Pilisi bánya: egyelőre nem lesz nyitás

2019. augusztus 29. 13:31
Nagyfokú civil ellenállás bontakozott ki egy kőbánya újranyitása kapcsán Magyarországon.

Miközben az amazóniai őserdőkben fellobbant tüzek hetek óta pro és kontra tartják izgalomban a világ közvéleményét, az Euronews magyar nyelvű honlapja arról ír, hogy egy évtizedek óta bezárt pilisi kőbánya újranyitása akár Budapest levegőjét is veszélyeztheti – olvasható a csütörtöki cikkben.

Mint írják, a Pilisvörösvár és Pilisszántó közelében lévő létesítményt – amelyet újra visszafoglalt a természet – egy cégcsoport akarja újranyitni, annak ellenére, hogy közvetlen környezetében Natura 2000-övezet van. Az ok: az itt kitermelhető kőzet kiváló útépítő-alapanyag. Mint arról a páneurópai hírtelevízió is beszámol, az itt élők nem akarják, hogy robbantásos eljárással elbontsák ezt a hegyet, és kivágjanak körülbelül 15 ezer fát. Ennek az akaratnak hangot is adtak egy lakossági fórumon, amit közmeghallgatás helyett tartottak hétfőn..

Jogilag semmilyen akadálya nincs annak ,hogy a bányát újranyissák, így az önkormányzatoknak csak a környezetében lévő területek miatt lehet aggódni: a bányától alig pár száz méterre lévő Pilisszántó polgármestere, Csicsmanczai Tamásné szerint a bányatulajdonos nem egyeztetett az önkormányzattal. „Az önkormányzatot egyáltalán senki nem kereste. Sem a befektető, sem pedig az, aki a tanulmányt készítette” – jelentette ki a városvezető, aki szerint a civileknek mindent meg kell tenniük a tervezett újranyitás ellen.

Az egyik helyi civil aktivista, McMenemy Márk – aki egyébként műsort vezet kábeltévéken – szerint a bánya környékén nagyon magas környezeti értéket képvisel az erdő. „Itt mindenhol nagyon értékes területek vannak, a bányamunkálatok pedig nem úgy zajlanak, hogy innen elteleportálják a murvát, azt innen ki kell vinni, ezzel nyilvánvalóan az egész környezetet erőteljesen szétrombolnák” – jelentette ki.

Az Euronews is kereste a befektetőt, de a bonyolult tulajdonosi szerkezetű cég képviselője nem tudott nyilatkozni az ügyben. Azonban úgy tűnik, a civilek egy csatát már megnyertek, ugyanis a bányatulajdonos úgy döntött, egyelőre leállítja a bányanyitást – adja hírül az Euronews.

Más médiumok – így a 24.hu és a 444 is – arról írt, hogy feszült hangulatú volt az ügyben tartott lakossági fórum, ahol a térség országgyűlési képviselőjének felszólalását hangos nemtetszés kísérte.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem már itt született. De mindegy is: nem egy import megmondóemberről van szó, hanem egy valódi, politikamentes "zöld" figuráról.
Valamelyik tévében volt kedves és informatív kertészkedős műsora, meg asszem ez is ő:
http://kert.tv

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában