Erőszakba torkollott a bolíviai elnökválasztási küzdelem

2019. október 22. 8:33
Összecsaptak a Morales-hívek Mesa támogatóival.

Több bolíviai nagyvárosban erőszakba torkolltak keddre virradóra Carlos Mesa ellenzéki vezető híveinek tüntetései, amelyek választási csalás gyanúja miatt robbantak ki. A dél-bolíviai Potosí városában a tüntetők felgyújtották a választási bizottság épületét, és több térségből is összecsapásokat jelentettek a jelenlegi elnök, Evo Morales hívei és az ellene demonstrálók közt.

A bolíviai kormány részéről az elnökválasztás első, vasárnapi fordulóján alulmaradt Mesát azzal vádolták, szándékosan gerjeszti az erőszakot, hogy káoszba taszítsa az országot. Mesa a Twitter internetes közösségi oldalon közölt üzenetben azzal vágott vissza, hogy La Paz megpróbálja figyelmen kívül hagyni a bolíviai nép akaratát, s az atrocitásokért a kormányt hibáztatta. „Nem adjuk fel!” –szögezte le.

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) hétfőn felszólította a bolíviai választási bizottságot, tegyen meg mindent a nép akaratának az érvényre juttatásáért. Az EFE spanyol hírügynökség bolíviai katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a hadsereget készültségbe helyezték, ám egyelőre nem kaptak parancsot a beavatkozásra. Az elnökválasztás első fordulójában a baloldali Evo Morales a szavazatok 45,28 százalékát kapta, második helyen pedig a voksok 38,16 százalékával jobbközép ellenzéki kihívója, Mesa áll. Ők ketten mérkőznek meg a második fordulóban december 15-én.

Morales, aki Bolívia első őslakos származású vezetője, az ország leghosszabban hivatalban lévő államfője, miután a bolíviai alkotmánybíróság 2017-ben úgy foglalt állást, hogy semmilyen köztisztségnek nem szabható időbeli korlát. Miután 2018 decemberében a választási bíróság jóváhagyta újabb jelölését, tömegek vonultak az utcára, az ellenzék pedig alkotmányellenesnek nevezte a döntést. Moralesnek ez lenne a negyedik elnöki ciklusa.

Elemzők attól tartanak, amennyiben a konfliktus nem csillapodik, a dél-amerikai országban könnyen a chileihez és az ecuadorihoz hasonló válság alakulhat ki.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés