyniuk”.

Dupka arról is ír: „Úgy látszik ebben az esetben az ukrán hatóság éber csinovnyikjai kettős mércét alkalmaznak: Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek. Azonban az Európához vezető úthoz szükség van a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítására is. Az ukrán és a magyar illetékes hatóságok számára nincs más út, az üzengetés helyett, mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni és rendezni végre közös dolgainkat, mert gyűlnek egyre-másra a megválaszoltalan kérdések is…”.

Az ügyben kerestük a posztot író Dupka Györgyöt, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés