Visszajöttek! – Megjelent a nyolcadik Mandiner!

2019. október 31. 7:00

Írta: Szalai Laura
Gyurcsány és Bajnai visszatérő emberei, Magyar Falu Program, budapesti fejlesztések, ukrán földvita, romániai elnökválasztás és hazánk egyik legderűsebb iskolája – ezúttal is tartalmas lapszámot vehetnek a kezükbe. Itt a Mandiner nyolcadik száma!

Visszajöttek! – nyolcadik lapszámunk címlapos anyagából megtudhatják, hogy

a Gyurcsány–Bajnai-korszak megbízható káderei közül kik kezdtek el visszaszivárogni

a Karácsony Gergely vezette Budapest vérkeringésébe. Végigvettük, hogy kinek milyen szerepe volt a kampányban, és várhatóan milyen pozícióhoz jut az új főpolgármester csapatában. „Nem az a lényeg, hogy Gyurcsány kap-e szobát Karácsony mellett a Főpolgármesteri Hivatalban, hanem az, hogy Gyurcsány hálózata rácsatlakozik a fővárosra” – kommentálta a jelenséget lapunknak egy jobboldali elemző.

Kiderül az is, hogy már most látszik: nemcsak a politikai pozíciókért, de a gazdasági erőforrásokért és a médiabefolyásért is nagy lesz a harc. 

Vezércikkünket, az Első karaktert Leimeiszter Barnabás jegyzi, aki a halálhoz, az elmúláshoz való viszonyulásunkról írt.

Közélet

Mostani lapszámunkban megnéztük, hogy a vidéki Magyarországon milyen eredményeket értek el a kormánypártok az önkormányzati választáson. Ezenkívül foglalkoztunk azzal, hogy a szavazóbázis megtartásában, további bővítésében nagy szerepe lehet a már futó Magyar falu Programnak.

Interjút olvashatnak Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel, aki szerint bár a fővárosi győzelemmel a baloldal kapott egy esélyt, de

a puszta összefogás 2022-ben már nem lesz elég.

„Mindig azt mondtam a baloldali ismerőseimnek, hogy próbálják meg modellnek tekinteni azt, amit Orbán csinált: felépített egy kutatóintézetet, egy szellemi bázist, létrehozott egy támogatói kört, és ezzel a felépítménnyel tud jól szerepelni” – hangsúlyozza.

Megkezdődött az őszi parlamenti ülésszak, ám új kisrovatunkban újságíróink helyett a közemberekre bízzuk a tudósítást. Ezúttal Szabó Zsanett gyáli kozmetikus szemén keresztül ismerhetik meg, hogy mi történt a T. Ház falai között. 

A helyhatósági választás fővárosi eredménye igencsak átrendezte a politikai mezőt az elkövetkező öt évre. Mi lesz a fejlesztésekkel? Milyen lehet a kormány és a városvezetés kapcsolata? Fürjes Balázzsal, a Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkárral is beszélgettünk.

 

 

Külhon & Külföld 

A felvidéki magyar pártok egymással folytatott szövetségkötési keringőjéről írunk Külhon rovatunkban, Tokár Géza politikai elemző kommentárjaival.

Külföld rovatunkban sem megyünk ezúttal sokkal távolabb: az ukrajnai földtulajdon-liberalizáció terveiről, az ukrán földhelyzetről; valamint a romániai elnökválasztásról és annak vezető jelöltjeiről írunk külpolitikai cikkeinkben.

Nemzetközi témájú publicisztikát írt Schöpflin György professzor az EU aktuális intézményi válságáról,

valamint Greg Sheridan, a The Australian szerkesztője az ausztrál modellről.

Precedens & Makronóm 

Precedens rovatunkban a nemzetállami keretek felszámolásának híveivel foglalkozunk a drasztikus integrációpárti Ettore Recchi és Adrian Favell könyve alapján.

Makronóm rovatunkban Eric Stewart-tal, az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnökével olvashatnak interjút, aki az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodást támogatná, ugyanakkor jogosnak tartja, hogy az USA kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. 

 

Meta, Élet és Utolsó Figyelmeztetés

Meta rovatunkban Böszörményi Nagy Gergely arról ír könyvajánló sorozatában, hogy a jövő nem kiszámítható, bemutatva Nate Silver amerikai sztárelemző könyvét. A Feminens oldalán ezúttal Szénási Szilvia, az Uccu Alapítvány vezetője beszél a cigányok identitásának formálódásáról.

Élet rovatunkban megismerhetnek egy vikingre szakállasodott fenegyereket, aki diákokat és szőlőt nevel Mátraalján. Riportunkban végigkísértük Major Levente egy napját az igazgatói irodától a borospincéig. 

„Ha az ember ott művelheti a szőlőjét, és ott készítheti a borait, ahol született, az szerelem”

– vallja az iskolaigazgató.

Arctér kisrovatunkban ezúttal Kő Boldizsár grafikust mutatjuk be.

A lapot záró Utolsó Figyelmeztetés rovatunkban az UFi régi szerzője – ma az Operaház főigazgatója – ír a kultúrafogyasztási szokásainkat alapvetően átíró (komoly)zenei streamelésről.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem meg fordítva erősebb az állítás.
Ezért is lehet szívás az ellenzéknek az október 13-eredmény.

Alapvető tévedés.
Nyilván soha nem lesz a Fidesznek (vagy bármilyen pártnak) tartósan 50-60%-os támogatottsága. Az ellenzéki szavazók léteznek.

Az, hogy Budapesten az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett a főpolgármester, hogy az ellenzék által elvitt kerületek 80%-ában az MSZP/DK adja a polgármestert, az, hogy még vidéken is az MSZP/DK dominálta a jelöltállítást, és ilyen módon felülreprepezentált lesz a városvezetésekben...

... nos, az elsősorban a nagypofájú - az MSZP/DK alá ilyen kondíciókkal lefekvő - "21. századiak" lesújtó kritikája.

Puzsérnek (meg Hontnak stb.) volt igaza: ELLENZÉKVÁLTÁS kellett volna. Elszúrtátok.

Ja, és persze x, regisztrálhatod a sokadik nicket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés