Fényes szelek

PS: A Médiahatóság vizsgálhatja Baranyi Krisztina sajtócenzúrára vonatkozó törekvéseit

2019. november 2. 10:40
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálhatja a Pesti Srácok értesülése szerint, hogy nem jogellenes-e az a lapunk által megírt gyakorlat, amelynek jegyében Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester személyesen vizsgálná meg, mi jelenik meg a kerületi lapban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálhatja, hogy összeegyeztethető-e a hatályos jogszabályokkal az a gyakorlat, amely szerint Ferencváros új polgármestere, Baranyi Krisztina személyesen vizsgálja meg a kerületi újságban megjelentetni kíván tartalmakat azok megjelenése előtt. Az eljárásra azután nyílik lehetőség, hogy a cenzúra gyanúja miatt Tényi István bejelentést tett a hatóságnál – tudta meg a Pesti Srácok.

Az új városvezetés által bevezetett gyakorlat értelmében nyomdába küldés előtt el kell küldeni a kerületi újság tartalmait az új ferencvárosi polgármesternek – ez derült ki a Mandiner birtokába került levelezésből, amelyben arra kérték a lap egyik munkatársát, hogy az újságot a nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldje el.

Baranyi Krisztina egyébként csütörtökön épp a szabad sajtó fontosságáról beszélt az Indexnek: mint mondta, szabad sajtót szeretnének a kerületben, és ennek az lehet a biztosítéka, hogy a helyi lapot nem irányítja a polgármester.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak tett bejelentésében Tényi István a médiatörvény azon passzusait említette, amelyek szerint egy-egy sajtótermék estében a tartalmakban szereplő személyeknek csak akkor van lehetőségük beleszólni a cikkekbe, amennyiben szavaikat eltorzították, mondandójukat megmásították a szerkesztők, és ezzel sérelmet szenvedtek. A bejelentő szerint a ferencvárosi gyakorlat korlátozza a sajtó, illetve a tájékozódáshoz való jog szabadságát, és ellentétes a médiatörvény a cenzúrát korlátozó kitételével is. Tényi István a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság állásfoglalását kérte Baranyi Krisztina intézkedése miatt.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés