Az „ukrán államnyelv” védelmét szolgáló bizottság alakult Kijevben

2019. november 6. 15:24

A kijevi kormány szerdai ülésén létrehozta az ukránt mint államnyelvet felügyelő országos szabványügyi bizottságot – számolt be a döntésről Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő a Facebookon.

A testület létrehozását a nyáron életbe lépett, sokat vitatott nyelvtörvény írja elő. A közlemény szerint a bizottság „a központi végrehajtó hatalom alá rendelt szerv lesz, amelynek tevékenységét a kormány az oktatási minisztériumon keresztül irányítja és koordinálja”.

A testület feladata „az állami nyelv megőrzése és fejlesztése lesz a nyelv szabványainak meghatározásával, valamint az ukrán állampolgárság megszerzéséhez, illetve a törvényekben meghatározott pozíciók betöltéséhez szükséges nyelvtudás ellenőrzésére szolgáló módszerek létrehozásával”.

Az előző kormány öröksége

A múlt hónap végén érkezett Ukrajnába a nyelvtörvénnyel kapcsolatosan vizsgálódni az Európa Tanács Velencei Bizottságának szakértői küldöttsége. A Velencei Bizottság várhatóan decemberben készít ajánlást a törvényről. 

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt sietve, még az új államfő, Volodimir Zelenszkij hivatalba lépése előtt, április 25-én fogadta el még az előző összetételű parlament. Petro Porosenko leköszönő államfő május 15-én alá is írta. Zelenszkij május 20-án tette le a hivatali esküt, a parlamenti választást július 21-én tartották Ukrajnában. A törvény az aláírása után két hónappal, július 16-án lépett hatályba.

Zelenszkij felülvizsgálatot ígért

A jogszabály ellen hevesen tiltakoztak főként Moszkva-párti parlamenti képviselők, akik az alkotmánybírósághoz fordultak a jogszabály felülvizsgálatáért.

Tiltakoztak ellene a kárpátaljai magyar szervezetek is, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve

gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát.

Ezenfelül az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért még jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Zelenszkij még áprilisban a törvény parlament általi megszavazásakor ígéretet tett arra, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt abból a szempontból, hogy tiszteletben tartja-e minden állampolgár jogait.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Adják vissza Kárpátalját és Kijevben olyan nyelven beszélnek, ahogy akarnak! Oroszul, cirillül, latinul.

Ha lett volna egy csepp eszük, akkor kifejezetten keresték volna Magyarország barátságát. Az a 150 ezer magyar nem tudom, miért zavarja őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés