A lisszaboni parlament elítélte a Salazar-múzeum tervét

2019. szeptember 12. 12:12
Nem szentélyt, hanem tényszerű tárlatot szeretne a néhai diktátor szülővárosának szocialista vezetője.

Múzeumot emelne Antonio Salazar egykori portugál diktátornak szülővárosa, a lisszaboni parlament határozatban ítélte el a sokak által vitatott tervet. A baloldali pártok által, a jobboldali képviselők tartózkodása mellett megszavazott szerdai határozat szerint a terv „sérti a diktatúra áldozatainak emlékét” és „a demokrácia arculcsapását” jelenti. A dokumentum felszólít minden szervezetet, hogy tagadja meg a támogatást a projekttől.

A portugál parlament azután vette fel napirendjére a kérdést, hogy az ellenzők egy online petícióban 17 ezer aláírást gyűjtöttek össze, 200 egykori politikai fogoly pedig levélben követelte a kormánytól a múzeumnyitás megakadályozását, arra hivatkozva, hogy a létesítmény szélsőjobboldaliak zarándokhelyévé válhat.

A parlamentnek nincs joga betiltani az észak-portugáliai Santa Comba Daóban tervezett múzeumot, a végső szót a helyi hatóságok mondják ki. A vitatott intézményt a város Vimieiro nevű részében, Salazar szülőháza mellett, egy, a nevét viselő ódon iskolaépületben (Escola-Cantina Salazar) tervezik megnyitni az év végére. A városrész főutcája is az egykori politikus nevét viseli.

Santa Comba Dao önkormányzata azt hangoztatja, hogy egyáltalán nem áll szándékukban a néhai diktátor dicsőítése. Leonel Gouveia szocialista polgármester azt mondta az Expresso című lapnak, hogy a múzeum a Salazar-rezsim történetének tanulmányozására szolgáló hely lenne, nem pedig valamiféle „szentély a nacionalistáknak”.

Antonio de Oliveira Salazar, Európa leghosszabb ideig hatalmon lévő jobboldali diktátora 1932-től 1968-ig irányította vaskézzel a dél-európai országot.

(MTI)
 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés