Az Amazonas a miénk – Angela Gandra Martins brazil államtitkár a Mandinernek

2019. szeptember 7. 17:01
„Bolsonaro egy egyszerű, egyenes ember, mond bizonyos dolgokat, néha aztán bocsánatot kér értük, mert tud alázatos is lenni” – mondja a brazil elnökről Angela Vidal Gandra da Silva Martins. A dél-amerikai óriásország családügyi államtitkárát a Bolsonaro-kormányzat politikájáról, társadalmi nézeteiről és ideológiai harcairól kérdeztük, de szóba került a feminizmus és természetesen az amazonasi erdőtüzek kérdése is. Leszögezi: „A világnak tiszteletben kell tartania a szuverenitásunkat”.

Angela Vidal Gandra da Silva Martins a brazil kormányzat családügyekért felelős államtitkára, aki a napokban részt vett a BFCC budapesti nemzetközi keresztény konferencián. A korábban a Harvardon kutatóként dolgozó, jogfilozófiából doktorált Martinst a Bolsonaro-kormányzat család- és szegénypolitikájáról, az elnök ellentmondásos stílusáról, a gendervitákról kérdeztük, és persze nem hagytuk ki az amazonasi erdőtüzek ügyét sem. 

***

Jair Bolsonaro megválasztásával konzervatív forradalom zajlik Brazíliában? 

Azt gondolom, hogy Bolsonarót az általa képviselt értékek miatt választották meg. Az embereknek elegük lett a korrupcióból, abból, hogy rengeteg pénzt elloptak a néptől, és új kormányt akartak, ami szilárd etikai alapon áll. Nem egy pártról vagy egy személyről szólt a választás, hanem az értékekről és a korrupció elleni harcról.

Bolsonaro számos kemény és sértő nyilatkozatot tett a múltban. Ellentmondásos személyisége még egyes konzervatívokat is zavarba hoz. Mit gondol az elnök stílusáról?

Nos,

Bolsonaro egy egyszerű, egyenes ember.

Bizonyos értelemben a Kongresszusban nőtt fel, ahol más szokások uralkodnak, mint a végrehajtó hatalomban. A Kongresszus olyasféle, mint egy piac, azt mondasz, amit akarsz, Bolsonaro pedig alatt ehhez szokott hozzá. Nem olyan egyszerű harminc év után megváltoztatni a stílusodat. Mond bizonyos dolgokat, néha aztán bocsánatot kér értük, mert tud alázatos is lenni. Ilyen ember ő. 

És könnyű vele együtt dolgozni?

Nagyon is! A brazil média megfeszített erőkkel próbálja megdönteni a kormányt, mert ellenzik a politikánkat és pénztől esnek el miattunk – egyszerűen nincsenek forrásaink arra, hogy továbbra is támogassuk anyagilag a médiát, ez az igazság. Álhíreket gyártanak, kiragadják kontextusából az elnök szavait. Bolsonaro nagyon kedves ember, egy édes, érdekes személyiség, szeretik a munkatársai. Ugyanez igaz Damares Alves miniszterasszonyra, akit a média naponta próbál legyilkolni. 

Bolsonaro a kampány során ígéretet tett, hogy megvédi a családokat, és felveszi a harcot a hagyományokat és a családokat pusztító ideológiák ellen. Ez az akarat konkrétan hogyan jelenik meg a politikájukban?

Először is: Bolsonaro meg akarja védeni a családokat, nem beleavatkozni az életükbe. Családügyi államtitkárként az a feladatom, hogy információkat szolgáltassak a családok számára. Így például kampányt indítunk az öngyilkosság és az öncsonkítás ellen – sok szülő nem is tudta, hogy a gyerekeik kárt tesznek magukban. Egy másik kampánnyal azt mutatjuk be, a technológia milyen hatással lehet a gyerekekre, és miért fontos, hogy a családtagok beszélgessenek egymással. Ezen információk birtokában tudnak aztán a családok döntéseket hozni. Vagy vegyük a tinédzserkori terhességek ügyét:

igyekszünk rábírni arra a szülőket, hogy beszéljenek a gyerekeknek a szexualitásról,

de nem az állam dolga az, hogy fogamzásgátlót osztogasson az iskolában. Gondunk van a genderideológiával is, és nem azért, mert harcolni kívánunk az LMBT-emberek ellen. Igazából megvédjük őket azáltal, hogy védjük az emberi méltóságot. A genderideológia beférkőzött az oktatásba, már kétéves koruktól arra buzdították a gyerekeket, hogy a szexuális identitásukról gondolkodjanak. Az elnök rávilágított arra, hogy ez probléma.

És ön szerint is probléma?

A jogfilozófia professzoraként sokat tanulmányoztam a genderideológiát, látom azt, miként képes kételyeket ébreszteni a fiatalokban önmaguk iránt: ki is vagyok igazából, nő vagyok, transzszexuális? – és így tovább. Ez sebezhetővé teszi az embereket. Ez az ideológia megkönnyíti, hogy manipulálják őket egész életükben. Bűn egy védtelen gyereket arra kényszeríteni, hogy megváltozzon. Az, ha valaki nem érzi magáénak a nemét, őrá és a családjára tartozik, nem kell az államnak beleavatkoznia, és magára vállalnia a nemátalakító műtét költségét.

Az elnök nemrégiben arról döntött, hogy befagyasztja az LMBT-témájú filmeknek járó állami támogatást, Henrique Pires kulturális államtitkár tiltakozásként távozott is a posztjáról. Nem mentek túl messzire ezzel a lépéssel?

Az volt a problémánk, hogy az állami pénzből elkészült filmek mintha csak erre az egyre témára fókuszáltak volna. Mi azt szeretnénk, hogy sok más témával is foglalkozzanak. Annyi szépség van az országban, amit nem mutatnak be.  A közpénzt olyan filmekre akarjuk költeni, amilyeneket az emberek szeretnének látni. Olyan értékeket jelenítsenek meg, amilyeneket ők a magukénak vallanak.

És mi a helyzet a kormányzat nőpolitikájával? Sok bírálatot kaptak, amiért megszüntették az Emberi Jogi Minisztériumot, és a Nő-, Családügyi és Emberi Jogi Minisztériumot hozták létre helyette, amelynek az élére a már említett konzervatív tiszteletest, Damares Alvest nevezték ki.

Én

nem szeretem a feminizmus áldozatközpontúságát,

azt, hogy állandóan a férfiakat hibáztatják és börtönbe küldenék őket. Igyekszünk megváltoztatni a közbeszédet. Ahelyett, hogy a nemek harcára összpontosítanánk, arra, hogy a nők milyen nagy áldozatok, mi azt helyezzük előtérbe, hogy mi rejlik bennük, kik ők valójában. Rámutatunk, hogy egy nő egyszerre tud helytállni anyaként és dolgozó emberként.

Mi a véleménye a női és férfi szerepekről?

Egyszer adtam egy interjút, amiben az abortusz kapcsán kijelentettem: kíváncsi vagyok a férfiak véleményére is! Vannak férfi barátaim, akik nem akarták, hogy partnerük elvetesse a magzatát, apák akartak lenni, ám azt a választ kapták a nőktől, hogy a saját testük felett ők döntenek, és figyelmen kívül hagyták a véleményüket. Az interjú után aztán egy férfi bekopogtatott az irodám ajtaján, mondván, végre valaki minket is meg akar hallgatni.

A nők és a férfiak sok tekintetben különböznek egymástól, de ugyanolyan jogokkal bírnak. A kérdés az, hogyan tudjuk megismerni egymást, meglátni a férfi és a női lét gazdagságát egyaránt, és megteremteni egy kiegyensúlyozott társadalmat. Foglalkoznunk kell emellett a hiperszexualizációval is: az országunkban mintha a szex vált volna a legfontosabb témává. Pedig a nők többek a testüknél, értelemmel és érzelmekkel bíró lények.

Tisztelni kell az embert – ez a lényeg.

Persze gondot jelent, hogy a munkahelyeken továbbra is jelen van a macsóizmus. Ahogy Alves miniszterasszony mondta: meg kell nyitni a nők előtt a törvényhozás, a vállalatok kapuját. Ezt viszont nem kvótákkal kell elérni.

Kimondhatjuk ugyanakkor, hogy a családi értékekre az egyik legnagyobb veszélyt a szegénység jelenti – a Bolsonaro-kormányzat miként kívánja kezelni a problémát?

Hosszú időn át működött a Bolsa Família nevű nagyszabású segélyezési program, mi viszont úgy látjuk, hogy ez nem feltétlenül sarkallta arra az embereket, hogy fejlődjenek, javítsanak a körülményeiken.

Mi munkahelyteremtéssel akarunk javítani a szegények helyzetén,

hogy saját erejükből állhassanak talpra. A családon belüli erőszak is gyakran a munkanélküliségre vezethető vissza. Az elnök különösen fontosnak tartja, hogy lehetőségeket teremtsünk a fiatalok számára. Az elmúlt időszakban rengeteg venezuelai érkezett az országunkba, akik nem akarnak az ottani diktatúrában élni. Kampányt indítottunk annak érdekében, hogy a cégek - a mezőgazdaságban vagy másutt – vegyenek alkalmazásba egy venezuelai dolgozót, hogy ezzel is könnyítsünk a helyzetükön. 

Nyugaton sok ember úgy érzi, hogy a keresztény értékek veszélyben vannak. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a nyugati társadalmak egyre inkább támogatják a progresszív gondolatokat és politikákat. Brazíliában is megfigyelhető ez a trend? 

A brazil emberek nagy része vallásos, a protestánsok és a katolikusok többséget alkotnak. Ha megnézzük a keresztény értékeket, azt látjuk, hogy ezek valójában általános emberi értékek, ekként is hivatkozunk rájuk. Azok az értékek tehát, amiket szeretnénk elültetni a gyermekeinkben, amiket becsülünk egymásban, és a hatalmon levőktől is elvárunk: tisztesség, józanság. Mi ezeket az értékeket képviseljük. Egyesek persze haladásnak veszik azt, hogy gyerekeket ölnek meg vagy abuzálnak, én ezt nem így gondolom.

Az embereknek elegük van abból, hogy megrabolják őket,

etikátlan módon járnak el velük szemben. A lényeg az, hogy embernek kell maradnunk – nem hiszem, hogy ez konzervatív vagy progresszív ügy volna. 

Ejtsünk szót az amazonasi erdőtüzekről és erdőirtásokról is: Bolsonaro és kormányzata valóban elég felelősségteljes politikát folytat a környezetvédelem terén?

Egészen vicces, amit az európai média előad az ügyben: amit mondanak, az egyszerűen nem felel meg a valóságnak. Azt ajánlom, menjen el Brazíliába, győződjön meg saját szemével a helyzetről. 

Nagyon szívesen mennék, az igaz.

Mindenekelőtt:

a világnak tiszteletben kell tartania a szuverenitásunkat.

Jól tudjuk, mik a problémáink, tudjuk, mi történik a bennszülöttekkel, tudjuk, hogy a kultúrájuk tiszteletet érdemel. Pontos ismereteink vannak arról, mennyi mezőgazdasági terület van arrafelé, és az ott dúló korrupcióval és bűnözéssel is tisztában vagyunk. Az eseményeket a helyszínről követjük: a minisztériumból, ahol dolgozom, sokan utaztak el Amazóniába, hogy felmérjék a helyzetet. Még a helyi média is rosszul számolt be a dolgokról. Igenis felelősen járunk el. Felelősek vagyunk a „világ tüdejéért”, ahogy mondják, de közben nem felejthetjük el a tényt, hogy az Amazonas a miénk. Úgy tíz éve édesapám részt vett egy környezetvédelmi kongresszuson Németországban, ahol azt mondták neki, hogy az Amazonas a világ tulajdona. Nem: az esőerdő hozzánk tartozik. Gondolkodunk azon, hogyan oldhatnánk meg a törzsek és a farmerek problémáit, de ez nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni. Egy nem túl fényes örökséget vettünk át, és nehéz az újjáépítés. A médiának inkább Venezuelára kéne fókuszálnia, ahol emberek halnak meg, mert nem jutnak gyógyszerhez. Jártam ott, láttam, milyen állapotok vannak ott, a média pedig alig számol be arról, hogy ténylegesen mi folyik az országban. Bolsonaro elnök joggal haragszik a sajtóra.

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Melyik ország szándékozik elfoglalni, akár megcsonkítani Brazíliát, szuverenitását ki vonja kétségbe?

Ugyanakkor egy felelős brazil vezetés megtenné-e, megteheti-e azt, hogy elfordul saját és mások meghatározó problémáitól, globális méretű és hatású problémáktól, amiben a saját maguk megnyilvánulásai meghatározók, amelyek mások életterére, életminőségére, a Föld jövőjére is meghatározóan hatást gyakorolnak?

Nem csak Brazília érdeke, de egyben globális érdek is, hogy az amazonasi esőerdő se pusztuljon.

(Mennyiben hiteles azon keresztény szólam, amely Isten teremtett világát kevésbé tekinti értéknek, helyette a világi, emberi egot helyezi a középpontba?
Mennyiben hiteles azon keresztény képviselet, menyiben etikus törekvés az, amely más ember becsületébe gázol, nem képezvén számára útmutatást, mércét a tízparancsolat?)

"Menthetetlen a civilizációnk? – Kijózanító beszélgetés Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval

...– Vannak, akik csak legyintenek erre: messze van, nem érdekes...

– Sajnos nagyon is az. Nem elsősorban az oxigén, hanem az időjárás és az éghajlat miatt. Az Amazonas-régió mellett és a Peru partjainál lévő tengeráramlások összjátéka időnként beindítja a kisgyermekről (a kisded Jézusról) elnevezett El Niño-folyamatot. Azokban az években, amikor ez beindul, az egész világ éghajlata kibillen az egyensúlyából, ezt mindenütt megérezzük. Ha az Amazonas-vidék valóban szavannává válna, sokkal gyakoribbak lennének az El Niño-jelenségek. Nagyon sokan aggódnak emiatt, és ezért fontos ez ügyben a fokozott sajtófigyelem. Sajnos csak az utóbbi hetekben hatezer erdőtüzet regisztáltak, jóval többet, mint tavaly vagy a korábbi években. Ha a nemzetközi nyomás hatására sikerülne ezt még időben megállítani, akkor talán stabilizálni lehetne a helyzetet. Remény van arra is, hogy az új brazil politikai vezetés belátja, hosszú távon nem érdekük az erdők irtása, hiszen az esőerdőkből is van bevételük, például az ökoturizmus révén. Lehet, hogy ebből több jövedelemre tennének szert az ott élő emberek, mint a marhalegeltetésből. Ezt a folyamatot kellene erősítenie a nemzetközi közösségnek.

– Ha viszont elszavannásodik az Amazonas vidéke, marhalegeltetésre sem lesz sokáig alkalmas…

– Ez így van, és azt is tudni kell: az esőerdőnek szegényes a talaja. Gyakori, hogy az erdő leégetése után a farmerek csupán néhány évig tudnak mezőgazdasági tevékenységet folytatni a területen, utána pedig kénytelenek továbbállni, mert a föld annyira tönkremegy. Az égetések csupán rövid távú nyereséget biztosítanak az ott élőknek.

– Egyes vélemények szerint a klímakatasztrófa veszélyét néhány civil szervezet és a zöld pártok találták ki, politikai haszonszerzés céljából. Klímakutatóként miként vélekedik erről?

– Sajnos ez nem így van, és ezt tudományos kutatások igazolják. A kollégáim jó része depressziós, és nekem is volt egy periódusom, amikor nagyon nehezen tudtam kijönni a letargiából. Folyamatosan olvasom a szakirodalmat, és mindennap találkozom olyan hírrel, amiből egyértelműen látszik, hogy a helyzet napról napra romlik. Újabb és újabb összefüggésekre jövünk rá, amelyek mind azt mutatják, hogy a helyzet még annál is rosszabb, mint eddig hittük. Mindig tudtuk, hogy az amazonasi esőerdő billenőpont, de az, hogy már most ennyire melegszik és szárazodik, még minket is megdöbbentett. Már napjainkban is egy hónappal később érkezik meg az esőerdőben az esős évszak, mint azelőtt: október helyett csak novemberben. Kétségbeejtő, hogy egyre több ilyen összefüggést ismerünk fel.

A közelmúltban meglátogatott egy volt évfolyamtársam, aki Brüsszelben eurokrata, semmi köze a környezetvédelemhez. Eljött vele a felesége és a tizenöt éves lánya is. Elmeséltem nekik, hogy az egyik kislányomnak, az ikerpár egyik tagjának, a hamarosan kilencéves Boginak (Ürge-Vorsatz Diánának hét gyermeke van – a szerk.) klímafélelme van. Az történt, hogy magammal vittem őt egy tévéfelvételre, és látta az egyik bejátszást. Azóta is vigasztalom. A vendégeim tizenöt éves lánya pedig elsírta magát, hogy neki már nem lesz gyereke, és elmesélte, hogy az osztálytársai már nem is klímadepresszióban, hanem klímagyászban élnek. Már most gyászolják a saját életüket, mert tudják, hogy ez a civilizáció menthetetlen. Próbáltam biztatni, hogy talán még megmenthető, de az a baj, hogy a világ nem mozdul, pedig már annyiszor rámutattunk, hogy az utolsó percben vagyunk. A gond az, hogy akik tagadják a klímakatasztrófa veszélyét, azoknak sokszor ez a gazdasági érdekük, és mindent elkövetnek azért, hogy ne ismerjük fel a bajt.

– Ferenc pápa Áldott légy (Laudato si’) kezdetű enciklikájában nagyon egyértelműen figyelmeztetett arra, hogy óriási felelősséggel tartozunk az Isten által teremtett világ állapotáért.

– Neki köszönhetjük ezt a fokozott figyelmet, ezzel az enciklikával indult el a változás ebben az ügyben. Ezután fogadta el csaknem kétszáz ország a fenntartható fejlődés céljait, majd következett a párizsi klímaegyezmény. Különleges jelentősége van annak, hogy az Egyház a klímavédelem mellett áll. Ferenc pápa a lényegre, a szegények aránytalanul nagyobb érintettségére hívta fel a figyelmet. Valóban azt látjuk, hogy az éghajlatváltozás döbbenetes mértékben megnöveli az egyenlőtlenségeket.

Az emberiség alig tíz százaléka felelős a káros szén-dioxid-kibocsátás feléért. Ha ez a tíz százalék semmi mást nem tenne, csak annyira csökkentené a kibocsátását, mint az európai uniós átlag – és ez nem sötét, hideg barlangban tengődést jelent, hanem jó életkörülményeket –, akkor az egész világ kibocsátása az egyharmadával csökkenne.

Haragszom, amikor sokan például az afrikai népességnövekedésre hivatkoznak. A népesség még a legpesszimistább számítások szerint is legfeljebb ötven százalékkal fog növekedni, miközben a fogyasztás csak az évszázad közepéig háromszáz százalékkal. Ez azok önfelmentése, akik a saját fogyasztásukat fontosabbnak tartják, mint mások jogát az élethez. A túlméretezett fogyasztás trónfosztását kellene elérni. Ha a Katolikus Egyház elvei jobban érvényesülnének, és nem a kizsákmányolásról, a vagyonszerzésről, a fogyasztás hajszolásáról szólna az élet, akkor az éghajlatváltozás okozta gondokat is sokkal könnyebben meg lehetne oldani.

– Ha érvényesülnének Jézus intelmei: Ne tedd másokkal azt, amit nem kívánsz, hogy veled cselekedjenek?

– Igen. Ne az álljon az életem középpontjában, hogy mennyi luxusban lehet részem, mi mindent halmozhatok fel, hanem a szeretetre törekvés. Az egész probléma gyökere, hogy abban a tévhitben élünk: a világ javai végtelenek, és korlátlanul növelhetjük a fogyasztást. Ez nem így van, mert a Föld és az erőforrásai végesek. Azért nehéz megváltoztatni ezt a mentalitást, mert a jelenlegi gazdasági világmodell arról szól, hogy mindig többet és többet vásároljunk. A megoldás az lenne, hogy ne az jelentse a növekedést, ha megint megvehetek valamit, amit aztán úgyis eldobok. Érjem be azzal, hogy esetleg kevesebb fizetést kapok, mint amit elképzeltem, de legyen több a szabadidőm, törődjek többet a családommal, a környezetemben élőkkel, járjak közösségbe, a természetbe. Egy bizonyos szint után az emberek a több szabadidőt jobban értékelik, mint a mértéktelen fogyasztást. A Katolikus Egyház is arra figyelmeztet: ne a földi javakat halmozzuk, hanem az égieket, a szeretet szellemében építsünk közösséget, törődjünk a rászorulókkal. Mindez összhangban van Jézus tanításával." [szeretetfoldje.hu, Magyar Kurír katolikus hírportál]

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató előadása az Eötvös Loránd Tudományegyetemen: Éghajlatváltozás: tények, tévhitek, kérdések (2019.02.14.)
https://www.youtube.com/watch?v=KSkri511DMo

"A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) arról számol be, hogy az idén 72 ezer 843 erdőtüzet regisztráltak Brazíliában, az volt az elmúlt 6 év legmagasabb szintje."

"A brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) előzetes adatai szerint idén megháromszorozódott a kiirtott erdőterületet nagysága az Amazonas vidékén - írja az MTI."

2008-ban nemzetközi, Amazonas alapot hoztak létre Brazíliával együtt, a természetvédelmi értékek megóvása érdekében. Az első számú támogató Norvégia, eddig 270 milliárd forintnak megfelelő támogatást nyújtott az alapon keresztül, Németország 20 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatta az értékek megóvását, támogatást nyújtva a dél-amerikai régióba. A brazil vezetés most megszegve az egyezményt önhatalmúan leállította a Amazonas Alap igazgatóságának és technikai bizottságának működését.

Vajon valóban az lenne a világ helyes reagálása, hogy legyintenének, mint sokszor a jelenlegi brazil vezetés?

"Nem elsősorban az oxigén, hanem az időjárás és az éghajlat miatt. Az Amazonas-régió mellett és a Peru partjainál lévő tengeráramlások összjátéka időnként beindítja a kisgyermekről (a kisded Jézusról) elnevezett El Niño-folyamatot. Azokban az években, amikor ez beindul, az egész világ éghajlata kibillen az egyensúlyából, ezt mindenütt megérezzük. Ha az Amazonas-vidék valóban szavannává válna, sokkal gyakoribbak lennének az El Niño-jelenségek. Nagyon sokan aggódnak emiatt, és ezért fontos ez ügyben a fokozott sajtófigyelem."

"A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásol bizonyos időjárási viszonyokat, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forró és száraz időjárás kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját, valamint hatásaikat is.

A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtőhatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához. Ez azt jelenti, hogy az idei lehet az eddig mért egyik legforróbb év a világon.

"Az El Nino- és La Nina-mentes légkör ellenére a Föld továbbra is az átlagnál melegebb volt májustól júliusig, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában. Az események nagy része beleillik a globális felmelegedésről alkotott képbe" - mondta Taalas.

A WMO főtitkára előrejelzése szerint az El Nino nem lesz olyan erőteljes, mint a 2015-2016-os volt, mégis jelentős hatásokkal fog járni. Ha idejében jelzik a bekövetkeztét, sok életet meg lehet menteni és súlyos veszteségeket lehet megelőzni.

A szervezet első globális szeptember-novemberi időjárási előrejelzésében az átlagosnál magasabb hőmérsékletet jósol Ázsia szinte teljes csendes-óceáni térségében, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékének nagy részén, az átlagosnál kevesebb csapadékot Közép-Amerikában, a karibi térségben, Dél-Ázsia egyes részein, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán területén (MTI)"

így van, és a szlovákok is oda terelik a dunát, ahova akarják.

"Az El Nino miatt nőtt rekordmagasra a levegő szén-dioxid-tartalma

A szupererős El Nino újabb hatására derített fényt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy új műholdja: az éghajlati jelenség számlájára írható a levegő szén-dioxid-tartalmának rekordméretű növekedése 2015-16-ban.

A Science tudományos lapban megjelent tanulmány a NASA 2014-ben felbocsátott műholdja, az Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) adatait elemezve megállapította, hogy az elmúlt 2000 év legmagasabb éves légköri szén-dioxid-emelkedését a Föld trópusi régióiból származó szén-dioxid okozta. A tudósok gyanították, hogy az egyik legerősebb El Nino, a 2015-16-os számlájára írható a jelenség, ám hogy miként, azt a jelen kutatás derítette ki.
Az OCO-2 első 28 hónapos adatait elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az El Nino – a Csendes-óceán Egyenlítő közeli vízfelszínének néhány évenkénti felmelegedése – okozta időjárási változások állnak a szén-dioxid-többlet hátterében. “Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi vidékei 2,5 milliárd tonnával több szén-dioxidot bocsátottak ki ekkor, mint 2011-ben” – mondta Junjie Liu, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Ez a többlet magyarázza a 2015-16-os kiugró értéket a 2011-eshez képest.
A rekordnagyságú növekedést ráadásul akkor mérték, amikor az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt az El Nino előtti évekhez képest.

A 2015-ben mért, mintegy 3 milliárd tonnás növekedés mintegy 80 százaléka – 2,5 milliárd tonna – származott természetes forrásból, nagyjából azonos mennyiségben Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi esőerdeiből.
Dél-Amerika trópusi vidékén az El Nino következtében 2015 volt három évtized legszárazabb éve, ezt a növényzet is megszenvedte: a szokásosnál sokkal kevesebb szén-dioxidot vett fel a levegőből. Afrikában ezzel szemben a szokásos mennyiségű csapadék hullott, viszont sokkal melegebb volt az átlagnál, ezért a növényzet erősebben pusztult, ami nagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményezett. Ázsiában szintén nagy volt a szárazság, itt a tőzeg- és erdőtüzek okozták a szén-dioxoid-többlet nagy részét – állapították meg a tudósok." [alternativenergia.hu]

Lehet-e felelőtlen, maradhat -e minden esetben következmények nélkül az ember?

Szerintem annyi kozmetikai termék is készül ott található alapanyagokból, hogy valószínűleg mi kenjük a hajunkra.

Brazíliában az új vezetés a környezetvédelmet a mezőgazdaság céljainak rendelte alá, az agrárminisztérium alá rendelve a környezetvédelmet, ezen úton tervezve növelni a gazdaság teljesítőképességét. Tagadják a klímaváltozás valóságát, egy országot vezetve a fejeket a homokba dugva, érdekből, egoizmusból és/vagy tudatlanságból a lemaradók kisebbségéhez tartozva. Bolsonaro üdvözölte Trump amerikai elnök párizsi klímavédelmi egyezményből való kilépési törekvéseit, nemzeti szuverenitási kérdést igyekezve kreálni a kampányban. Bolsonaro részben azzal nyerte meg magának a farmerek jelentős részét, hogy “jogbiztonságot” ígért nekik, vagyis korlátozni fogja a környezetvédelmi szabályok betartásán dolgozó állami hatóságok jogosítványait. A farmerek már a választási kampány alatt is vérszemet kapva egy hónap alatt több száz négyzetkilométer esőerdőt írtottak ki. Braília világelső a környezetvédelmi önkéntesek és aktivisták meggyilkolásában. Nyáron leváltották a brazil űrkutatási hivatal, INPE vezetőjét, miután olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt mutatták, hogy többszöröse volt az erdőirtás mértéke az egy évvel korábbinak. Bolsonaro azzal vádolta meg az INPE vezetőjét, hogy hazudik. Ha szükséges volt, viszont Ő maga állt elő hazugságokkal, odáig is eljutva, hogy az esőerdőben fellobbanó tüzeket környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek okozzák. Valami viszont kezd megváltozni. Felmérések szerint csökken a jelenlegi brazil elnök támogatottsága hazájában, egyben a többség szerint nem megfelelően kezelve az amazonasi erdőtüzek krízisét. Közben katonák tömegeit mozgósították. Bolsonaro először nyilatkozott úgy, hogy a földművesek is okozhatják a tüzeket s országuk elfogadja a nemzetközi segítségeket, mivel egyedül nem tudnak megbírkózni a problémákkal, szükséges forrás hiányában (megismételve ugyanakkor továbbra is a korábbi vádakat, az esőerdők fenntartását támogató államok be akarnak avatkozni Brazília belügyeibe, az ország szuveneritását bolygatva).

Ott ahol hazudni kell, másokat besározva, tudatosan ártatlanokat meggyanúsítva, leváltva azokat akik kiállnak az igazság mellett, ahol saját érdekből tagadni kell a valóságot, egy társadalmat rossz irányba vezetve, további százmilliók,/milliárdok számára veszélyeket, globális rombolást okozva határokat is átlépve, ott a hozzáálláson, értékrenden, megnyilvánulásokon, haladási irányon változtatni kell.

"Amazónia nagyobb, mint Európa. Hogyan küzdenének ekkora területen a bűnös gyújtogatók ellen?" [Bolsonaro]
Idáig sikerült eljutni a mában a valósággal való nyilvános szembenézés útján, sokak felelősségteljes megnyilvánulásának következtében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés