Áder fonák helyzete

2019. október 16. 19:53

Beck Tamás
Népszava
A globális éghajlatváltozás értelmezhetetlen a folyton a nemzeti szuverenitásra hivatkozó populisták számára.

„Áder János példát vehetne lelkiismeretesség tekintetében Arnold Schwarzeneggertől. Az egykori testépítő és filmsztár, egyúttal Kalifornia volt kormányzója nemigen törődik a pártfegyelemmel, ha olyan égető problémáról van szó, mint a klímaváltozás. Környezetvédelmi elkötelezettségű politikusként Schwarzenegger kész szembehelyezkedni a szintén republikánus, ám a fenyegető klímakatasztrófával vajmi keveset foglalkozó Donald Trumppal is. Hazánk köztársasági elnöke ugyancsak megpróbálhatná rábírni a budapesti kabinetet halogató klímapolitikájának feladására.

Áder a nemzetközi színtéren ugyanis minden alkalmat megragad, hogy deklarálja elkötelezettségét a környezetvédelem iránt. Legfőbb közjogi méltóságként lehetősége nyílna nyomást gyakorolni a végrehajtó hatalomra, hogy az ösztönözze a megújuló energiaforrásokra való áttérést a fosszilis energiahordozók rovására. Tudjuk persze, hogy ez soha meg nem valósuló lehetőség. A jelenlegi államfő »a nemzet golyóstollához« hasonlóan nem él vétójogával, amennyiben Orbán Viktor számára létfontosságú javaslatot ver át a törvényhozáson a kormánypárti többség. Legyen szó a közjogi berendezkedésünket fenekestől felforgató alkotmánymódosításról, a munkavállalókat kizsigerelő jogszabályról vagy egyes Fidesz-közeli oligarchák érdekeinek megfelelő törvények szentesítéséről: Áder hivatalára bizton számíthat a kabinet.

Mégsem gondolom, hogy a klímaváltozás kormányzati elbagatellizálása kizárólag az Orbán-kabinet gazdasági holdudvarának érdekeivel magyarázható. Közismert tény ugyan, hogy e kedvezményezettek között akadnak, akik anyagilag érdekeltek a fosszilis energiahordozók széles körű használatában. Meggyőződésem mindazonáltal, hogy mélyebb ideológiai okok húzódnak meg a magyar kormány struccpolitikája mögött. A globális éghajlatváltozás tudniillik nem ismer országhatárokat, éppen ezért a szóban forgó probléma értelmezhetetlen a folyton a nemzeti szuverenitásra hivatkozó populisták számára. Az amazóniai erdőtüzek megfékezését célzó nemzetközi erőfeszítéseket nagyban hátráltatta Orbán Viktor elvbarátjának, Jair Bolsonarónak a nyilatkozata, aki »brazil belügynek« minősítette a Föld tüdejének világszerte aggodalmat kiváltó pusztulását. Donald Trump pedig az »​​​​​​​America first« szlogen jegyében hátrált ki a párizsi klímavédelmi egyezményből. Általában elmondható, hogy az úgynevezett »​​​​​​​szuverenisták« Achilles-sarkát elsősorban a klímaváltozás globális cselekvést igénylő problémája jelenti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi köze a nemzeti szuverénitásnak a földtörténeti korok éghajlatváltozásaihoz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés