Klímaerőszak: ötven aláírás az már társadalmi összefogás?

2019. szeptember 13. 12:26
A klímára hivatkozva erőszakolja meg a nyelvet a hazai zöldmozgalom, a Greenpeace szerint ötven mindenhez értő értelmiségi aláírása pedig már széleskörű társadalmi összefogás.

50-nél több közéleti személy követel klímavédelmet Magyarországnak! Az akadémikustól neves tudósokon át a környezetvédelem iránt elkötelezett művészekig húzódó lista sosem látott társadalmi összefogásról tanúskodik – írja a Facebookon a Greenpeace Magyarország, amely közli a klímavédelmet követelők listáját.” Ezt meg az Index írja így.

Aztán: „Olyan neveket találunk, mint Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök, Csányi Vilmos, Veiszer Alinda, Ürge-Vorsatz Diána, Pálinkás József.” 

Sajnos az aláírók teljes listáját nem tudtam megtekinteni, mivel az indexes hírverés vélhetően lefagyasztotta a Greenpeace oldalát

Na de. Először is a zöldek felszólították a sajtót, hogy a klímaváltozás helyett a klímaösszeomlás és klímasztrájk szavakat használják. Csakhogy mindkettő épp annyira értelmetlen, mint a „klímaszkeptikus” – értem én, hogy utóbbi a klímaváltozással kapcsolatban szkeptikusokat jelenti, mintegy rövidítésként, de magával a klíma létével kapcsolatban ki lenne szkeptikus? Ez a baj a másik két kifejezéssel is: ha a klíma összeomlik, akkor volt klíma, nincs klíma. Hogy a klíma hogy tud sztrájkolni, azt aztán meg végképp nem értem. Hacsaknem a klímaberendezések összeomlásáról és sztrájkjáról van szó. De érzem, hogy nem.

Nos, ez az aláírósdi is ilyen: értem, hogy nyomásgyakorlás, meg akármi, de most komolyan, Veiszer Alinda, Villám Géza, Kemény Zsófi, Molnár 'noÁr' Áron és Závada Péter mióta tekintélyek, szakemberek klímaügyben? Vagy ők mindenhez értő értelmiségiek és nagybetűs művészek?

Nincs is jobb, mint mikor ismert személyiségek egy aláírással letudják a klímaaktivizmust! Egy műsorvezető, egy harmadrangú repper meg egy író, akik tudják a tutit a világ minden ügyében!

Ja, és a legjobb, hogy az ötven aláíró „sosem látott társadalmi összefogásról tanúskodik” – mint a korábbi harminc év összes hasonló aláírós akciója, kezdve a Demokratikus Chartától. Újabb nyelvi abúzus. 

Ötven ember és a „sosem látott társadalmi összefogás” – mire nem képes pár aláírás! 
 

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az még oké, hogy ezek követelnek, de mit követelnek? Én ugyan nem vagyok asztrofizikus, meg egyéb klímaszakértő, de ha átnevezzük a klímaváltozást klímakurváramegdöglünkre, attól mi változik?

Ezt utálom a legjobban ebben az egész klímaőrjöngésben. "Csinálni kéne valami". Ez a terv. Ez a tervük, és ha kell, tűzön-vízen át képviselik. Én is csinálok valamit, szerzek magamnak egy puskát, hogy megvédjem magam ettől a sok széndioxid-eregető klímabolsitól.

noÁr meg az o1g után ne akarjon tőlem semmit. Fejbebaszom a lapáttal.

Szerintem nem véletlen, hogy a haladó magyar sajtóban nem az éghajlatváltozás kifejezés terjedt el, hanem a klímaváltozás, ami egy és ugyanaz, climate magyarul éghajlat, viszont mennyivel kevésbé eladható az, hogy változik az éghajlat...no shit, Sherlock, a sok félművelt viszont kajálja ezt a klímaváltozás műszót.

Köszönjük, okoska.
De, ha már a nyelvészet idegen területére merészkedtél, segítek:
A "lakásriasztó" egy alárendelö, birtokos jelzős szókapcsolat, melyben az előtag ragozatlan, ezért egybeírandó. A "szúnyogriasztó" pedig alárendelő, tárgyas, szintén ragozatlan előtaggal.
A klímaösszeomlás nem birtokos, hiszen a klíma nem tud összeomlani, esetleg klímaváltozasból fakadó társadalmi összeomlásként értelmezhető, de ilyen esetben a nevezett szókapcsolat nem helyes, mert a szóösszetétel 2 szava (klíma és összeomlás) között közvetlen kapcsolat semmilyen formában nem értelmezhetö.
Az éhségsztrájk feloldható eszközhatározós alárendelő szókapcsolatként (éhezés, éhség mint a sztrájk eszköze), de a klímával nem lehet sztrájkolni. A klímaváltozás ellen nem lépő szervezetekkel, kormánnyal lehetne, de belátható, hogy a nevezett szókapcsolat ez esetben is helytelen.

Az, hogy egy példával bemutatta, hogy mennyire vicces eredmény jön ki, ha a 2 szó közótt megpróbálunk közvetlen kapcsolatot keresni.
Lehet még klímáért sztrájkolni (ugyanolyan hülyeség), klímával sztrájkolni, klímában sztrájkolni, de nyilván mindegyik ökörség.
De rajta, ha te tudsz ilyet, ne habozz!

Hülye vagy. A kommunizmus sokkal jobban rombolta a környezetet. A kapitalizmusban legalább néhol felsejlett a fenntartható gazdálkodás mint cél, de a kommunisták kiszárították az Aral tavat, meg akarták fordítani a Volga folyását, vagy épp atomenergiával akarták kiolvasztani a sarkköröket.

"Greenpeace szerint ötven mindenhez értő értelmiségi"

Aki mindenhez ért, az semmihez sem ért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés