Bővítsük tovább az EU-t!

2019. november 6. 19:47

Cseh Katalin
Facebook
Elég komoly kétségeim vannak afelől, hogy Orbán Viktor jelöltje-e a legalkalmasabb ember a bővítési pozícióra.

„Az Unió bővítésében fontos szerep hárul majd az Európai Bizottságra is. Ismerve a magyar kormány szívélyes viszonyát az autokrata rezsimeket működtető azeri elnökkel vagy Erdogan török államfővel, nekem elég komoly kétségeim vannak afelől, hogy Orbán Viktor jelöltje-e a legalkalmasabb ember erre a pozícióra. A bővítéspolitika ugyanis az EU legfontosabb és leghatékonyabb külpolitikai eszköze. Csak olyan országok válhatnak az uniós tagállammá, amelyek egy sor szigorú minimumfeltételt teljesítenek jogállamiság, a demokrácia, az emberi jogok védelme, vagy a sajtószabadság terén. Nyugat-Macedónia és Albánia jövőjének szempontjából kulcskérdés, hogy Európa-párti, az EU alapértékeit tiszteletben tartó csatlakozási folyamat után, a szükséges reformokat bevezetve végül az unió teljes jogú tagjaivá váljanak.

Orbán Viktor és a Fidesz elképzelésével ellentétben a két ország sorsát nem lehet politikai játszmák szintjére zülleszteni. Az elítélt korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki mára a Fidesz VIP-migránsává vált, miközben Habony Árpád körei bevásárolták magukat a macedón médiába. Végtelenül elkeserítő látni azt, hogy miközben a magyar kormány látványosan harcol mindenki ellen, akik szerintük „beavatkoznak a belügyeinkbe”, ők vidáman játszadoznak egy olyan országgal, amelyik elkeseredetten küzd az uniós tagságért.

Az EU–Észak-Macedónia Parlamenti küldöttség tagjaként minden erőmmel azon leszek, hogy Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásai mielőbb elindulhassanak. Ahogy tizenöt éve Magyarország előtt is megnyílt az út az európai közösséghez való csatlakozásra, ezt a lehetőséget egy olyan országtól sem vehetjük el, amelyik készen áll az EU-tagságra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha őt is blokkoljátok, végetek.

Kancsi Kata, mi ez a handabandázás, amit itt lenyomtál nekünk?
Húzzál Romániába és ott játszad a fejedet.

Nemrég még biztos volt benne, most már csak kétségei vannak. De kit érdekelnek Cseh Katalin "kétségei"?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés