Gondolatbűnözés

2019. szeptember 22. 11:30

A szerző tulajdonképpen egy gondolatfeljelentő.

2019. szeptember 22. 11:30
Gábor László
Origo.hu/888

„De hát mi is az a gondolatbűnözés? Létezik olyan? A Noiriel nevű történész szerint igen, sőt, feltehetően büntetné is. Kezdetben nyilván csak szilienciummal, az írás jogának megvonásával – milyen ismerős ez a közép-európai országok kommunista diktatúrájának éveiből – aztán talán börtönnel is.

Na de aztán vettem egy Le Monde-ot. És, ahogy az elején írtam, itt azonnal szembe találkoztam az egyik oldal címével: Eric Zemmour a gondolatbűnözés egyik formáját legitimálja. Gérard Noiriel válaszol a Le Monde újságírójának nyájas kérdéseire, és persze reklámozza könyvét, ami (még egyszer: fontos a jelző) a legsikeresebb francia esszéíróval, Zemmourral foglalkozik elejétől és végéig és persze őt szidja benne. Az egyik Kálmán Olgát idéző kérdésben az újságíró megkérdezi az új-zélandi és amerikai rasszista indíttatású tömeggyilkosságokra utalva, hogy vajon ezek az

esszéisták felelősek-e ezekért a mészárlásokért,

és a baloldali történész bölcs válasza az, hogy háááát, talán túlzás ezt mondani, de háááát Eric Zemmour meg Rénaud Camus (aki a népességcseréről ír), hááát… tulajdonképpen igen.

A baloldali történész a könyvében párhuzamba állítja a muszlimgyűlölő (már itt egy hazugság: nem muszlimgyűlölő, hanem az anyaországba beilleszkedni nem hajlandó muszlimokat és az illegális bevándorlást bíráló) Zemmour gondolatait Edouard Drumont ostoba, antiszemita írásaival. (Drumont a tizenkilencedik század második felében írta kétségtelenül aljas pamfletjeit.)

Tegyük félre (bár nem könnyű), hogy egy mérsékelten sikeres történész a legsikeresebb esszéíróra felkapaszkodva próbál pénzhez jutni: ír róla egy 250 oldalas könyvet, sikeres ellensége nevét még könyve címébe is beteszi, hogy többen vegyék, szerez egy kiadót, amelyik aztán 19 euróért árulja, majd végig turnézza a teljes baráti médiát. Vagyis ezen lépjünk túl. Nézzük inkább csak, hogy mik a szerző fő állításai. Mindez természetesen a gondolatbűnözés fogalma miatt érdekes. Ahol van gondolatbűnözés, ott

előbb-utóbb meg kell jelennie a gondolatrendőrségnek

majd a gondolatbíróságnak is. A szerző tulajdonképpen egy gondolatfeljelentő.

Az eset persze önmagán jóval-jóval túlmutat. Ezért foglalkozunk ezzel az első ránézésre tőlünk elég távoli üggyel. A gondolatterror az érdekes. Ez az a balliberális gondolatterror, ami körbe ölel például egy Sargentini-jelentést. Ez a gondolatterror mondja, hogyha kevés gyerek születik Európában, akkor a migráció a megoldás. Ez a gondolatterror próbál harcolni Donald Trump vagy Orbán Viktor, persze Matteo Salvini vagy éppen Boris Johnson ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. szeptember 23. 15:28
Gondolatfeljelentő. Ezt látjuk-halljuk bal-lib PC-től neokonokig, 0-24-ig.
Bukik a Zorbán
2019. szeptember 23. 14:36
Nem lenne szabad a szélsőségesek terminológiáját átvenni, pedig a jobboldali sajtó nagyon gyakran esik ebbe a súlyos hibába írásban, szóban egyaránt. Például a fenti írásban a '...párhuzamba állítja a muszlimgyűlölő...' részben a szélsőségesek által gyűlöletjelzőként valakire ragasztott 'muszlimgyűlölő' szót idézőjelbe kellett volna tenni. Ezzel lenne jelezve, hogy a szerző az internacionalisták által használt szót idézi, nem pedig maga is egyetért vele. (Ez az eset kicsit kivétel, mivel utána zárójelben elmagyarázza ezt, de mégis...) De számos más esetben is hasonló óriási hibák történnek. Az állítólag a Fidesz felé "elfogult" m1 Híradóban számos alkalommal lehetett hallani az Osztrák Szabadság Pártot a tudósító által a balliberális hazugságsajtó és megmondóemberek által használt "szélsőjobboldali párt" cimkézéssel használni. Mert hogy a szélsőségesek a politikai normalitást általában olyan jelzőkkel igyekeznek lejáratni, amelyeket évtizedeken keresztül negatívként sulykoltak az emberek agyába. Miközben Orbán Viktor szövetségesként tekint a pártra, az a tudósításban "szélsőjobboldaliként" van cimkézve. Hihetelen butaság. Számos más esetben a tisztesség és normalitás híveit a szésőbaloldal által rájuk ragasztott gyűlöletkeltést, kirekesztést célzó negatív jelzőket meghagyva, átvéve említik jobboldali orgánumokban. A politika viszonylag kevés embert érdekel közvetlenül, a nagy többség tájékozatlan. És ezek az emberek azt hallják az m1 Híradójában, hogy Orbán Viktor egy "szélsőjobboldali párt" vezetőjével ért egyet, tárgyal, stb... Mivel a "szélsőjobboldali" szó 70 éve a kommunisták által használt megbélyegző, gyűlöletkeltő céllal alkalmazott kifejezés, és lényegében a fasiszta, náci, rasszista, stb... szinonimája, a politikában tájékozatlan emberek szemében tehát egyből negatív kép alakul ki a hír kapcsán. Csak néhány név, akiket a szésőségesek ilyen negatív jelzőkkel láttak el az elmúlt évtizedekben: Mindszenty József, az '56-os forradalmárok, Franz-Jozef Strauss, Charles De Gaulle, Ronald Reagan, Matteo Salvini, Orbán Viktor... Ne adjunk már fel magas labdákat az ellenséges médiák, politikusok számára!
olajfa1
2019. szeptember 23. 10:25
Ha "gondolatbűnözés" létezne... akkor Sargentinit, meg Tavarest no meg leginkább Paul Lendvait... (bár őt hazudozás az aljasság és hazaárulás és mások pénzén történő internacionalista képi vágások hazudozásai miatt... már amúgy is börtönbe kellett volna csukni több száz évre...) no és Nuland asszonyságot az USA-ban, meg sok egyéb 2010 után Magyarországot bíráló személyt "gondolatbíróság" elé kellene (kellett volna) állítani!
pemete jakab
2019. szeptember 22. 22:08
"Gondolatbűnözés" Gyón a fideszes: - Atyám, vétkeztem gondolatban. - Hazudsz! Egy fideszesnek nincsenek gondolatai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik