Áder: Szén-dioxid-kibocsátásban nem vagyunk egy súlycsoportban a nagy szennyezőkkel

2019. szeptember 20. 11:27
Magyarországon az egy főre eső kibocsátás bőven az EU-átlag alatt van, a német kétszerese, az amerikai pedig három és félszerese a magyarnak – mutatott rá Áder János.

Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország ugyanis – folytatta – a világ kibocsátásának 137 ezred részét teszi ki, az Európai Unió kibocsátásának pedig csak 1 százalékát, míg az egész EU a világ kibocsátásának nem egészen 10 százalékát adja.  Az államfőt a jövő héten kezdődő New York-i ENSZ-klímacsúcs kapcsán kérdezték, amelyen Magyarországot képviseli. Ezzel kapcsolatban elmondta: a találkozó politikai vita lesz, ami a szándékok kinyilvánításáról, a tettrekészségről szól majd, megállapodás aláírásáról azonban most nincs szó.

A szén-dioxid-kibocsátás nagyságrendjének érzékeltetésére azt a példát hozta: az Európai Unió 28 országának összes éves kibocsátása 2017-ben annyi volt, amennyit Kína valamivel több mint egy nap alatt a légkörbe bocsátott.

„Tehát amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak különböző intézkedéseket kell tennie a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban a nagy szennyezőkkel”, például az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával. A mi felelősségünk azért sokkal kisebb – fogalmazott.

Áder János az Európai Unió (EU) előtt álló kihívásokról szólva kifejtette: az egyik nagy vita arról szól, vajon 2050-re elérhető-e, hogy az EU, ezen belül Magyarország klímasemleges legyen, vagyis a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid megkötésének aránya egyensúlyban álljon.

Magyarországon az egy főre eső kibocsátás bőven az EU-átlag alatt van, a német kétszerese, az amerikai pedig három és félszerese a magyarnak – mutatott rá Áder János, aki szerint ez is jól jelzi a felelősség mértékét. Hangsúlyozta: más uniós országokkal összevetve Magyarország 1990-hez képest pontosan annyival csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását mint Dánia, miközben Ausztria, Spanyolország és Írország növelte a kibocsátását.

Az államfő kiemelte: 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet, amennyiben megépül Paks 2., megtízszereződik a naperőmű-kapacitás, illetve megszűnik a szén alapú energiatermelés. Nem sok ilyen ország lesz 2030-ra a világon – jegyezte meg.

(MTI)

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A CO2 nem szennyez.

Nyilván azért vagyunk továbbra is az atomenergia pártján, te lángész...

A németek adósítják el a provinciáikat a CO2 hülyeségükkel.

Na és ez mennyire illik bele az 1-bites narratívádba?
https://444.hu/2019/09/05/az-o..

Az energíának nincs színe. Ahogy nemzetisége sem.

Ez a nagy klímaváltozás mizéria részben politikai, részben gazdasági marketing.
A véleményem a következő linkeken található írások nagyobb részben tartalmazzák.

https://figyelo.hu/kitalalt-a-..
https://hu.wikipedia.org/wiki/..
http://elteonline.hu/tudomany/..
https://qubit.hu/2018/09/25/a-..

Pontosabban az energia nem megújul, hanem átalakul. Még pár hónap és a németek lemérhetik mit értek el a 2020-as célokból. És ahogy elbukták az első világháborút mit tettek. Elbukták egy újabb világháborút. Még nagyobbat..

Bernike nem matematikus. Tőle tudjuk

Merkelt nem verte át senki. Megijedt hogy nem lesz kancellár mert suv-val járó városban lakó zöldek feljöttek 6%-ról 8%-ra. Most 20%-on vannak néha. A kancallár meg bukóban. Egy fajilag tarka országot hagy maga után enyhe recesszióban jól megterhelve a provinciákat meg a jövőt.

"Az orosz diplomáciai feljegyzésekben Orbán Viktor 2009-ig az orosz–magyar kapcsolatok ádáz ellenségeként tűnt fel." idézet a magyarnarancs.hu cikkéből való – ahogy te is hivatkozol rá - amelynek a fele sem igaz, vagy nem úgy igaz.
https://m.magyarnarancs.hu/gaz..

2019 „Májusban rekord szintre ugrott Magyarország áramimportja, voltak időszakok, amikor a hazai fogyasztásnak kevesebb mint felét termelték meg az itthoni erőművek. A fennmaradó részt természetesen a szomszédos országokból kellett megvásárolni az ellátás biztosítása érdekében. Az importfüggőség nem tegnap alakult ki, a fogyasztás elmúlt évtizedekben tapasztalt bővülését a hazai erőművi termelő kapacitás nem volt képes követni, részben a befektetői környezetben felmerülő nehézségek miatt.” szerintem részben a hazai ellenzék és médiája miatt. Lásd az előbbi linket.
https://www.portfolio.hu/uzlet..

A co2 viszont nem szennyez, nem mérgező.

"Paksról pedig csak annyit, h egy újabb nagyszerű dolog amit az oroszoktól kapunk, mint már annyi mindent ezelőtt, ha még emlékszik vki a történelemre."

Úgy látszik te vagy az aki nem emlékszik a történelmi eseményekre, amelyek Magyarországot is érintették.
Így a németek, franciák, angolok, amerikaiak, tatárok törökök.
A Szovjetuniót sem mi vettük a nyakunk köré, hanem az angolok, franciák, amerikaiak rakták a hátunkra. A te logikád szerint, akkor velük sem lenne szabad szóba állni.
Nem ártana, ha komplexen értékelné.

Az élet tele van kockázatokkal..

Szted a németek mit fognak csinálni a gázzal?
A. Lekötik a co2-t
B. Elégetik

Putyin tud olyanokat, amiket ti nagy barátaitok nem tudnak? Ezek szerint ők a fasorban sincsenek a lenézett Putyinhoz képest?

Franciaországban kb. 50 blokk üzemel, mégsem hisztériázik senki. A Roszatomtól a fél világ rendel atomerőművet, például a magukat olyan sokra tartó finnek, ők miért nem félnek? A paksi erőműben akkor keletkezett a legnagyobb üzemzavar, amikor külföldiek nyúltak bele. Utána az oroszoknak kellett helyrehozni a hibát. És tudod, mi volt az? Egy egyszerű daru, aminek nem tudták meghatározni a teherbírását és visszaejtették a fűtőelemeket. Ez volt a művelt nyugat vendégjátéka nálunk, a lesajnált orosz atomerőműben. Velük nem voltunk bizalmatlanok.

Ez részben igaz a széndioxiddal kapcsolatban. Ha viszont tényleg sok van belőle ( meg kéndioxidból), akkor elég ha ránézünk szomszédunkra a Vénuszra. Felületi hőmérséklete vagy 400 C, a nyomás szintén nagy...Egyetlen földi szonda sem bírta tovább egy óránál, valahogyan így képzelték el a középkorban a poklot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés