Szanyi Tibor: Igazi zöld párt nem tud meglenni kapitalizmuskritika nélkül

2019. szeptember 3. 12:49
Zászlót bontott Szanyi Tibor „Igen” elnevezésű, önmagát zöldként meghatározó új mozgalma.

Szanyi Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában vázolta fel új mozgalmának három pontját. 

1. 16 évre vinnék le a választási korhatárt.

2. Neki kell látni a tőke szabad mozgásának a korlátozásához.

3. Erősebb környezetvédelem és szociális igazság.

A szocialisták volt EP-képviselője szerint Rogán Antalnak abban igaza van, hogy a környezetvédők kívül zöldek és belül vörösök. Szanyi Tibor ezt azzal támasztotta alá, hogy „igazi, genetikájában zöld hajlamokkal bíró jobboldali pártot ő még nem látott”.

Az MSZP korábbi alelnöke Rónai Egon kérdésére azt elismerte, hogy a szocialisták sem folytattak különösebben környezetvédő politikát az elmúlt években, de hozzá tette, hogy azok a hazai baloldali pártok, akik zöldként határozták meg magukat, – mint például az LMP vagy a Párbeszéd – sem teljesítették a zöldpártiság kritériumait. 

Szanyi Tibor arról is beszélt, hogy továbbra is az MSZP alelnökének tartja magát, mert szerinte csak az a testület hívhatta volna vissza ebből a pozícióból amelyik jelölte, az pedig a kongresszus volt.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tibor!

Tetszett, amit a minap a Kossuth Rádióban nyilatkoztál arról, hogy Gyurcsány, a DK a kapitalizmus érdekeit szolgálja ki, a DK-nak semmi köze a baloldalhoz.

Viszont akkor MSZP-s alelnökként miért támogatod az ellenzéki összeborulást? Hol vannak az elveid?

Szerinted az már nem a baloldal végét jelenti, ha értelmes társadalompolitikai modell helyett, befordul/szorul/ a zöldek utcájába? Itt a baloldali politika vége? Egyáltalán, mit jelent ma a baloldal?

Kapitány! Szerintem egyesülj a Thürmerrel, hogy ne legyél
egyedül, mert aki tűr, az mer.

Mondjuk ehhez hozzátenném, hogy ha nincs gondoskodó állam (ahogy a történelemben az utolsó száz-százötven évet leszámítva nem volt), akkor a túlélés egyetlen módja, ha az emberek összefognak és dolgoznak - a hedonista társadalmak már rég kihaltak. Az az utóbbi idők hozadéka, hogy ezt a kötelességtudatot igyekeznek lerombolni.

Amúgy meg:

"1. 16 évre vinnék le a választási korhatárt."
Miért nem mindjárt 7 éves korra, hogy aki tud olvasni, az mindjárt szavazhasson is? 16 évesen biztos, hogy a még nagyobbrészt gyerek felelős döntést tud hozni?

"2. Neki kell látni a tőke szabad mozgásának a korlátozásához."
Ebben mondjuk igaza van, a globális cégeknek áll érdekében a tőke korlátlan mozgása, ők erejüknél fogva el is nyomják a helyi, kisebb cégeket (érdemes a magyarországi online hirdetési piacból megélők számát megnézni, mióta a Google és a Facebook belépett erre a területre). Viszont: hogy jön ez ide?

"3. Erősebb környezetvédelem és szociális igazság."
Megint ez a csomagkapcsolt dolog, mintha a kettő csak együtt lenne elképzelhető.
A szociális igazság alapvető dolog, viszont a szocialisták hajlamosak túltolni a dolgot, és szociális _egyenlőséget_ hirdetni, ami tökéletesen képes kiirtani a motivációnak még a csíráját is.

„igazi, genetikájában zöld hajlamokkal bíró jobboldali pártot ő még nem látott”
Talán mert nem figyelte. Ha arra gondol, hogy zöldpártként indult jobboldali pártot nem látott, akkor igaza van, mivel a bevallottan környezetvédő pártok mindig is a csomagkapcsolt kommunizmusban hittek, viszont a konzervatív ideológiának része a környezet megőrzése is.

És kommunizmuskritika nélkül meg tud lenni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés