Miért lett hirtelen klímaszkeptikus a Fidesz?

2019. szeptember 6. 15:34

Jávor Benedek
Mérce
A populisták érzékelik azt a kihívást is a klímapolitika felől, hogy az valami más végső veszélyt állít a középpontba, mint az általuk erőltetett agenda.

„A jobboldali populizmus ellenállása a klímapolitikával szemben sokkal inkább politikai, ideológiai alapon magyarázható, és ez rávilágít arra is, hogy a  Fidesz számára miért vált a klímaváltozás központi témává.  A párt általában is sokkal erősebb a politikai-ideológiai háborúk területén, mint a tényleges társadalmi érdekképviselet vagy a gazdasági magyarázatok szférájában, és egyfajta magyar, vagy legalábbis közép-kelet-európai specifikumként Orbán igyekszik a klímaváltozás elleni küzdelmet afféle nyugati, úri huncutságként beállítani, amely akadályozza a fejlődésünket és szemben áll az ország javát szolgáló iparosítási politikával (ami éppen egybeesik a német autógyártók érdekeivel).

Ebben az olvasatban a klímapolitika a gazdasági lemaradásunkat konzerválni óhajtó neokolonialista program, amely történelmi igazságtalanságok helyrebillentését akadályozza. A jobboldali populisták ráadásul, Orbántól Boris Johnsonig szeretik magukat és politikájukat egyfajta plebejus, az egyszerű emberek érdekeit szolgáló mozgalomként beállítani, szemben a globális elitek valóságtól elrugaszkodott szakértőivel és politikusaival. (Miközben persze Orbán politikája következetesen a felső-középosztály elitjét és annak kiváltságait szolgálja az átlagemberekkel szemben, és Boris Johnson életútja a brit elit elitjéé, a családi hátterétől az Eton College-en és Cambridge-en át a The Daily Telegraph és a The Spectator szerkesztéséig.)

A klímaváltozás kérdése a közelmúltig az átlagember számára nehezen érthető, a szakértők által vitatott, távoli, bonyolult kérdés volt, mi sem tűnik könnyebbnek, mint elitellenes hangulatkeltéssel az elitek ármánykodásaként beállítani. Ez a helyzet épp a szemünk láttára változik meg, ahogy a klímaváltozás betör a mindennapi életünkbe, és éppen ez lehet az egyik magyarázata annak az erőfeszítésnek, amivel a populista jobboldal a kérdést megpróbálja agresszíven visszatuszkolni a korábbi státuszába.

Végezetül a klímaváltozás mint globális jelenség, eleve valami gyanús, kozmopolita dolog, mint bármi, ami a nemzetállami kereteken túlnyúlik. Globális jellegénél fogva ráadásul a megoldás eleve csak a nemzetállami kereteken túl lehetséges, az ezzel kapcsolatos politikai program tehát szükségképpen kikezdi a nemzetállam mindenek felettiségét hirdető politikát. Kötelező, nemzetközi szabályokat, az egyes országok kormányainak kezét megkötő vállalásokat és kötelezettségeket, kooperációt igényel – épp azt, ami a szuverenitást zászlóra tűző jobboldali populizmus számára maga az ördögi világuralom.

A populisták érzékelik azt a kihívást is a klímapolitika felől, hogy az valami más végső veszélyt állít a középpontba, mint az általuk erőltetett agenda: a tömeges migráció, a multikulturalizmus térnyerése vagy a nemzetállam leépülése. A jobboldali populizmus stratégái felismerték a veszélyt, ami a progresszív politikai erők számára lehetőségként, hogy ma ez a két döntő narratíva küzd egymással a politikai diskurzus meghatározására!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ti miért lettetek hirtelen ennyire klímafilek? És miért csak a globális felmelegedés foglalkoztat titeket? Olyan internacionalisták vagytok, mint a bolsevikek.

Átköltöm a bolsevik agendát:

"A klímapopulisták érzékelik azt a kihívást a bevándorláspolitika felől, hogy az valami más végső veszélyt állít a középpontba, mint az általuk erőltetett agenda."

Egyébként ti, redvás, köcsög bolsik, miért vagytok ennyire gyerekfóbok? Persze a csokibabákkal nincs baj, azokat nagyon komázzátok, ússzon ide minél több. De a fehéreket láthatóan nagyon utáljátok. Ez valami furcsa betegség lehet, hogy a fehér gyerekeket utáljátok csak, valami furcsa, internacionalista fóbia.

Szóval akkor mégiscsak jó lenne a vasárnapi boltbezárás?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung is cikkében foglalkozott a témával.

"Ma a Fridays for Future mozgalom "Péntek(ek) a Jövőért" százezreket, elsősorban fiatalokat mobilizál a közelgő "éghajlati katasztrófa" ellen, ismét a bal és a zöld aktivisták erőteljes támogatásával."
Egy hatásos nagy kép bemutatja, hogy fiatalok egy hatalmas fekete transzparens mögött vonulnak, melyre hatalmas vörös betűkkel ez van írva:
A KAPITALIZMUST ÉGESD, NE A SZENET.
"Bárki, aki kételkedik abban, hogy Németország lényegesen hozzájárulhat a kibocsátás megtakarításához a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos részesedésével, hamarosan "klíma tagadó"- vagy "felelőtlen" -ként lesz (általuk) megbélyegezve."

Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírói értelmetlen demagógiának nevezik A Péntek(ek) a Jövőért" százezreket, elsősorban fiatalokat mobilizáló mozgalom érvelését.

A Csak egy nemzetközi megoldás lehet sikeres, különös tekintettel arra, hogy Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok fő szennyezők.
A NÉMETORSZÁGBA KORLÁTOZÓDÓ ÉGHAJLATI AKTIVIZMUS ELTAKARJA EZT A GLOBÁLIS CSELEKVÉSI IGÉNYT, ÉS DRÁGA VAGY NEM HATÉKONY.

A Világbank adatai szerint Magyarországon az egy főre eső széndioxid kibocsájtás 1984-ben volt a legnagyobb 8,52 tonna/év. Ez az érték 2014-re 4,27 tonna/évre (felére) csökkent.
Csehország széndioxid kibocsájtása 2014-ben 9,17 tonna/év/fő volt, 2,15 szöröse a Magyarországinak.
Németország széndioxid kibocsájtása 2014-ben 8,89 tonna/év/fő volt, 2,08 szorosa a Magyarországinak.

De még Németország is csak a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos részesedéséért felelős. Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok fő szennyezők.

Hogy miért? Gondolom konzultáltak Föld-történészekkel és meteorológusokkal.

Amikor valamelyik hülye celeb anyuka azon sápitozik, hogy a lány klímadepressziós lett, elfog a röhögés. Amikor Greta azért hirdet péntekre iskolakerülést, mert minek tanuljanak, ha úgysincs jövőjük, akkor szintén röhögnöm kell. Ez már valóban 20-as IQ alattiaknak szóló érvelés.

Már megint megszólalt az ökoteológus?
(A vitát elkerülve idézet a wikiből: 1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem környezetjogi tanszékének oktatója, vendégoktatóként több más intézményben is megfordult (ELTE ÁJK, ELTE TÁTK, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). Kutatási területe a környezeti etika és filozófia (ezen belül megkülönböztetetten a jövő nemzedékek érdekeinek megjeleníthetősége), az ökopolitika, a vallások és az ökológia kapcsolódási területei, valamint a társadalmi részvétel és a civil szervezetek lehetőségei és szerepe a környezetvédelemben. )

"A klímaváltozás kérdése a közelmúltig az átlagember számára nehezen érthető, a szakértők által vitatott, távoli, bonyolult kérdés" - írja.

Ezek szerint még a szakértők körében sem elfogadott, hogy a szén-dioxid okozza a klímaváltozást, hanem sok más tényező együttes hatása, amelyen semmilyen befolyással sem bírunk.

Saját megfigyelésem, hogy az 1950-es években az nagyobb hányadában ahol lakom észak, északkeleti széljárás uralkodott. Az 1970-es évektől ez folyamatosan változott és ma már az év nagyobb részében déli, déli légáramlás uralkodik, amely Afrikából hozza a meleg levegőt és a homokot.

Egyébként ha annyira akar javítani a szén-dioxid mennyiségen, akkor jobb lenne, ha a következőket szorgalmazná, amelynek tudományos alapja is van és vita nélkül elfogadható.
Felvezetőnek: https://paleotop.blog.hu/2018/..
Gyakorlatban: https://sokszinuvidek.24.hu/vi..

Elnézést. Az idézet második fele lemaradt.

"Közel félszáz hazai és nemzetközi publikációja van, társszerzőként és szerkesztőként a környezeti filozófiától, az ökoteológiától és a politikai ökológiától a környezetvédelmi közigazgatás vizsgálatán át az ökológiai rendszerek matematikai modellezéséig széles témakörben vett részt különböző publikációkban és munkákban."

Újbeszél... "klímaszkeptikus"... ízlelgessük ezt a szép magyar kifejezést... mondom, újbeszél.

Egyébként megfordítom a dolgokat: éppen a ballib kezdett hirtelen, mintegy VEZÉNYSZÓRA klímaszirénázni.
Vissza lehet nézni: kb. még tavaly sem foglalkozott SZINTE SENKI ezzel a kérdéssel...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés