Sao Paulo is sötétbe borult az Amazonas füstje miatt

2019. augusztus 23. 18:01

A 12 milliós város 3200 kilométerre található az erdőtüzektől.

2019. augusztus 23. 18:01

Soha nem látott méreteket ölt az amazonasi erdőtüzek pusztítása – hozta le az euronews magyar nyelvű oldala.

Az oltást folyamatosan végzik, de még mindig több mint 2500 helyen égnek a lángok Brazília északi részén. Az égő területek nagy mennyiségű széndioxidot és szénmonoxidot juttatnak a levegőbe. A füstfelhő a műholdak tanúsága szerint az Atlanti-óceán partvidéke felé vonult, és már elborította a a 3200 kilométerre lévő Sao Paulót is. A helyzet a francia elnök szerint már nemzetközi válság szintjére emelkedett. Emmanuel Macron a Twitteren azt írta: mivel az amazonasi esőerdők a világ oxigénellátásának 20%-áért felelnek, megmentésük kérdését ezért a hétvégi G7-es csúcstalálkozó legfontosabb témájaként kell tárgyalni.

A brazil elnök szintén a Twitteren utasította vissza a felvetést. Jair Bolsonaro szerint „a brazil kormány továbbra is nyitott az objektív adatokra és a kölcsönös tiszteletre alapozott párbeszédre, az a javaslat azonban, hogy mindezt az érintett országok távollétében tárgyalják, gyarmattartó felfogást sugároz.

A lángok feltehetően az évszakban megszokott mezőgazdasági égetések miatt terjedtek el, az elnök azonban utalt arra a lehetőségre is, hogy civil szervezetek szándékosan gyújtogattak azért, hogy ezzel a klímaválsággal szemben köztudottan kritikus Bolsonarót kompromittálják.

globalforestwatch.org weboldalán egy közel valós időben frissülő térképen bárki figyelemmel követheti az Amazonas erdőiben keletkező tüzeket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. augusztus 25. 16:47
Tessék elolvasni! (Szemlézni sem ártana) https://vilagoszold.blog.hu/2019/08/25/politikai_eszkoz-e_az_erdotuz
ÁrPi
2019. augusztus 24. 08:43
Égő folyók, égő Antarktisz! Emlékszik még valaki a Sopianae cigarettára? Kispál - A Pécsi Szál "2. Mögötted azt látom, hogy ég Az antarktiszi partvidék, Följebb megyek, és azt látom, ég Az egész világ, de az ENSZ-be' még Gondolkodnak, de Pécs is ég Szálanként és ez végre döntött, Segély indult és igen jól jött, Mikor elküldték a sok-sok vödröt. R. Még biztos te is látod, Amit én látomásos Költészetem útján Íme most eléd tárok." https://www.youtube.com/watch?v=WxRUL2N0Yos
pitypang1125
2019. augusztus 24. 00:14
Sajnálatos, kár az élővilágért, de holnap is felkel a nap. A madarak csicseregnek, a zöldek pedig sírnak ha ez van ha az!
annamanna
2019. augusztus 24. 00:10
Bástya elvtárs (miután megtekinti a legépelt vallomást): Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek? Tuschinger elvtárs: Gondoltam az előző perre is, nem akartam magamat ismételni. De korrigálni fogom. Bástya elvtársat a második helyen készültek meggyilkolni. Jó lesz így? Bástya elvtárs: Jó. Egyébként tetszik. Virág Árpád: Nekem is. Sok álmatlan éjszakánk fekszik benne. Kerülni akartuk a sablonokat. Bástya elvtárs: Szerénység. Ne tömjénezze magát. Szerénység. Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik