A média pletykává, kattintásvadászattá és okoskodássá vált

2019. augusztus 27. 22:56

Bernie Sanders
Guardian
Újra kell építenünk és védelmeznünk kell a sokszínű és ténylegesen független sajtót.

„Azt is tudjuk, hogy Donald Trump sokat ront a dolgokon. Ő egy patológiai hazudozó, aki azzal tölti az elnökségét, hogy démonizálni próbálja azokat az újságírókat, akik le merik rántani a leplet a hazugságairól. Ami még rosszabb, a médiát »a nép ellenségének« nevezte, szándékosan lerombolni akarva ezzel a szabad sajtó lényegét. 

Trump tekintélyelvű gonoszkodásai a médiával teljesen elfogadhatatlanok, és el kell őket utasítani. De legyünk őszinték: önmagában ez nem fogja megoldani az újságírás válságát. Mi több, az oligarchikus üzleti modellek további terjeszkedése a médiaiparban még tovább ronthat a helyzeten. 

Ma, a konszolidáció és dereguláció évtizedeit követően maroknyi vállalat ellenőriz mindent, amit nézünk, olvasunk vagy letöltünk. Erre való tekintettel nem akarhatjuk, hogy ezek a cégek és néhány »jószándékú« mlliárdos maguk alá gyűrjék a szabad sajtó maradékát, és a kritikusaik megbüntetésére és saját maguk elkendőzésére használják azt. 

Végső soron azok a tévécsatornák, amik évente 4,5 milliárd dollár bevételre tesznek szert gyógyszerreklámokból minden bizonnyal lelkesen támogatják a jelenlegi működésképtelen egészségügyi rendszerünket, de soha nem fognak megjelenési lehetőséget biztosítani olyan kezdeményezéseknek, mint a Medicare for All, bár a felmérések szerint az amerikaiak többsége támogatna egy ilyen kezdeményezést. 

A nagy médiaszervezetek, amelyeket a fosszilisenergia-ipar reklámjaival szponzorálnak, szívesen hívnak meg olyan vendégeket, akik azt bizonygatják, hogy a jelenlegi oligarchikus gazdasági berendezésünk nagyszerű, de a tanulmányok azt mutatják, hogy éppen azzal járatják le magukat ezek a médiumok, hogy nem foglalkoznak eleget a klímaválsággal, aminek az előidézésében ők is segítenek.

A Disney és Jeff Bezos által birtokolt hírcsatornák bizonyára örömmel számolnak be az új Disney-filmekről vagy Bezos űrkutatási terveiről, de nem várhatjuk tőlük, hogy konzisztensen beszámoljanak a munkavállalók küzdelmeiről a jobb bérekért a Disney- és Bezos-vállalatoknál. Valójában egy alkalommal éppen azt láttuk, hogy a Bezos tulajdonában álló Washington Post igyekezett megbüntetni az egyik újságíróját, aki jobb fizetésekért szólalt fel a lapnál. 

Újra kell építenünk és védelmeznünk kell a sokszínű és ténylegesen független sajtót, hogy a valódi újságírók végezhessék kritikai munkájukat, amit annyira szeretnék, és amire szüksége van a működő demokráciának.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

+1 :)

Viszont attól tartok, hogy a demokrata felhozatalt tekintve vissza fogjuk még sírni Bernie-t is. :(

A Guardian nem vette magára?

A média a hirdetők kötelén lóg.
A hirdetők pedig a profitmaximálás kényszerén.
A profitmaximálók pedig a kamatos kamatú hiteleken.
A kamatos kamatot hitelre adók pedig kik is?
Akkor?
Miféle klímaválságról vagy bármilyen válságról beszélünk?
A válság: a profitmaximáló kamatos kamatok válsága.
Több mint 100 éve.
1913-ban a kamatbűvészek ezért hozták létre a magánbank FED-et, hogy minden bajból ki tudják húzni a nyakukat.
Miközben a baj természetesen működik, elárasztva a világot, egyre jobban szétterjedve és rombolva.
Végül annyi energia marad, hogy a nukleáris gombok még működőképesek lesznek.
No, az sokat eldönt, kik ülnek a gombokkal szemközt.
Keresztény fehér amerikaiak, vagy
nem ilyenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés