Fennállásának 71. évfordulóját ünnepelte Észak-Korea

2019. szeptember 9. 11:07
Az utcákról hiányoztak a korábbi években megszokott, az Egyesült Államokat és politikáját bíráló plakátok és jelszavak.

Fennállásának 71. évfordulóját ünnepelte Észak-Korea hétfőn, és a korábbiaktól eltérően ezúttal az Egyesült Államokat bíráló plakátok és jelszavak nélkül. A főváros, Phenjan főútvonalait nemzeti zászlókkal és jelvényekkel díszítették, így teremtve meg az ünnepi hangulatot. Az évfordulót nyugodt körülmények között ünnepelték, ellentétben azokkal a politikai megnyilvánulásokkal és az elmúlt hónapokban végrehajtott rövidtávú rakétatesztekkel, amelyek szembeszegültek az ENSZ Biztonsági Tanácsának a ballisztikus rakétákkal folytatott észak-korai kísérletekre vonatkozó tiltásával.

Az utcákról hiányoztak a korábbi években megszokott, az Egyesült Államokat és politikáját bíráló plakátok és jelszavak. Kommentátorok szerint ez azt jelzi, hogy az észak-koreai vezetés kész azonosulni az észak-koreai-amerikai viszonyrendszerben kezdődött olvadással.

A hagyományokhoz híven az állampolgárok az országalapító Kim Ir Szen, valamint fia, Kim Dzsong Il hatalmas méretű szobrához járultak, ahol virágokat helyeztek el, és a fiatalok táncoltak is a főváros közterein.

Korea-közi összekötő iroda

Szöulban ugyanakkor hétfőn bejelentették, hogy szeptember 14-én nem emlékeznek meg a Korea-közi összekötő iroda megnyitásának egyéves évfordulójáról. A hivatalt az észak-koreai Keszong határvárosban hozták létre, hogy a két Korea vezetőinek tavaly áprilisi találkozóján született megállapodást követően segítse a két ország közötti kapcsolatcserét és együttműködést. Miután azonban nem történt előrelépés a Koreai-félsziget atommentesítéséről folyó észak-koreai-amerikai tárgyalásokon, az elmúlt hónapokban megakadt a határon átívelő tervek megvalósítása is.

Li Szang Min, az országegyesítési minisztérium szóvivője azt mondta, hogy „tekintettel az elmúlt időben kialakult helyzetre”, az évfordulón nem tartanak közös rendezvényt Észak-Koreával.

Röplapok

Észak-koreai disszidensek egy csoportja hétfőn arról számolt be, hogy Phenjan-ellenes röplapcsomagokat juttatott el léggömbökre erősítve a határon át Észak-Koreába. A Harcosok Észak-Korea Felszabadításáért elnevezésű csoport a félmillió csomagot a dél-koreai fővárostól, Szöultól északra fekvő Padzsu településről indította el, kihasználva a Lingling tájfun keltette erős szeleket.

A röplapokon a szervezők bírálták az országot uraló Kim családot és a jelenlegi vezetőt, Kim Dzsong Unt, de volt a csomagokban összesen ezer amerikai dollár is egydolláros címletű bankjegyekben, valamint USB meghajtók.

A csoport korábban is küldött hasonló tartalmú röplapokat, annak ellenére, hogy a szöuli kormány, tartva a kétoldalú viszony további romlásától, ezek leállítására szólított fel.

Észak- és Dél-Korea elméletileg még mindig hadiállapotban van egymással, mivel az 1950 és 1953 közötti háborújukat csak fegyverszüneti egyezmény zárta le, békeszerződést nem kötöttek.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés