Ahol városlakó és turista is otthonra lel – A Judafesten jártunk

2019. szeptember 24. 13:40
Mézzel töltött gránátalma, Raj Ráhel híres flódnija, tradicionális recept alapján készített falafel. Ám nemcsak a gasztronómiai különlegességek miatt volt figyelemreméltó az idei Judafest, amire mi is kilátogattunk.

Lassan megszokhatjuk, hogy minden év júniusában Budapesten zsidó vallási és nemzetiségi fesztiválokkal találkozhatnak az érdeklődők. Azonban az idei rendezvény térben, időben és koncepcióban is megváltozott a múltbeliekhez képest. Csak vasárnapra tízezer résztvevőt vártak előzetes tervek alapján, ami nem is bizonyult túl merész számításnak.

A fesztivál idén a zsidó újév nyitánya is volt egyben, így az ünnepek és tradíciók megismerésére fektették a hangsúlyt. A programok a Bálint Ház kulturális-ismeretterjesztő sátrával kezdődtek: célbadobás, nyeremény- és ügyességi játékok foglalták le a kisebbeket, míg a felnőttek inkább a nagyszínpad eseményekre figyeltek.

Fotó: Elek Aladár

A Klauzál tér is fesztiváli díszletekbe öltözött: a teret övező négy utcából egy szakasz az utcabálnak adott helyet, a többin pedig a futók tehették meg jótékonysági köreiket. Ez a helyszín egyébként a pesti történelmi zsidónegyed, így autentikus környezetben folytak a programok, a látogatók pedig áthaladóként vagy résztvevőként is ízelítőt kaphattak a kultúrából. Vasárnap pedig több étterem, kóser pékség vagy kávézó menüjéről válogathatott a nagyérdemű. A legtöbb hagyományos zsidó étket – mint az alma vagy a gránátalma mézzel – szintén meg lehetett kóstolni. Hosszú sorok álltak kora délutánra Raj Ráhel híres flódnijáért és a hagyományos falafel-hummuszért is.

„Merre van a legközelebbi kóser bolt?” – szegezte nekem angolul a kérdést egy héber akcentusú úriember. A navigálás után szép kiejtéssel, magyarul köszönte meg az információt, bizonyítva azt, hogy turistaként vagy idegenként is magáénak érzi a környezetet.

Fotó: Elek Aladár

Benyomásaim szerint a rendezvény is rávilágított arra, hogy Budapest lakói nyitottak az új magyar-zsidó kapcsolatokat ápoló programokra, ezt egyre több közös ünnepség megszervezése is mutatja.

Fényképek: Elek Aladár

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban csodálatos élmény volt, kivételes jó hangulattal, nyugalommal, vidámsággal, életörömmel. Jó lenne, ha az egész Budapest, az ország ilyen flow mellett élhetné a napjait. Kirekesztve az uszításokat, a gyűlöletet, a szélsőségességet, az uszító politikusokat minden oldalon. Budapest csak egy van, ami már most is a miénk, nem kellenek ide új birtokosok, visszaszerzők, köszönjük szépen a mai biztonságot, vallási-kulturális reneszánszt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés