Erre költik az esőerdőknek szánt adományokat

2019. augusztus 29. 16:49
A bevétel 90%-a kampányra megy.

Tudja, hova megy a pénze, amit az égő esőerdőkre adományozott? – teszi fel a teljesen jogos kérdést az Index. Ha ön is rutinos Facebook-felhasználó, akkor bizonyára ön is találkozott az Amazonasi esőerdő megmentésére indított adománygyűjtéssel. Sok ezer magyar is beszállt az adakozásba és pár hét alatt több tízmillió forint gyűlt össze. Az adománygyűjtés mögött olyan szervezetek állnak, mint az Amazon Watch, vagy a Leonardo DiCaprio által alapított Earth Alliance.

Magyarországon egyébként az adománygyűjtés „nagykövetei” ők voltak:

„Süveg Márk Saiid, a Akkezdet Phiai tagja több mint tízmillió forintot,
Somlai Dudi Júlia marketing specialista közel ötmilliót,
Wossala Rozina tévés séf, műsorvezető négymilliót, 
Péterfy-Novák Éva író közel egymillió gyűjtött augusztus 28-ig.”

Az Index annak is megpróbált utána járni, hogy pontosan mi lesz a Facebookon utalt pénz sorsa. Már rögtön az elején meghökkentő dolgot fedeztek fel: az Amazon Watch egyelőre egy fillért sem kapott a támogatásokból.

Paul Paz y Mino, az Amazon Watch társigazgatója az Indexnek azt mondta, hogy nagyon-nagyon hálásak azért, hogy ennyi ember adakozik Amazónia megmentéséért, de:

hetekbe kerül, míg a Facebookról beérkező adományok elérik a mi számláinkat, ebből a forrásból egyelőre egyáltalán nem kaptunk pénzt a krízis kezdete óta.

Így egyelőre azt sem tudják, Magyarországról mennyi pénz érkezett, vagyis érkezik majd valamikor a jövőben, amikor a Facebooktól kinyerik az őket illető milliókat. A legtöbb gyűjtés egyébként még le sem zárult, addig egészen biztosan a Facebook kezeli a beérkezett összegeket.

De mit lehet tudni az Amazon Watchról?

Az Amazon Watch civil szervezetet 1996-ban alapították, az Egyesült Államokban, Oaklandban található csoport célja nem a tűzoltás elsősorban, hanem az Amazonas-medencében élő őslakosok jogainak védelme.

A szervezet nem is Brazíliában vagy Bolíviában – tehát az erdőtüzek közelében – működik, hanem a távolból, az Egyesült Államokból igyekeznek segíteni, kampányokon keresztül minél hangosabban felhívni a világ figyelmét az amazóniai környezeti válságra. 

Az Amazon Watch egyébként elsősorban nem a most lángoló erdő eloltásában segédkezik, hanem ecuadori, perui, kolumbiai és brazil őslakos- és környezetvédelmi szervezetekkel áll partnerségi kapcsolatban, figyelemfelkeltő kampányokon keresztül védi az Amazonas-medencét. Legfrissebb éves jelentésük tavalyi, abban a 2017 júniusától 2018 júliusáig tartó egy évben másfél millió dolláros (kb. félmilliárd forintos) költségvetésük volt, ezek legnagyobb részét kampányokra fordították, körülbelül az összeg tíz százaléka ment az őslakos indiánoknak nyújtott pénzügyi támogatásra.

Paul Paz y Mino az Indexnek úgy fogalmazott, hogy habár nem vesznek részt direktben a tűzoltásban, azon vannak, hogy megakadályozzák a jövőbeli pusztítást és nemzetközi nyomást gyakoroljanak a brazil kormányra a megfelelő lépések elérése érdekében. „A tűzoltás a brazil kormány és Bolsonaro elnök feladata” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a kormány és személyesen az elnök felelős a tüzek kialakulásáért, és júliusban visszavágta a tűzprevencióra fordított költségvetési keretet. 

Éjjel-nappal dolgozunk, hogy a közösségi médiában és hírmédiában felkeltsük a figyelmet nemzetközi szinten a helyzetre, folyamatosan kommunikálunk őslakos indián partnereinkkel Brazíliában, támogatjuk a helyi őslakos ellenállást Amazónia védelmében, vizsgáljuk a szervezeteket, amelyek az amazóniai pusztításból profitálnak és bátorítják Bolsonaro destruktív politikáját Amazónia brazil területein” – sorolta az Index kérdésére az Amazon Watch konkrét tevékenységeit.

A lángoló őserdők apropóján gyűjtő másik nagy szervezet viszonylag új, Leonardo DiCaprio, Brian Sheth és Laurene Powell Jobs idén nyáron hozta létre az Earth Alliance-t, aminek az Amazon Forest nevű projektje kifejezetten a mostani krízis azonnali megoldására törekszik ötmillió dolláros (másfél milliárd forintos) kezdőtőkével.

Ezeket a pénzeket egyenesen helyi partnerszervezeteik és az Amazóniát védelmező őslakos indián közösségek között osztják el, továbbá a hihetetlenül sokszínű élővilág és a bolygó egészségére fordítják, fogalmaznak adománygyűjtő oldalukon.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szánalmas.Bár nem vagyok meglepve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés