Washington: Rossz ötlet volt a török offenzíva elindítása

2019. október 10. 9:29
Erdogan szerint a cél az, hogy megteremtsék a térségben a békét, és egy biztonsági övezetet hozzanak létre, így segítve a szíriai menekültek hazatérését.

Megvédte az amerikai elnök észak-szíriai csapatkivonásról hozott döntését külügyminisztere – számol be az Euronews. Mike Pompeo szerint nem Washington tehet arról, hogy Törökország megindította a szárazföldi offenzívát Észak-Szíriában. A török hadsereg a Twitteren megerősítette, valóban elkezdődött a beavatkozás a Béke Forrása hadművelet keretében és eddig 181 katonai célpontot ért találat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök állítása szerint a cél az, hogy megteremtsék a térségben a békét, és egy biztonsági övezetet hozzanak létre, így segítve a szíriai menekültek hazatérését. „Együttes erővel felszámolhatjuk az ott mostanra kialakult terrorfolyosót. Elszántak vagyunk. A beavatkozás nem a civilek ellen irányul. Semmilyen, őket veszélyeztető lépést nem teszünk” – mondta az államfő. A civilek azonban tömegesen menekülnek a bombázások elől. Emberjogi aktivisták és megfigyelők szerint már most, több halálos áldozatot követeltek a bombák. Az amerikai külügyminiszter szerint jogos, hogy Ankara biztonsági kockázatot lát a kurdokban, de ettől függetlenül rossz ötletnek tartják a török kormány döntését.

Megmondtuk Erdogan elnöknek, mit gondolunk. Próbáljuk megtalálni a hangot mindkét féllel, aztán majd kiderül, mit hozhatunk ki ebből a helyzetből. Ami tény, hogy nekünk nincsenek katonáink a térségben, mi kivonultunk ebből a végtelen háborúból, úgyhogy valakinek hamarosan döntést kell hoznia” – fogalmazott Donald Trump. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harcban Amerika oldalán harcoló kurdok árulással és cserbenhagyással vádolják Washingtont. Az Arab Liga pedig rendkívüli ülést tart – ahogy közleményükben fogalmaznak – „egy testvéri arab állam szuverenitása ellen indított szemtelen és megengedhetetlen támadás” ügyében.

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés