Áder: Szén-dioxid-kibocsátásban nem vagyunk egy súlycsoportban a nagy szennyezőkkel

2019. szeptember 20. 11:27

Magyarországon az egy főre eső kibocsátás bőven az EU-átlag alatt van, a német kétszerese, az amerikai pedig három és félszerese a magyarnak – mutatott rá Áder János.

2019. szeptember 20. 11:27

Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország ugyanis – folytatta – a világ kibocsátásának 137 ezred részét teszi ki, az Európai Unió kibocsátásának pedig csak 1 százalékát, míg az egész EU a világ kibocsátásának nem egészen 10 százalékát adja.  Az államfőt a jövő héten kezdődő New York-i ENSZ-klímacsúcs kapcsán kérdezték, amelyen Magyarországot képviseli. Ezzel kapcsolatban elmondta: a találkozó politikai vita lesz, ami a szándékok kinyilvánításáról, a tettrekészségről szól majd, megállapodás aláírásáról azonban most nincs szó.

A szén-dioxid-kibocsátás nagyságrendjének érzékeltetésére azt a példát hozta: az Európai Unió 28 országának összes éves kibocsátása 2017-ben annyi volt, amennyit Kína valamivel több mint egy nap alatt a légkörbe bocsátott.

„Tehát amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak különböző intézkedéseket kell tennie a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban a nagy szennyezőkkel”, például az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával. A mi felelősségünk azért sokkal kisebb – fogalmazott.

Áder János az Európai Unió (EU) előtt álló kihívásokról szólva kifejtette: az egyik nagy vita arról szól, vajon 2050-re elérhető-e, hogy az EU, ezen belül Magyarország klímasemleges legyen, vagyis a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid megkötésének aránya egyensúlyban álljon.

Magyarországon az egy főre eső kibocsátás bőven az EU-átlag alatt van, a német kétszerese, az amerikai pedig három és félszerese a magyarnak – mutatott rá Áder János, aki szerint ez is jól jelzi a felelősség mértékét. Hangsúlyozta: más uniós országokkal összevetve Magyarország 1990-hez képest pontosan annyival csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását mint Dánia, miközben Ausztria, Spanyolország és Írország növelte a kibocsátását.

Az államfő kiemelte: 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet, amennyiben megépül Paks 2., megtízszereződik a naperőmű-kapacitás, illetve megszűnik a szén alapú energiatermelés. Nem sok ilyen ország lesz 2030-ra a világon – jegyezte meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barbárné
2019. szeptember 22. 00:52
Előszőr is százszorosan túlbecsülte a kínai kibocsájtást, Európa csak harmadannyi CO2-t termel mint Kína. Másodszor a cél a nulla, NULLA! azaz 0 kibocsájtás mert minden kiló CO2 kb 100-200 évig marad a légkörben, minden kiló CO2-vel a saját országunkat tesszük még jobban tönkre, saját magunknak ártunk vele- ahogy ezt a legnagyobb kibocsájtók is egyre jobban felismerik.
lendvaiildiko
2019. szeptember 21. 16:06
Menjünk mindannyian északra és szedjük a több száz tonna bogyót. Így nem kell majd megenni a nagymamát, az elhalt embereket, sőt rovarokat sem. Mennyivel jobb lenne halottak és rovarszárnyak helyett lekvárokat enni??? (lásd alul, ez miért nem jut senki eszébe). A bogyós gyümölcsök rendkívül egészségesek. Energiatartalmuk alacsony, viszont vitaminokban gazdagok, flavonoidokat és rostokat tartalmaznak. Ráadásul, ha maga szedi az ember, ingyen van, sõt, a bogyószedõ a természet lágy ölén, friss levegõn tölthet el egy kellemes nyári napot. A finn erdõkben becslések szerint 500-1000 millió kiló bogyós gyümölcs terem, amelynek csak tizedét szedik le. Fogjunk hát egy vödröt, húzzunk csizmát a viperák miatt, ne felejtsük ki a szúnyogriasztókrémet a hátizsákból - és irány az erdõ!
Pierre
2019. szeptember 21. 13:17
Áder János akkorát tévedett klímafelelősség-ügyben, mint Kína éves széndioxid-kibocsátása. Az elsőszámú magyar állami környezetvédő kicsit túltolta a biciklit a felelősség áthárítása közben. https://444.hu/2019/09/21/ader-janos-akkorat-tevedett-klimafelelosseg-ugyben-mint-kina-eves-szendioxid-kibocsatasa
tölgy
2019. szeptember 20. 22:57
Hmmm.... a köztársasági elnök úr nem mond igazat - állítja a bizonyítottan magyar- és kormánybarát média, a G7! Szerintük mi magyarok vagyunk felelősek a klímaváltozásért, a liberálbolsevik szóhasználatban a klímakatasztrófáért. Ráadásul ez a megátalkodott magyar kormány nem átallotta kedvezményekkel ösztönözni a gyermekvállalást, ami tudvalévő súlyosbítja a veszedelmet, hiszen minden születendő gyermek 58,6 t CO2-t bocsát ki. A konklúziót a cikk nem írja le, ámde ha a magyarok a felelősek a klímakatasztrófáért, akkor egyszerű a megoldás, amin a liberálbolsevik lakájmédia és az ellenzéknek hazudott külföldi ügynökök végtelen szorgalommal dolgoznak: el kell tüntetni a magyar nemzetet ejrópából, a világból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik