Trópusi mikroállammal létesültek diplomáciai kapcsolatok

2019. szeptember 28. 10:16
Köszöntjük a Marshall-szigeteket Magyarországról!

Magyarország szombaton hivatalosan felvette a diplomáciai kapcsolatot a csendes-óceáni Marshall-szigeteki Köztársasággal. A New York-i magyar ENSZ-képviseleten tartott ceremónián a kapcsolatfelvételről szóló megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá John Silk Marshall-szigeteki külügyminiszterrel.

A magyar diplomácia vezetője az aláírást követően arról beszélt, hogy a Marshall-szigetek nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek és a klímavédelemnek, és Magyarország is komolyan veszi a környezetvédelem jelentette kihívásokat, tettekkel kíván részt venni azok megválaszolásában. Emlékeztetett, hogy az európai uniós tagállamok közül elsőként Magyarország írta alá a globális klímaváltozás elleni küzdelemről szóló párizsi megállapodást.

Szijjártó Péter hangoztatta, hogy a két ország eddig is együttműködött az ENSZ tevékenységén belül, és most megállapodtak ennek folytatásáról és kiterjesztéséről. Magyarország támogatja a Marshall-szigetek tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, a Marshall-szigetek pedig támogatja Magyarország tagságát az UNESCO végrehajtó tanácsában.

Utalt Szijjártó Péter arra is, hogy az Európai Unió és a mikronéziai szigetek között vízummentességi megállapodás van érvényben. Az EU a jelenlegi keretköltségvetésben több mint 9 millió euró pénzügyi támogatást is nyújt a Marshall-szigeteknek, és Magyarország támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a következő keretköltségvetésben, 2020 után növekedjék a támogatás.

John Silk azt emelte ki: nagyra értékeli Magyarország támogatását ahhoz, hogy az október közepi szavazáson hazája bekerüljön a genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsba. Kifejtette, hogy a klímavédelem a Marshall-szigetek esetében emberi jogi kérdés is, hiszen az ország területének 99 százaléka tenger. Ráadásul a földterület alig egy méterre emelkedik ki a tengerből, tehát a vízszint jelentősebb mértékű növekedése eltörölheti a Föld színéről a teljes Marshall-szigeteket.

Ennek fényében különösen nagyra értékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Európai Unió és tagországai tesznek a klímaváltozás megakadályozására.

A Marshall-szigeteki Köztársaság Mikronézia szigetvilágában, Hawaii és Ausztrália között félúton helyezkedik el, két szigetcsoport, a korall-atollokból álló Ratak- és a Ralik-szigetlánc, továbbá több kis korallpad alkotja. Összterülete 181,4 négyzetkilométer, népessége kevesebb mint 70 ezer fő.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogy is!!
Ahhoz túl új ez a kapcsolat. Pénztáros Stróman Lőrinc pénzét már a rég bejáratott módon mossák tisztára.
Erre nyilván sok jó tanácsot kapott a Ner arisztokrácia tagjaitól...

Az "egyszerű gondolkodást" te inkább ne feszegesd szerintem...

Pénztáros Stróman Lőrinc és az "igencsak nehezen megkeresett pénz"!!!!!!!!!!!!!!

Ó szent együgyűség, mondta anno Husz János...

Azt meg már csak óvatosan kérdezném, hogy kik azok a "lipsik"??
Ez valami betegség ami bevette magát a hívek agyába????????????

Te azt teljesen komolyan gondolod, hogy Lőrinc barát Magyarországon tartja a pénzét???????????????

Be van kapcsolva, de az a baj, hogy sok hívő ezt teljesen komolyan gondolja!!!

Tudod engem nem igazán hoz lázba, hogy ki mit ír rólam.
A munkám során sok szellemileg fogyatékossal (pszichiátriai esettel) találkozom, így tudom hogy sokan nem tudják feldolgozni az eltérő véleményt és halálosan komolyan veszik a szociális médiát és az ilyen, Mandiner féle vitaoldalakat. Számukra ez élet-halál kérdése, hogy mit írnak az általuk rajongott személyről, mint például I.Viktorról.
Nekem viszont van fontosabb dolgom is mint a Vezér személye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés