A kritikátlan támogatás nem tesz jót a kormányzásnak

2019. szeptember 12.

Kereki Gergő
A klímaváltozást nem tagadja, a környezetvédelem ősi, keresztény gondolat, a konzervatív értelmiség természete a kritikus szolidaritás, Pálinkás József okos tudósember, de nem mindenben ért vele egyet – mondja lapunknak Balog Zoltán. A Fidesz pártalapítványának elnökét Kötcse titkairól is megkérdeztük.
BALOG ZOLTÁN
1958-ban született Ózdon. Nős, öt gyermek édesapja. A Budapesti Németajkú Református egyházközség lelkésze, miniszterelnöki biztos, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Debrecenben, Budapesten és Németországban folytatott teológiai tanulmányokat. Lelkészi diplomáját a Budapesti Református Teológiai Akadémián szerezte 1983-ban. 1983 és 1987 között református lelkész volt Maglódon és öt szórványgyülekezetben. 1989 szeptemberében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa megbízásából Kelet-Németországból menekültek lelkészeként dolgozott a csillebérci menekülttáborban. 1993-tól 1996-ig a Bonni Egyetem ökumenikus intézetének tudományos munkatársaként dolgozott. 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója. 2006-tól 2018-ig országgyűlési képviselő, 2006 és 2010 között az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke. 2010 júniusától a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Nevéhez fűződik az Európai roma keretstratégia 2011-es elfogadása. 2012. május és 2018. május között az emberi erőforrások minisztere. 2018 szeptemberében lemondott képviselői mandátumáról, és visszatért egyházi szolgálatba.

Igazak a hírek? Balog Zoltán református püspök lesz?

Hála Istennek, ezt nem az újságírók döntik el, és nem is a politikusok. A reformátusok elég erősek és önállók ahhoz, hogy eldöntsék, kik legyenek a vezetőik. Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy foglalkoztat-e a magyar keresztény közösség, ezen belül a reformátusság jövője, akkor a válaszom az, hogy nagyon. Miként lehetne tovább erősíteni mindazt, amit ezek a közösségek az embereknek adni tudnak? Erről együtt gondolkodni, ezért tenni azokkal, akiknek ez ugyancsak szívügyük, izgalmas lelki, szellemi vállalkozás.

A hírek szerint már javában kampányol.

Arra gondol, hogy igét hirdetek? Megválasztott lelkész vagyok a saját gyülekezetemben. Ez a dolgom.

Másfél éve új feladatot kapott: a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökeként önt kérte fel a miniszterelnök a jobboldali, polgári értelmiségi holdudvar megszervezésére, valamint a kormányzat szellemi megalapozására. Hogy áll ez a munka?

2003 óta dolgozom a Polgári Magyarországért Alapítványban, 2007 óta vagyok elnök. Kiadványokkal, fórumokkal, képzésekkel mindig is ezt a munkát végeztük. Bár igaz, hogy amikor ezzel egyidejűleg kormányzati és parlamenti megbízatásom is volt, az alapítvány kicsit háttérbe szorult. Még szerencse, hogy volt ebben az időszakban egy kiváló főigazgatónk Gulyás Gergely személyében.

A szellemi holdudvar szervezésének fontos állomása Kötcse. Hogyan született a kötcsei piknik ötlete?

Kötcsén 2004 óta találkozunk, az idei volt a 19. alkalom. Először 80-100 fő jött el, ma már az 500 fős felső határt is nehéz tartani. A 2002-es választási vereség komoly trauma volt a polgári oldalnak. Nyilvánvalóvá vált, hogy kell egy olyan szervező erő, amely összefogja a minket támogató embereket, fórumot biztosít arra, hogy értékeljük az aktuális kormányzatot és azt, hogy egyáltalán mit tehet a polgári közösség olyankor, amikor nincs kormányon. A polgári, keresztény, nemzeti világ így tudta a nevére venni, inkább utólag, az első Fidesz-kormányzást, és szellemileg, lelkileg előkészítette a következőt.

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb piknik?

A 2009-es, amikor a későbbi miniszterelnök meghirdette a centrális erőteret. Abban az évben tettünk egy kivételt, 2004-től kezdve ugyanis minden beszédet archiváltunk, de nem hoztuk nyilvánosságra, ezt viszont lehoztuk egy ellenzéki lapban, a Nagyításban, hogy mindenki lássa, mire készülünk. 2010-ben meg is nyertük a választásokat.

Tehát akkor az összes többi beszéd is megvan.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés