Magyar Nemzet: Az ellenzék csak üzletként tekint az összefogásra Kispesten

2019. október 10. 8:41
„Sokkal több pénzt lehetne keresni, hogyha miénk lenne a kerületi DK” – mondja egy hangfelvételen Lackner Csaba.

A hanganyagok alapján úgy látszik, hogy a kispesti szocialista politikusok a közügyeket, a politikát is üzleti ügynek tekintik – írja a Magyar Nemzet a kispesti ügyekről készült cikksorozatának ötödik részében. A beszélgetők visszaemlékezése szerint Gajda Péter polgármester arra ösztökélte embereit, hogy hozzák létre a kerületben a Demokratikus Koa­líció alapszervezetét, mert azzal „sokkal több pénzt lehetne keresni”. A jelek szerint a kerület mostani vezetője már csak egy ciklust vállalna, mert nem szeretné, ha ráégnének az ellenzéki összefogásból érkező „éhes” fiatalok.

Figyelj, a Gajda rengeteget küzdött velünk, hogy mi csináljuk meg a kerületi DK-t. Sokkal több pénzt lehetne keresni, hogyha miénk lenne a kerületi DK” – mondja Lackner Csaba egy ismeretlennek az egyik felvételen, aki visszakérdez: „Nem volt rá ember?” Mire Lackner: „Akkor nem volt rá ember. Meg nem hittük, hogy a DK-ból lesz valami.”

A hangfelvételek főszereplője ismét Lackner Csaba MSZP-s önkormányzati képviselő, aki egy másik hanganyag tanúsága szerint úgy fogalmazott, hogy aki nem keres évi százmillió forintot az önkormányzati politikában, az hülye. Lackner a saját bevételeiről beszélve azt mondta, hogy havi másfél milliót visz haza – miközben papíron, hivatalosan körülbelül negyedennyi a fizetése. A Magyar Nemzet birtokába jutott hangfelvételeken a XIX. kerületi polgármester, Gajda Péter bizalmasa mesél a helyi ügyekről, de a beszélgetéseken felbukkan egy vállalkozó is és korábbi, valamint jelenleg aktív baloldali politikusok is. Lackner az egyik felvételen egy 2014-es megérzéséről beszél, miszerint az akkori önkormányzati választások előtt azt javasolták az MSZP vezetésének, hogy a párt önállóan induljon, mert egyedül is meg tudja nyerni a választókerületeket.

DK-val  vagy DK nélkül?

Az indok az volt, hogy ha ezek a DK-sok beteszik a lábukat a küszöbön belülre, akkor onnantól kezdve a lakásodat akarják elfoglalni” – mondta Lackner. Végül a Demokratikus Koalíció három egyéni körzetben kapott lehetőséget az indulásra, amiből kettőt meg is nyertek. „A ciklus felére, amikor a Patekkal kicsit jobban elkezdtem dolgozgatni, meg a Somogyi Lacit beintegráltam mellé, akkor a Gajda megmondta, hogy most már ők tudják, hogy amikor 2014-ben a Kránitzcal még mondtuk, akkor még meg lett volna. Ugyanúgy, mint a XIII. kerületben, ahol szintén megvolt a DK nélkül. Mi is meg tudtuk volna nyerni. Most már nem” – folytatja Lackner annak kapcsán, hogy akkor az MSZP készített egy forgatókönyvet arról is, hogy mi lett volna, ha egyedül indulnak.

Patek Gábor a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kabinetfőnöke, Somogyi László vállalkozó pedig papíron az Anildia Kft. vezetője, ám Lackner elmondása szerint olyan projekteken is rajta tartja a kezét, amelyeket papíron más vállalkozások nyertek. Somogyinak háza van Miamiban, egy alkalommal pedig Lackner elmondása szerint több millió forintot adott át Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának – jegyzi a Magyar Nemzet.

Kiss Jenő és Kertész Csaba

Egy másik felvételen Kiss Jenő XXIII. kerületi MSZP-s képviselő számol be egy ajánlatról: „Megkeresett a Kertész, hogy legyek a kispesti DK elnöke, és azt mondta nekem, Jenő, én nem akarom tovább csinálni. Nem vállaltam el” – meséli Kiss, mire Lackner Csaba méltatlankodni kezd: „Jó nagy f…sz vagy, hogy nem vállaltad el. Te f…sz. Most ez komolyan igaz? Akkora hülye vagy, b…meg. Hogy lehetsz ekkora f…sz? Pénzt kellett volna keresni” – mondta annak kapcsán, hogy miért gondolta, hogy Kiss hibázott, amikor nem vállalta el a posztot. A XXIII. kerületi MSZP-s képviselő elmondta, hogy nem volt kedve politizálni, tagságot összehívni, a tagságnak beszédeket tartani és hallgatni „a nénik hülyeségeit”.

De ezt üzletként kellett volna kezelni” – válaszolta Lackner.

Kiss Jenő a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után néhány napig nem volt elérhető – jegyzi meg a Nemzet. Ő volt az, aki Gajda Péter vagyonosodásáról kérdezte Lackner Csabát az eddig nyilvánosságra hozott hangfelvételeken, de arról is beszélt Lacknernek Kránitz Krisztiánnal kapcsolatban, hogy „bajtárs kezét nem szabad elengedni”. Kiss 2014-ben az ellenzéki összefogás (MSZP, DK, Együtt, PM) színeiben jutott be kompenzá­ciós listáról.

„Pénzéhes Momentumos, Dk-s és Párbeszédes politikusok”

Lackner Csaba az egyik felvételen arról is beszélt, hogy az ellenzéki összefogás többi pártjának politikusai veszélyt jelentenek Gajda Péterre, az ellenzéki összefogásból jövő új, pénzéhes momentumos, DK-s és párbeszédes politikusok kompromittálhatják a polgármestert - folytatja a Nemzet.

Elmondom, hogy mi a baj. Amit mondtam a Zsomborról, hogy annyira sok fiatal éhes ember teszi be a lábát az önkormányzatba, hogy vannak dolgok, amiket nem tud kontrollálni (mármint Gajda – szerk.), és nem akarja már, hogy ráégjen. Kopnak ki az idősek, jönnek az újak, az új éhesek, és ezek az új éhesek ugyanúgy rá tudnak égni” – vázolja fel a polgármester félelmeit Lackner. A megszólalásában emlegetett fiatalember Guzmics Zsombor, az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda vezetője.

Ő azt mondta, hogy ez az, amit szeretne még megcsinálni, az utolsó öt év, mert még úgy érzi, úgy, hogy ne bolonduljon meg, neki még ez fér bele” – mesélte Lackner. A képviselőnek nem tetszett a polgármester terve, hogy csak egy ciklust mer vállalni már csak, mondván, hogy „vele mi lesz később, ha ő még szeretne maradni?” Cserébe csak annyit kért a kerületvezetőtől: „Akkor viszont ebben az öt évben együtt kell végigtolni mindent”.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ez szépen kezd kifújni... a jachtorgia után elég szerény folytatás, hogy nyaralni járt a Maldív-szigetekre.

(Ettől függetlenül Borkai bukott ember, nem ez a lényeg.)

Ez a kispesti sztori sokkal plasztikusabb: tollbamondva, aprólékosan bemutatja a ballib korrupció működését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés