Fidesz győzelem várható, de sok múlhat a részvételen

2019. október 13. 10:05
A kormányoldal a legtöbb megyei jogú városban is egyértelműen jobb pozícióból vág neki a megmérettetésnek.

„A választás egyáltalán nem lefutott, a mozgósítás sikerességén, és így a részvételi arányon sok minden múlhat a mai napon.

Az előrejelzések alapján a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a 23 megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP győzelme várható. Budapesten múlik talán a legtöbb a részvételen, hiszen az utolsó napok kutatásai alapján szoros küzdelem várható Tarlós István és Karácsony Gergely között. Minél inkább távolodunk a fővárostól a kisebb települések felé, annál gyengébbek az ellenzék kilátásai. Fontos kiemelni, hogy ha a kisebb településeken továbbra sem lesz érdemi bázisa az ellenzéknek, a 2022-as ellenzéki választási esélyek is könnyen elszállhatnak.

A kormányoldal a legtöbb megyei jogú városban is egyértelműen jobb pozícióból vág neki a megmérettetésnek. Sokat számít ugyanis, hogy a 23 megyei jogú város közül csupán Szegeden, Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen indul regnáló ellenzéki polgármester. A kormánypártok számára tradicionálisan Szeged, Salgótarján, Miskolc, Pécs, Szombathely, Dunaújváros – valamint ezúttal Hódmezővásárhely – is komoly terep, ezekben a városokban ezért rendkívül sok múlik a mozgósításon. Az inkumbens hatás ugyanakkor összességében a megyei jogú városok zömében a kormányoldalt segíti, főleg olyan helyzetben, amikor nincsen kormány-, és polgármesterváltó hangulat az országban.

A megyei közgyűlésekben is a kormánypártok szerzik várhatóan a legtöbb mandátumot, és hasonlóan a 2014-es önkormányzati választáshoz nem csak relatív, hanem abszolút többségbe kerülnek a közgyűlések jelentős részében a kormánypárti politikusok.

A kisebb települések felé haladva nehezebb az előrejelzés, hiszen kevésbé érvényesülhet az országos tendencia, a szakértői becslést így könnyebben felülírhatják a helyi viszonyok, a pártpolitikai meghatározottságon túli tényezők. Az országgyűlési és EP-választás alkalmával a 121 tízezer főnél nagyobb lélekszámú település túlnyomó többségében a Fidesz-KDNP hatalmas előnnyel végzett az élen. Ám az önkormányzati voksoláson nagyobb szerepe lehet a pártlogika mellett a személyeknek, a független jelöltek jobban beleszólhatnak a versenybe.

A Fidesz-KDNP a tízezer fő alatti településeken a korábbi választásokhoz hasonlóan várhatóan szintén elsöprő győzelmet arat, és akár az itt leadott szavazatok több mint felét is megszerezheti. A tavaszi országgyűlési és az idei európai parlamenti választások egyaránt megmutatták, hogy ezeken a településeken az ellenzékiek lényegében eltűntek, a Fidesz-KDNP fölénye megkérdőjelezhetetlen.

A kistelepüléseken a baloldali pártok – és immár a támogatottságában hatalmasat veszítő Jobbik – sem rendelkezik érdemi bázissal, különösképpen az újonnan létrejött pártok tudtak ezeken a szinteken kevésbé gyökeret ereszteni. Így mivel a kistelepüléseken várhatóan nem lesz komoly érdemi képviselete az ellenzéki pártoknak, a 2022-es választáson nehéz lesz ezeken a helyeken majd mozgósítaniuk.”

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idióta...

Na jó, csak egyetlen példa. A Fidesz két legerősebb megyéje Vas megye és Győr-Sopron megye. Tudod, az a két megye, ahol messze a LEGKEVESEBB cigány él arányaiban.

(Nagyon remélem, hogy este 9-től kuss lesz a nevetek újabb két és fél évig.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés