Tarolhatnak Magyarország barátai a lengyel választáson

2019. október 8. 9:39
A nemzeti érdek definiálása és érvényesítése új szemléletmódot hozott mindkét ország politikai gondolkodásában.

„A vasárnapi lengyel választásnak a V4-ek jövője és bevándorláspolitikai álláspontja kapcsán is kiemelt szerepe van, miután 2015-ben a külső határok védelmét és a bevándorlás szigorú ellenőrzését célul kitűző lengyel és magyar kormányzati törekvések új lendületet adtak ennek a szövetségnek és azóta is ennek a partnerségnek a motorja Magyarország és Lengyelország.

Lengyelországban a korábbi Polgári Platform vezette kormány csupán sodródott az eseményekkel, lényegében pontról pontra a merkeli irányvonalat követték. A PiS 2015-ös győzelmével Lengyelország ugyanakkor szakított az EU fősodratú bevándorláspolitikai irányvonalával és a magyar kormányhoz hasonlóan kiállt a kötelező betelepítési kvóták elutasítása, illetve a külső határvédelem mellett.

Ennek a fordulatnak köszönhetően Orbán Viktor álláspontja egy jelentős támogatót kapott, nem maradt tehát egyedül ebben a témában. A hivatalos lengyel álláspont változása a Visegrádi Négyek országainak egységére is jelentős hatással volt, Szlovákia és Csehország is követte a lengyel-magyar álláspontot.

Amellett, hogy a két kormány kitűnően együtt tud működni külpolitikai kérdésekben, a két kormány belpolitikai téren is hasonló felfogás és irányvonal mentén politizál. A nemzeti érdek definiálása és érvényesítése új szemléletmódot hozott mindkét ország politikai gondolkodásában, e rendezőelv mentén került előtérbe a munkaalapú gazdaság, a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, a versenyképesség, a biztonságérzet, a szuverenista politika, vagy éppen az intenzív család- és népesedéspolitika kérdése is.”

 

 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés