Boris Johnson: Inkább lennék halott, mintsem elhalasszam a Brexitet

2019. szeptember 5. 19:37
A brit miniszterelnök szókimondóan fogalmazott újfent.

Csakis az általános választásokhoz vezet az egyetlen út, amelyet Nagy-Britannia követhet a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) körüli helyzet feloldására – jelentette ki csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök a nyugat-yorkshire-i rendőrakadémián az MTI tudósítása szerint. „Egyáltalán nem akarok választásokat, de őszintén szólva nem látok semmilyen más választást” a Brexit-zsákutcából való kiút érdekében – e meggyőződésének adott hangot Johnson. „Meg akarom adni az országnak azt a lehetőséget, hogy eldönthesse: tovább haladunk a tervünkkel, amelynek értelmében október 31-én kilépünk (az EU-ból), amit el tudunk érni, vagy hagyjuk, hogy valaki más elintézze, hogy bennmaradjunk e dátumot követően” – mondta.

A brit kormányfő sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik a Brexit október 31-i határnapján, akár sikerül újratárgyalni az elvetett megállapodást, akár nem. Az alsóház azonban szerda éjjel elfogadott egy ellenzéki indítványt, amely megtiltaná, hogy Boris Johnson kormánya megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

Johnson az alsóház szerda éjjeli döntése után előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére, ám ennek elfogadásához az azonnal megtartott másfél órás vita utáni szavazáson nem gyűlt össze a törvényben előírt kétharmados többség. Johnson korábbi kijelentése szerint a kialakult helyzet azért követeli meg, hogy előrehozott választásokat tartsanak Nagy-Britanniában, mert ezek után a választóknak kell eldönteniük, hogy a Brexit szempontjából döntő jelentőségű október 17-i EU-csúcsértekezleten ki képviselje miniszterelnökként Nagy-Britanniát. Hozzátette: ha ő vesz részt kormányfőként az uniós csúcson, akkor Nagy-Britannia október 31-én garantáltan kilép az EU-ból. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje azonban „könyörögne” az EU-nak a Brexit további halasztásáért – mondta.

A brit kormányfő a nyugat-yorkshire-i rendőrakadémián egy újságírói kérdésre válaszolva – amelyben a The Sun munkatársa aziránt érdeklődött, vajon megígéri-e Johnson, hogy nem fog visszamenni Brüsszelbe, egy újabb halasztásért – a következőket mondta: „Igen. Igen, meg tudom ígérni. Inkább lennék halott, mintsem elhalasszam a Brexitet.” Természetesen ki is fejtette: szerinte a halasztás havonta egymilliárd fontba kerül, „semmit nem old meg”. Kijelentette: „Mi a fene lehet az értelme egy újabb halasztásnak? Teljesen értelmetlen.”

De komolyabb dolgokról is beszélt a sajtótájékoztatón, mindenekelőtt a testvéréről: több újságíró ugyanis megkérdezte, hogy mit gondol Jo Johnson távozásáról. A brit kormányfő szerint testvére remek politikus, aki a tudománypolitika terén is rendkívülit alkotott, de az, hogy nem értenek egyet a Brexitben, még nem jelenti azt, hogy a testvére után neki is távoznia kellene a hatalomból

Mark Burns-Williamson, a nyugat-yorkshire-i rendőrséget felügyelő biztos a BBC-nek elmondta, a brit kormányfő „erőszakot tett” a rendőrségen azáltal, hogy rendőrkadétok előtt mondott beszédet. Úgy fogalmazott, hiba volt ez a rendőrség részéről, hogy odaengedték a kormányfőt. Burns-Williamson egyébként a Munkáspárt tagja.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy szavak, szerencsére Borisz nem egy életunt ember...

Lassan bonyolultabb a brit helyzet, mint a Közel_Kelet.

Olyan polgári faszkodás van, hogy nem Károlyt, hanem Cromwellt nyakazzák le.

Nekem is ez az érzésem. De az is, hogy nem csak kimondják hamarosan.
És közben a világ töri a fejét, hogy mi van ott és főként mi a vaĺódi ok.

Én is erre fogadnék. De persze azért tényleg ott van a presztízs-szempont is. A népszavazás eredménye - na az senkit nem érdekel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés