Tudósok ezrei követelik a klímavészhelyzet kihirdetését

2019. november 6. 13:22
Szerintük több növényt kell fogyasztani, és elegük van a klímakonferenciákból.

Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós biztosította támogatásáról azt a nagyszabású tudományos kutatást, amely szerint a világ klímavészhelyzettel néz szembe. A 40 év tudományos adataira épülő elemzés készítői szerint a kormányok nem tesznek eleget a válság kezelése érdekében. Mélyreható és hosszú távú változások nélkül a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe" - írják a tanulmányban. A kutatók erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy figyelmeztessenek a veszélyek mértékére - olvasható a BBC News honlapján.

A szakemberek hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépéseket tartanak szükségesnek a válság hatékony kezelésére. Így az energia-előállítás területén sürgetik, hogy a kormányok vessenek ki olyan nagy összegű adót a szénre, amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Felszólítanak a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatásainak beszüntetésére, a kőolaj és a földgáz felváltására megújuló energiákkal. A kutatók annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a rövid életű szennyező anyagok, mint a metán vagy a korom csökkentése által akár 50 százalékkal mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.

A szakemberek az erdőirtás leállítását, az erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítását sürgetik, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.

Úgy vélik, hogy szükség van az étrend jelentős megváltoztatására, kiállnak a növényi alapú étrendre való áttérésre, kevesebb állati termék fogyasztására. Az élelmiszerhulladék visszaszorítását is létfontosságúnak nevezik. Sürgetik a szénüzemanyagokra alapuló gazdaságok átalakítását, és a GDP-növekedés, mint a gazdagságra való törekvés hajszolásától való elfordulást. Felszólítottak a világ népesség-növekedésének stabilizálásra, emlékeztetve arra, hogy az manapság napi 200 ezer fővel gyarapodik.

Elismerték, ugyanakkor, hogy történt előrehaladás egyes területeken, például jelentősen nőtt a megújuló energiahasználat: egy évtized alatt a szél- és napenergia felhasználása 373 százalékkal, de az még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett.

A kutatók hangsúlyozták, hogy elegük van a klímakonferenciák és tanácskozások sorozatából, amelyek nem vezettek értelmes cselekedetekhez. A növekvő globális tüntetéseket reményt keltőknek nevezték. „Bátorít minket az aggodalmak globális fellobbanása, az hogy – a kormányok új politikákat fogalmaznak meg, a diákok sztrájkolnak, bírósági perek folynak és a polgárok helyi mozgalmai változásokat követelnek” – írták.

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy kicsit bonyolultabb ennél.

Pontosan.

Nem lehet elszigetelten lépni. Nem a hús a legnagyobb probléma. Nem kezelhető együtt a
környezetszennyezés és a klímaváltozás. A klímaváltozást nem megakadályozni kell, hanem
fel kell készülni rá. És nem +3 Cfok-ra kell felkészülni, hanem +/-5 Cfokra. Mert mi van, ha kitör
egy vulkán és 3 évig nem látjuk a napot? Az nem klíma vészhelyzet?

Sokkal összetettebb kérdés ez, mint amivel hülyítik az embereket. Ott kezdődik a probléma,
hogy nincs megfelelő összehasonlító adatsor. A modellek extrapolálnak és a kezdeti hiba
eszkalálódik már egy 5-10 éves előrejelzésben is.

Válaszok:
hátakkor | 2019. november 6. 14:54

A budapesti közgyűlés kihirdette a klímavészhelyzetet:
"A testület felkérte a főpolgármestert, hogy végeztesse el a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és a legalább többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok átvilágítását abból a szempontból, hogy azok működése pontosan miként hat az éghajlatváltozásra, ugyanis – mint a javaslatban olvasható – ennek ismeretében tud döntést hozni a közgyűlés arról, hogy milyen határidővel tűzhető ki a karbonsemlegesség, illetve a zöldenergiára való teljes átállás elérésére."

El is állt az eső rögtön.

"a magyar ellenzék követeli a tűzifa áfamentesítését"

Meg a nyílt metró megállók ( Népliget) klimatizálását..

November 6. van és gyakorlatilag nem kell fűteni. Se fával, se gázzal, se szénnel, se Joule hővel.
Max hajnalban kicsit.

Nekem is elegem van a konferenciákból, lépni kell. Legalizálni kéne a lőfegyvereket, aztán az összes ilyet lelőni a gecibe. Túlnépesedés megoldva.

És hogyan fogjuk szintetizálni növényekből azokat az összetevőket, amik leginkább az állati élelemforrásokban vannak? A vegán étrend egészségtelen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés