Az amerikai külügy törölte a palesztin autónómiát a honlapjáról

2019. augusztus 30. 9:54
A Palesztin Hatóság szerint a lépés megerősíti, hogy az Egyesült Államok elfogult Izrael mellett.

A palesztin vezetők felháborodtak, miután az amerikai külügy levette őket az országok és területek listájáról – írja a Neokohn.

A „Palesztin Területek” az Obama adminisztráció ideje alatt bukkantak fel először a listán. Hogy a Trump adminisztráció pontosan mikor törölte őket a honlapról azt nem lehet tudni – írja az i24News. Dan Shapiro, az Obama-éra idején szolgáló izraeli nagykövet „őrültségnek” nevezte a lépést, mert szerinte a palesztinok nem mennek sehová, amerikai érdek a további együttműködés, pláne hogy maga Izrael is kooperál a Palesztin Hatósággal. Az amerikai külügy azzal védekezett, hogy a honlapjukat éppen átalakítják, majd azt is hozzátette, hogy nem történt semmilyen változás a hivatalos politikában.

Azt azonban a Külügyminisztérium nem közölte, hogy az átalakítás után visszakerülnek-e a palesztin területek a listára. A Trump-adminisztráció már többször felháborodást okozott palesztin aktivisták körében azzal, hogy Ciszjordániával (azaz Júdeával és Szamáriával) kapcsolatban eltüntette egyes dokumentumokról a „megszállt területek” megjelölést.

A Palesztin Hatóság szerint a lépés megerősíti, hogy az Egyesült Államok elfogult Izrael mellett. A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat szerint a lépéssel az amerikaiak az izraeli telepeseknek akarnak kedvezni. Donald Trump több nemzetközileg vitatott területi kérdésben Izrael oldalára állt. Többek között elismerte Izrael fennhatóságát a Golán fennsík és Nyugat-Jeruzsálem fölött, és csak langyosan ellenezte a zsidó települések építését. Ráadásul drasztikusan lecsökkentette a palesztin menekülteket segítő szervezeteknek juttatott pénzeket.

A Palesztin Hatóság korábban már kijelentette, hogy nem tekinti az Egyesült Államokat megbízható közvetítőnek, és bojkottálták az amerikaiak által szervezett bahreini konferenciát, amely a palesztin területek gazdasági fejlesztését célozta meg.

Kép: neokohn.hu

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Novák nyilas csőcselékei remélem sivalkodnak majd és tüntetést szerveznek a komcsi jogvédőkkel.

Ideje volt, hisz soha nem létezett volt "palesztin" nép, ezt a KGB találta ki a 67-es csúfos arab vereség után, miután az arabok megtámadták Izraelt, és belátták, hogy nem képesek a zsidókat legyőzni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés