Erdogan: A szíriai kurd fegyveresek hagyják el a határ menti sávot

2019. október 16. 13:41
A török államfő rámutatott: amennyiben a „terroristák” megteszik, amit Ankara mond, a török offenzíva magától értetődően véget ér.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán arra szólította fel a szíriai kurd fegyvereseket, hogy azonnal, még szerda éjjel hagyják el azt a sávot Észak-Szíriában, ahol Ankara a jelenlegi hadműveletét követően biztonsági övezetet akar kialakítani.

Erdogan a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén tartott ötvenperces beszédében arra is felszólította a milíciákat, hogy hagyják hátra fegyvereiket, harci felszereléseiket és semmisítsék meg a korábban állított csapdákat. A török államfő rámutatott: amennyiben a „terroristák” megteszik, amit Ankara mond, a török offenzíva magától értetődően véget ér.

Törökország terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amely ellen múlt szerdán katonai beavatkozást indított Északkelet-Szíriában. Ankara szerint az YPG a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai ága, amely évtizedek óta folytat szakadár fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban az ottani kurd kisebbség önrendelkezéséért.

Erdogan szerdai felszólalásában az YPG-re utalva megerősítette: nem ül tárgyalóasztalhoz egy terrorszervezettel és nem keres közvetítőt sem a két fél számára. Rámutatott: „Törökországnak van annyi tapasztalata, hogy tudja, terroristákkal nem egyezkedünk, ha mégis, annak se értelme, se eredménye nincs”.

Az államfő nyomatékosan hangsúlyozta: Ankarát senki nem állíthatja meg addig, amíg 30-35 kilométeres mélységben ellenőrzése alá nem vonja nyugaton a szíriai Manbídzs, keleten pedig az iraki határ közötti sávot. „Utolsó leheletünkig, utolsó csepp erőnkig nem fordulunk vissza erről az útról” – hangoztatta Erdogan. Egyúttal jelezte, hogy amikor Szíriában legitim kormány alakul, Ankara átadja számára azokat területeket, ahol biztonságot teremtett. 

A török elnök arról is beszámolt, hogy eddig 1220 négyzetkilométert „tisztítottak meg a terrorizmustól” Északkelet-Szíriában. A török védelmi minisztérium szerdán pedig azt közölte, hogy eddig 637 „terroristát” tettek harcképtelenné. Mindeközben Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerda délután Ankarában találkozik majd Robert O'Briennel, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy a hatóságok eddig 186 embert vettek őrizetbe azért, mert a közösség médiában „lejárató kampányt” folytattak a török hadművelet ellen. Közülük 24 gyanúsítottat le is tartóztattak, 40 embert bírósági felügyelet mellett, 78-at szabadon engedtek – írta az Anadolu.

A Yeni Safak török kormányközeli napilap szerdai számában arról írt, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a török társadalom 75,6 százaléka támogatja a katonai beavatkozást. A felmérésben megkérdezettek 46,5 százaléka úgy vélte: már korábban el kellett volna indítani az akciót.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés