Kitüntették Greta Thunberget

2019. szeptember 17. 9:57
Úgy gondolom, megkezdődött az ébredés – mondta a klímaaktivista a díjátadón.

Az Amnesty International kitüntetést adott át Greta Thunbergnek – írja a Euronews. A svéd klímaaktivista tevékenységét díjazta a nemzetközi szervezet, illetve a Fridays for Future Mozgalom elindítását is méltatták. 

Úgy gondolom, megkezdődött az ébredés. Még ha lassú is, a tempó fel fog gyorsulni, és a vita elmozdul – mondta Greta a díjátadón. Ezután cselekvésre szólította fel a tapsoló közönséget. 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Hát, nem!

Augusztus 20-án a 16 éves Greta Thunberg nem ment iskolába, ehelyett transzparensekkel, szórólapokkal és hálózsákkal felszerelkezve tüntetni kezdett a svéd parlament előtt. Kijelentette, hogy a szeptemberi svéd választásokig nem is hajlandó iskolába menni, mivel elégedetlen azzal, ahogy a politikusok az éghajlatváltozás veszélyeit kezelik. A lezajlott választások óta (amelyeken egyébként a szélsőjobbot kivéve csak olyan pártok indultak, amelyek között konszenzus van arról, hogy Svédországnak az évszázad közepére meg kell szabadulnia a fosszilis tüzelőanyagoktól), Greta heti négy napot jár iskolába. Pénteken továbbra is tüntet.

Greta Thunberget enyhe Asperger-szindrómával diagnosztizálták.
„Diagnosztikai kritériumok
Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő, melyre érdeklődési és aktivitási formák esetében legalább az alábbi jellemzők közül valamelyik ráillik: belefeledkezik egy vagy több sztereotipikus és korlátozott érdeklődési területbe, mely nagy mértékben eltér a normálistól; ragaszkodik speciális, semmi haszonnal nem járó rutinokhoz vagy rituálékhoz; folyamatosan foglalkozik egyes tárgyak vagy részeik vizsgálatával.”
Forrás: Wiki

Thunberg a davosi Világgazdasági Fórumon, ahová 32 órányi vonatút árán jutott el (mivel nem ül környezetszennyező repülőre). A hallgatóságot alkotó politikusok és üzletemberek illedelmesen megtapsolták, majd mintegy 1500 repülőjárattal és magángéppel hazamentek bármiféle kézzelfogható döntés vagy egyezmény nélkül. Némelyek talán posztoltak a Twitterre egy-egy közös képet Gretával, begyűjtötték a kötelező lájkokat, a lelkiismeretük pedig megnyugodhatott.

„A tények nem számítanak többé, a politikusok nem hallgatják meg a tudósokat, akkor meg minek tanuljak?" – tette fel a kérdést, miközben egyébként a sztrájk alatt is elvégezte a házi feladatait és elolvasott három könyvet.

Olyan klímavédelmi törvényeket fogadtak el az elmúlt évtizedekben, amelyek hatására 1990 óta Svédország szén-dioxid-kibocsátása 26 százalékkal csökkent (miközben szerte a világon nő), a gazdaság mégis nőni tudott. Tíz év alatt 12 százalékkal növelték a megújuló energiaforrások felhasználását, és most építik a világ első fosszilistüzelőanyag-mentes acélművét. Thunberg mindezt csak üres lózungnak tartja, és arra hívja fel a figyelmet, hogy 2018 első negyedévében éppenséggel 3,6 százalékkal emelkedett Svédország emissziója (amit a gazdaság szárnyalásával magyaráznak).

Ez haláli! Lózungnak tartja ez a "kisoskos".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés