Klímaerőszak: ötven aláírás az már társadalmi összefogás?

2019. szeptember 13. 12:26

A klímára hivatkozva erőszakolja meg a nyelvet a hazai zöldmozgalom, a Greenpeace szerint ötven mindenhez értő értelmiségi aláírása pedig már széleskörű társadalmi összefogás.

2019. szeptember 13. 12:26
Szilvay Gergely
Mandiner

50-nél több közéleti személy követel klímavédelmet Magyarországnak! Az akadémikustól neves tudósokon át a környezetvédelem iránt elkötelezett művészekig húzódó lista sosem látott társadalmi összefogásról tanúskodik – írja a Facebookon a Greenpeace Magyarország, amely közli a klímavédelmet követelők listáját.” Ezt meg az Index írja így.

Aztán: „Olyan neveket találunk, mint Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök, Csányi Vilmos, Veiszer Alinda, Ürge-Vorsatz Diána, Pálinkás József.” 

Sajnos az aláírók teljes listáját nem tudtam megtekinteni, mivel az indexes hírverés vélhetően lefagyasztotta a Greenpeace oldalát

Na de. Először is a zöldek felszólították a sajtót, hogy a klímaváltozás helyett a klímaösszeomlás és klímasztrájk szavakat használják. Csakhogy mindkettő épp annyira értelmetlen, mint a „klímaszkeptikus” – értem én, hogy utóbbi a klímaváltozással kapcsolatban szkeptikusokat jelenti, mintegy rövidítésként, de magával a klíma létével kapcsolatban ki lenne szkeptikus? Ez a baj a másik két kifejezéssel is: ha a klíma összeomlik, akkor volt klíma, nincs klíma. Hogy a klíma hogy tud sztrájkolni, azt aztán meg végképp nem értem. Hacsaknem a klímaberendezések összeomlásáról és sztrájkjáról van szó. De érzem, hogy nem.

Nos, ez az aláírósdi is ilyen: értem, hogy nyomásgyakorlás, meg akármi, de most komolyan, Veiszer Alinda, Villám Géza, Kemény Zsófi, Molnár 'noÁr' Áron és Závada Péter mióta tekintélyek, szakemberek klímaügyben? Vagy ők mindenhez értő értelmiségiek és nagybetűs művészek?

Nincs is jobb, mint mikor ismert személyiségek egy aláírással letudják a klímaaktivizmust! Egy műsorvezető, egy harmadrangú repper meg egy író, akik tudják a tutit a világ minden ügyében!

Ja, és a legjobb, hogy az ötven aláíró „sosem látott társadalmi összefogásról tanúskodik” – mint a korábbi harminc év összes hasonló aláírós akciója, kezdve a Demokratikus Chartától. Újabb nyelvi abúzus. 

Ötven ember és a „sosem látott társadalmi összefogás” – mire nem képes pár aláírás! 
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zenitaph
2019. szeptember 17. 14:29
Istenem Szilvay de olcsó. Lefagyott a net, úgyhogy csak a baloldali aktivistákat látta meg a listában. Sajnos már nem láthatta az 50 fős listában a következőket: Bardóczi Sándor, okleveles tájépítész mérnök Dr. Bart István, klímaszakértő, a Klímastratégia 2050 Intézet alapítója Dr. Bartha Dénes, erdész-botanikus, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Bartholy Judit, klimatológus, egyetemi tanár Dr. Bősze Zsuzsanna, biológus, egyetemi magántanár Dr. Csányi Vilmos, etológus, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Dura Gyula, biológus, címzetes egyetemi tanár Dr. Erdei Anna, immunológus, akadémikus, egyetemi tanár Feiler József, klímapolitikai elemző Dr. Fodor László, környezetjogász, egyetemi tanár Lajtmann Csaba, elnök, Éghajlatvédelmi Szövetség Lányi András, író, filozófus Dr. Lövei Gábor, ökológus, akadémikus, az Academia Europaea tagja Lukács András, elnök, Levegő Munkacsoport Dr. Munkácsy Béla, a földtudományok doktora, ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék Dr. Nagy Balázs, klímakutató, geográfus, egyetemi docens Dr. Nagy László, orvos, biokémikus, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Nusser Zoltán, Bolyai-díjas agykutató, akadémikus Orbán Gábor, igazgató, Energiaklub Dr. Padisák Judit, limnoökológus, akadémikus Dr. Pálinkás József, fizikus, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Papp László, zoológus, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Pataki György, ökológiai közgazdász, kutató Dr. Pócs Tamás, botanikus, akadémikus, a Norvég Tudományos és Irodalmi Akadémia külső tagja Dr. Podani János, biológus, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Ruszinkó Miklós, matematikus, egyetemi tanár Dr. Somogyi Péter, agykutató, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Székely Tamás, ornitológus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja Takács-Sánta András, humánökológus, egyetemi docens, ELTE Dr. Tamás Gábor, biológus, akadémikus, egyetemi tanár Dr. Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, klímakutató, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke Dr. Varga Zoltán, ökológus, Széchenyi-díjas professor emeritus Dr. Vida Gábor, biológus, akadémikus, Széchenyi-díjas professor emeritus Dr. Záray Gyula, ELTE, professor emeritus
Rony Tronco
2019. szeptember 15. 09:33
Fel kell tenni egy-két kérdést az 50 értelmiséginek: Mi a freon, írjanak le egy kémiai reakciót vele. Könnyítés: Írjanak le egy kémiai reakciót a szén-dioxiddal, majd a keletkezett vegyületből a kicserélését a szén-dioxidnak.
Tehetős Totó
2019. szeptember 14. 18:54
Klímaálom: az ideális klíma áhított végstádiumára irányuló óhajok összesége, azaz a teljes karbonmentesség, aminek következtében a széndioxid teljesen eltűnik a légkörből, az óceánokból és a szódavízből. Előreláthatóan szénmonoxid helyettesíti. Lásd még: klímaábránd Klímabalek: a klímaharc jótetéteményeiből kimaradó egyén, illetve ország, aki (amely) szűklátókörűsége áldozatává válik, és emiatt kénytelen klímakatasztrofák sújtotta zárványban élni, szemben az általánossá váló klímaboldogsággal, amely egyre nagyobb területeket, illetve társadalmakat hódít meg. Lásd: klímagettó, klímaoázis Klímacóresz: a klímabalekot sújtó, sajátmaga által kiprovokált szituáció Klímacsap: az elzárása nyomán, ha nem is teljesen, de számottevően lecsökken a karbonemisszió. (Pld. a csapra nem vert söröshordó esetében) A hiresztelésekkel szemben nem igaz, hogy azt jelentené: "még a vízcsapból is az folyik"! Klímadráma: most folyik Lásd még: klímakomédia (nem azonos a kutyakomédiával), klímatragédia Klímaesemény: minden olyan időjárási történés, ami az elmúlt hónapban még nem fordult elő, ezért kirívó és az éghajlat drámai romlását vetíti előre Klímafélelem, klímadepresszió, sőt klímadepi (biz.), klímamajré stb. a klímaesemények sűrű egymásutánisága által kiváltott egyéni, ill. kollektív lelkiállapot Klímaguru: az u.n. klímatudósok (lényegében klímatagadók) vaskalapos szektájával saját intuitív megérzéseit előtérbe helyező, illetve a benemavatott klímanovicíuskat tanító mester Klímagyalázat: a klímatagadás legerkölcstelenebb konzervatívok által hirdetett hamis tanainak epitheton ornansa Klímahazugság: a klímagyalázat eredendő oka Lásd: klímatagadás, klímamegtagadás, klímaletagadás . . . KlímaX: klímavátozó, az általános és minden problémát megoldó klímaegyenlet nagy ismeretlenje, korfüggő
Akitlosz
2019. szeptember 14. 18:42
A Mandiner, mint nyelvvédő. Nem kicsit komikus. Még egy helyesírás ellenőrzőt sem futtatnak le a cikkeikre. Azokat át nem nézi nyelvi szempontból sem senki, még maga a szerző sem, nemhogy valaki minőségellenőr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik