Mintegy hetven aktivistát vettek őrizetbe Hongkongban a hétvégi tüntetéseken

2019. október 21. 15:57
A tiltakozók Molotov-koktélokat dobáltak, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be ellenük.

Összesen 68 aktivistát vettek őrizetbe Hongkongban a rendőrségi tiltás ellenére tartott tüntetéseken az elmúlt három napban -  közölte a különleges közigazgatási státusszal bíró város rendőrsége hétfőn. A tájékoztatás szerint 53 férfit és 15 nőt fogtak el a többi között rongálás, testi sértés, lopás, rejtett fegyverviselés gyanújával, illetve mert a hatósági tiltás ellenére maszkot viseltek az egyébként is tiltott gyülekezésen.

Nyugat-Kaulung városrész rendőrfőnöke szerint az utóbbi csaknem öt hónapban rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a zavargások. Sajtótájékoztatóján biztonsági kamerák felvételeit mutatta meg, amelyek magán- és középületeket gyújtogató, jelzőlámpákat rongáló tüntetőket mutattak. Mint mondta, csak október 1-je óta 28 lopást, több mint 80 gyújtogatást és 752 rongálási esetet regisztráltak. Hozzátette: mintegy 400 jelzőlámpát is megrongáltak ez idő alatt.

„Az ilyen fosztogatás, rendbontás nagy veszélyt jelent a közbiztonságra, és mi ezt a leghatározottabban elítéljük” – hangsúlyozta a rendőrségi illetékes. Vasárnap ezrek vonultak utcára Hongkongban a rendőrségi tiltás ellenére,a tiltakozók Molotov-koktélokat dobáltak, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be ellenük.

A demonstrálók egy része Peking-pártinak vélt üzleteket és a Bank of China helyi fiókjait is megrongálta, a menet útvonalán található egyik térfigyelő kamerát pedig elektromos láncfűrésszel vágták le a tartópóznáról, majd felgyújtották. Az október 5-én hatályba lépett, a demonstrációkon az arcmaszkok használatát tiltó törvény ellenére a vasárnapi megmozdulásokon többen jelentek meg különféle arcmaszkokban.

Hongkongban immár ötödik hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet egy azóta már visszavont törvénytervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsapott a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vetettek be.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés