A centrális erőtér összeomlott

2019. augusztus 24. 10:23

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Az eredmény valójában borítékolható.

„A centrális erőtér összeomlott. Mert a konstrukció lényege az volt, hogy mivel a Jobbik és a demokraták soha nem fognak tudni együttműködni, a Fidesz relatív többséggel is tartósan a hatalmi centrumban tud maradni.

De a helyzet megváltozott. A Fidesz foglalta el a radikális jobboldalt, a Jobbik meg behúzódott a mérsékelt jobboldalra, így megszűnt a korábban áthidalhatatlannak vélt távolság a kormánypárt bal- és jobboldali ellenzéke között.

Az önkormányzati választásokra készülve így állt elő az a helyzet, hogy települések, kerületek sokaságában egy az egy ellen küzdünk.

Szavazhatsz a Fidesz vagy az egységes ellenzék jelöltjére.

Az eredmény valójában borítékolható.

Ebben a felállásban, megreped a kormánypárt hatalmi monopóliuma, vége lesz annak a helyzetnek, hogy a központi és a helyi hatalom is egy kézben összpontosul. Létrejön a kormányzati hatalom helyi ellensúlya.

Lesznek kerületek, városok szabad nyilvánossággal, demokratikus közélettel, elegendő erővel, hogy ha kell, fellépjenek a diktatorikus központi hatalommal szemben.

Ezek a települések fogják táplálni az egyre egységesebb ellenzék erejét a későbbi küzdelmekre.

A ma kezdődő önkormányzati választási kampány ezért sokkal többről szól, mint hogy ki lesz a polgármester vagy valamelyik képviselő. Az előttünk álló választás a Fidesz megbuktatásához vezető út egyik legfontosabb mérföldköve lehet.

Akkor tegyétek a dolgotokat!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány szerint van liberális kátyúzás, illiberális kátyúzás, zöld kátyúzás, szociáldemoktrata kátyúzás vagy kereszténydemokrat kátyúzás. Ezért kellenek pártfilozófiák az önkormányzatokba.

Normális ember szerint nincs ilyen, csak önkormányzati feladatok vannak és mély felelősség a településért.

Igen.
Én is azt nem látom, hogy ha esetleg veszít némi teret a Fidesz, az mennyiben javítaná az MSZP-DK-ún.Jobbik-LMP-Momentum-stb. 2022-es esélyeit.

De baromira nem látom.

Egészen más a TÉT (!), és egészen más a SZABÁLYRENDSZER (!) az önkormányzati és az országgyűlési választáson. Talán nem is kell tovább ragozni, elég ha a legutóbbi, rendkívül plasztikus példát elővesszük: 2019 február, MZP abszolút többséggel tarol a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztáson. 2019 április, Lázár János abszolút többséggel, szinte rekordtámogatottsággal hozza a Fidesznek a hódmezővásárhelyi kerületet, simán verve a "tuti befutó" ún. jobbikos "favoritot". Országosan is óriási győzelmet aratott a Fidesz, két hónappal az öszellenzéket feltüzelő "koporsószeg" után.

Ez az egész, minden elvet nélkülöző, lényegében a zsákmányszerzést a kétségbeeséssel ötvöző összeborulás semmiben nem viszi előre STRATÉGIAILAG az összellenzéket. Sőt, szerintem még hátráltató tényező is. Egész egyszerűen elkenik az egyes pártok erejének támogatottságának a megméretését, feloldják magukat valami alaktalan masszában, miközben viszont - és akkor térjünk vissza az országgyűlési választások TÉTJÉRE és SZABÁLYRENDSZERÉRE - 2022-ben a DK-nak vagy az MSZP-nek vagy az ún. Jobbiknak, vagy ezek valamilyen politikailag értelmezhető kombinációjának kellene domborítania!

Mit jelent, ha Miskolcon nyer esetleg egy független polgármesterjelölt? Mit jelent, ha esetleg Szombathelyen nyer egy MSZP-s, vagy esetleg Erzsébetvárosban nyer a DK-s polgármesterjelölt (könnyen lehet, hogy nem is pártszínek alatt, hanem "függetlenként" (LOL)?
Semmit nem jelent jóformán, győzne a protest, mint MZP esetében. De az MSZP és a DK ettől nem lesz erősebb, támogatottabb...

Amit trendszerűen látni egyébként a polgármester-jelöltállításnál:

- Rengeteg az olyan, semmiből előkapott jelölt, akiknek nincs lényegi pártpolitikai előélete (Miskolctól Pécsen át Sopronig): itt pláne előállhat egyrészt az MZP-probléma (önjáró), másrészt megint csak MZP-re utalva: az ezekre történő szavazás semmit nem jelent párttámogatottsági szinten.

- Akik viszont pártoknak az emberei, ott baromira felülreprezentált az MSZP/DK! Budapesten és vidéken (!) is egyaránt. Olyan vidéki helyeken indít pl. az összellenzék DK-s polgármesterjelöltet, hogy az szinte kabaré (Debrecentől Győrön át Zalaegerszegig, de említhetjük a szombathelyi, nyíregyházi, szolnoki stb. stb. MSZP-s jelölteket is). És akkor ott vannak még a régóta regnáló MSZP-s polgármesterek (Szegedtől Salgótarjánon át a budapesti kerületekig). Momentumos jelölt a fővárosban van csak mutatóban, talán három kerületben, az ún. Jobbik pedig gyakorlatilag a "független" (LOL!!!) Mirkóczki elvtárs ejtőernyőzési kísérletére redukálódott.
Viszont az MSZP/DK esetleges visszaerősödése éppen hogy ROSSZ HÍR lenne az összellenzéknek! A FIDESZ MINDIG, MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT VERNI FOGJA AZ MSZP/DK-T (VAGY ANNAK SZIVÁRVÁNYKOALÍCIÓIT), HA ARRÓL LESZ SZÓ, HOGY KI IRÁNYÍTSA AZ ORSZÁGOT. Számomra ez evidencia, de úgy tűnik, hogy a Momentumot pl. nem zavarja ez a dolog... 100%-ban befeküdtek Fletó alá. Ők tudják.

Fegyenc megint hazudott egy vastagot: a Fidesz a szélsőjobb a "Jobbik" a mérsékelt jobb. Így Mentegetné a balos szégyent, elv-feladást. De ez az "összefogás" nem lesz sikeres, mert az összes DK-jelölt undorító árnyéka rávetül a többi "szövetségesre", mint ahogy a "Jobbik" gyalázata a "DK"-ra és társaira. Például, Egerben Mirkóczki és a többi zsidózó "Jobbik" politikus hitványsága visszahull az őt támogatókra.

Olvass időnként 444-es kommentáradatot, amint dől a stupid felsőbbrendűség idiotizmusa...
Ez bizony ama többszázezer+labanc tehetségtelen, VOLT magyar.
Az annyi mint: Budapesten döntetlen körüli eredmény, de Tarlós nyer!

A Jobbik mindig is paraszt-párt volt, Fletó parasztként mozgatta őket a maga sakktábláján.-

Biztos hétvége van nála, azért nem akarja tudomásul venni, hogy a kormánypárt áll középen, a szélsőjobbos jobbik meg összefogott a szelsobalos dk-val.

Azok az önkormányzatok, ahol a hibbantakat megválasztják, lesznek a tehenek. 6-8 ellenzéki párt fogja fejni őket.
Mert ez a választás erről szól, kik lesznek azok, akik pénzelik ezt a fogalmatlan társaságot.

"az összefogás a hatalomért nem jelent automatikusan egységet a hatalomban
sőt
véres leszámolások lesznek ott ahol győzni tudtok"

Ez bizony, nagy igazság.
A szerencsétlen MDF meg FKgP már keserűen megtapasztalta...

" általuk megnyert önkormányzatokat politikai harcokra fogják felhasználni. Szerintem ez a polgárháborúnak való megágyazás."

Ez nem meglepő. Az egyetlen dolog amihez értenek. Rombolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés