Egyre mélyebb káoszba süllyed Ecuador

2019. október 9. 7:04
A szocialista venezuelai vezetőt sejtik a leníni intézkedések elleni tiltakozás szításával.

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el kedd este Lenín Moreno ecuadori elnök azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek „stratégiai jelentőségűek”, miután kormányellenes tüntetők aznap rövid időre be tudtak hatolni a törvényhozás – akkor már üres –épületébe is.

Az éjszakai kijárási tilalom a múlt héten érvénybe léptetett 30 napos szükségállapot idején este nyolctól reggel öt óráig lesz érvényben a hét minden napján azon épületek körül, amelyekben állami intézmény működik. Az államfő eredetileg hatvannapos szükségállapotot akart, de az alkotmánybíróság lecsökkentette az időtartamot.

A kormány kedden Guayaquilbe helyezte át székhelyét Quitóból, miután egyre tömegesebbé és erőszakosabbá váltak a tüntetések a fővárosban, ahová bennszülött tüntetők ezrei érkeztek kedden. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a fővárosba érkező tiltakozók egy része gumiabroncsokat gyújtott fel, köveket és benzines palackokat dobált, súlyosan megrongálta a köztulajdont, és összecsapott a rendőrséggel. Szemtanúk legfrissebb beszámolói szerint a tüntetők a törvényhozás akkor már üresen álló épületébe is behatoltak, amíg egy rövid idő után a rendőrség ki nem szorította őket onnan.

A Petroamazonas állami olajipari vállalat azt közölte kedden, hogy a kelet-ecuadori Orellana tartományban két újabb olajmezőn leállt a termelés, miután tüntetők hatoltak be oda, és a munka beszüntetésére kényszerítették az ott dolgozókat. A tüntetők akciói miatt összesen már öt olajmezőn szünetel a termelés Ecuadorban. Az olajipari minisztérium keddi összesítése szerint emiatt napi 143 ezer hordóval kevesebb olajat termel az ország.

Szocialista szervezkedés Lenín ellen?

Hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította kedden Lenín Moreno ecuadori elnököt, aki az országában zajló zavargások lecsillapításán fáradozik, egyben pedig elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek „a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait” – közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.

A minisztérium tájékoztatása szerint Peru, Argentína, Brazília, Kolumbia, Salvador, Guatemala és Paraguay „határozottan kiáll Lenín Moreno elnök intézkedései mellett”, és „elutasítja Nicolás Maduro rezsimjének cselekményeit, amelyekkel destabilizálni akarja demokratikus rendszerüket”. Az ecuadori vezetés eközben külföldi közvetítést kért kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró katolikus egyháztól.

Évtizedes rendszerhez nyúlt Moreno

A politikai válság a múlt héten kezdődött annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését. Azóta több tüntetés, munkabeszüntetés volt országszerte, a tiltakozó megmozdulásokhoz pedig a hétvégén csatlakoztak a lakosság mintegy 7 százalékát kitevő őslakosok. Hétfőre a vehemens tiltakozás már randalírozássá fajult. Szerdán a tüntetők megpróbálnának a különleges erők által erősen védett elnöki palotához vonulni.

A kaotikus állapotok miatt a kormány bezárta az iskolákat, az energiaügyi minisztérium pedig felfüggesztette a munkát három olajmezőn az Amazonasban. Eközben az ecuadori alkotmánybíróság jóváhagyta a Moreno által kihirdetett szükségállapotot, noha időtartamát 60 napról 30-ra csökkentette.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában