Völner: Jogi álruhába bújtatott politikai támadások érik Magyarországot

2019. szeptember 18. 17:21

A 7-es cikkely szerinti eljárás és a kvóta szerinti elosztási mechanizmus is ilyen – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

2019. szeptember 18. 17:21

Nem zajlanak őszinte párbeszédek az Európai Unió intézményeiben a legégetőbb kérdésekben – jelentette ki a Karc FM-en az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál úgy gondolja: lehet, hogy a nyílt beszéd nem elég elegáns Brüsszelben, de ideje lenne áttérni rá, mert akkor már a kezdeteknél tisztázni lehetne az álláspontokat és „nem évekig húzódó folyamatokban, elmaszatolt döntésekben” próbálnál feloldani a konfliktusokat.

Az államtitkár szerint ez igaz a Magyarország ellen a 7-es cikkely szerint zajló, jogállamisági eljárásra, valamint a frissen megalakult, új olasz kormány jóvoltából ismét erőre kapó kvóta szerinti elosztási mechanizmus ügyére. Az politikus úgy látja: jogi köntösbe bújtatott politikai támadások zajlanak hazánk ellen, amit jól mutat az is, hogy a Sargentini-jelentést jogi szempontból már rég lezártnak lehetne tekinteni. A felvetésekre ugyanis a magyar kormány – brüsszeli oldalról is elismerten – mindig együttműködően és kimerítően válaszolt, a vélelmezett jogsértések közül többet pedig korábban, tárgyalásos úton már rendeztek.

A skandináv országokban eleve van egy erős, liberális áramlat – felelte Völner Pál arra a kérdésre, hogy a finn uniós elnökség miért sürgeti a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást. A politikus emlékeztetett: Helsinki ugyan maradéktalanul végrehajtotta az ideiglenes kvótahatározat rá eső részét, de közben nem érzi a migrációs krízisnek azt a nyomását, amit az élhetőbb, lakhatóbb klímájú országok elszenvednek. A Finnországra jellemző, 6 hónapos, sötét, hideg időszak ugyanis nem vonzó a délről Európába tartó migránsok számára. Eközben viszont a finnek jól tudnak tetszelegni abban a szerepkörben, hogy ők mennyire befogadóak és humánusak.

Völner Pál szerint a kettős mérce esete forog fent, ugyanis a Schengeni egyezmény épp olyan súlyú uniós jogszabály, mint a Dublini, ennek ellenére előbbit, az uniós határvédelem kérdését az unióban rendre félresöprik. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy gondolja: tisztázni kellene Brüsszelben, hogy azokat a tagállamokat, amelyek a Schengenihez hasonló, alapvető jogszabályokat maradéktalanul betartják, egy másik egyezmény alapján ne lehessen ezért szankcionálni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ján Fortunák
2019. szeptember 19. 10:41
Jól értem? Magyarország "élhetőbb" ország, mint Finnország?
Hogyisvan
2019. szeptember 19. 09:20
A jogállam 2019. szeptember 19-én: https://24.hu/belfold/2019/09/19/illegalis-adatbazis-fidesz-telefonlista-alairasgyujtes-lista/
cutcopy
2019. szeptember 18. 21:41
Október végéig lehet még egy kicsit teszetoszáskodnia a Juncker brigádnak, de aztán gyorsan eljön az igazság pillanata..
Zokni
2019. szeptember 18. 20:53
Völner: “Jogi álruhába bújtatott politikai támadások érik Magyarországot“ Mennyit keres ez az ürge? Persze csak azért érdekel, mert kiváncs volnék, hogy mekkora az a legalacsonyabb összeg, amiért egy magyar hajlandó feláldozni az önbecsülését, magából hülyét csinálni, elveszteni a tisztességét? Ja! Várjunk... Ez egy Fidesz-kliens. Akkor nyilván ezer Ft/hónál nem több. És ráadásként egy dedikált Orbán fotó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik