Donald Tusk lehet az Európai Néppárt új elnöke

2019. október 18. 21:43
A lengyel Polgári Platform hivatalosan is Tuskot jelölte az Európai Néppárt élére.

A fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform hivatalosan Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) leköszönő elnökének jelöltségét indítványozta az Európai Néppárt (EPP) élére – közölte péntek este a lengyel média.

Az EPP-tag Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna által aláírt indítványról először a Polityka Insight varsói székhelyű elemzőközpont számolt be, később ezt a PAP hírügynökségnek is megerősítette Schetyna külpolitikai tanácsadója, Marcin Bosacki.

Tusk – a PO volt elnöke és volt lengyel kormányfő – december elején köszön le az általa 2014 óta betöltött ET-elnöki posztról. Egyes lengyelországi megfigyelők lehetséges ellenzéki elnökjelöltként emlegették őt a 2020 tavaszán esedékes lengyel államfőválasztáson.

Egyúttal többen rámutattak: az utóbbi hónapokban végzett összes  felmérésben Tusk alulmaradt a jelenlegi elnökhöz, Andrzej Dudához képest. Rafal Chwedoruk neves lengyel politológiaprofesszor egy pénteki interjúban úgy látta: Tusk „túl tapasztalt politikus ahhoz, hogy politikai pályája végén megkockáztassa az Andrzej Dudával szembeni választási vereséget”.

Az EPP jelenlegi elnökének, Joseph Daulnak az utódjáról a pártcsalád november 21-22-én esedékes zágrábi kongresszusán döntenek.

Tuskot október elején a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap nevezte az EPP-beli elnökválasztás fő esélyesének. A lap szerint Tusk a pártcsalád több vezető politikusának támogatását élvezi fő lehetséges riválisával,  Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével szemben.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobb lenne, mint a sete suta Weber....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés