Azeri olajmezőben vett részesedést a Mol

2019. november 4. 11:42
Jelentősen növekedik a Mol bizonyított és valószínűsíthető olajkészlete.

A Mol 9,57 százalékos részesedést vásárolt az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel. A nemzeti hírügynökség információja szerint a Chevronnal kötött megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, amelyet a Mol a rendelkezésére álló likvid forrásokból finanszíroz.

Az amerikai vállalat azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz a BP által üzemeltetett ACG-ben (Azeri-Chirag-Gunashli), Azerbajdzsán legnagyobb, stratégiai fontosságú olajmezőjében. A földközi-tengeri Ceyhan kikötőjében véget érő BTC csővezeték az azeri kőolajexportban játszik kulcsszerepet. A világszínvonalú olajmező megszerzése napi 20 000 hordóval járul hozzá a Mol-csoport éves szénhidrogén termeléséhez a következő években, és jelentősen növeli a Mol bizonyított és valószínűsíthető olajkészletét – írták. 

A közlemény idézi a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, aki üdvözölte, hogy az üzletáguk legfontosabb működési területén, a Független Államok Közösségében léphetnek partnerségre számos vezető olajcéggel. Hernádi Zsolt szerint megfelelő egyensúlyt jelent, hogy a megállapodás zárását követően a termelés fele Közép-Kelet Európán kívülről származhat. Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelésért felelős vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az akvizícióval a Mol hosszú távon is megőrzi a kiváló cash flow termelő képességet, és biztosítja a kutatás-termelés nemzetközivé alakítását.

A tranzakció kormányzati és szabályozói jóváhagyások függvénye, és várhatóan 2020. második negyedévében zárulhat le - olvasható a közleményben.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek egyike. A mező 400 négyzetkilométert foglal magába, és hat tengeri termelési platformból áll. Azerbajdzsán legnagyobb olajmezőjét a vezető olajipari cégek közé tartozó BP üzemelteti, és 2018-ban átlagosan 584 ezer hordót termeltek ki a területen. Az operátor becslése szerint a 2017 szeptemberi, 2049-ig terjedő licensz hosszabbítást követően a kitermelhető földtani vagyon 3 milliárd hordót tesz ki. A Mol-csoport a részesedés megvásárlásával olyan vezető olajipari vállalatok partnerévé válik, mint a BP, az Exxon, az Equinor és a Socar.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minél nagyobb a korrupció, a magyar állam - konkrétan lopós ajOrbány - annyival többet tud visszavásárolni, kivásárolni azokból, amiket akkor vesztettünk el, amikor nem volt korrupció.
Még ez is, erre is el kellett valahogy lopni 10 millió magyar pénzét, a mi pénzünket.
"Osztrák hadiipari céget vett a magyar állam
2019. 11. 04. 09:21"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés