Szíriai alakulatok elfoglaltak több települést el-Haszeke tartományban

2019. október 26. 17:23
A térségben tartózkodó török csapatok megpróbálták megakadályozni, hogy a szíriai katonák kijussanak a szíriai-török határra.

A szíriai hadsereg alakulatai bevonultak nyolc településre el-Haszeke tartomány északnyugati részén, a Tell-Tamr városát a török határon fekvő Rász el-Ainnal összekötő országút mentén – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA információi szerint a térségben tartózkodó török csapatok megpróbálták megakadályozni, hogy a szíriai katonák Rász el-Ainon át kijussanak a szíriai török-határra, és tűz alá vették a szír hadsereg el-Azízíjában lévő állomáshelyét. Török találat érte Hirbet-Haradzs települést is, aminek következtében két nő életét vesztette.

Az Egyesült Államok október elején kivonta Szíria északkeleti részéből a szíriai kurd erőket támogató mintegy ezer katonáját. A török hadsereg ezt követően október 9-én offenzívát indított, hogy mintegy 30 kilométeres mélységben megtisztítsa a határ menti térséget a kurd Népvédelmi Egységektől (YPG), amely Ankara szerint a terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

Közös memorandum

Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek a török műveletek 120 órás szüneteltetéséről, s ennek értelmében a kurd milíciáknak öt napon belül ki kellett vonulnia a térségből. A tűzszünet lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetről állapodott meg, megerősítve ugyanakkor, hogy a kurd milíciának teljesen ki kell vonulniuk a török határ melletti 30 kilométeres sávból.

A közös memorandum értelmében a török hadműveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, hogy tíz kilométer mélységben ellenőrzésük alá vonják a határt, és segítsék a kurdok kivonulását.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés