Brexit: Merkel szerint az EU kész gyakorlatias megoldást találni a backstop-problémára

2019. augusztus 21. 7:12
„Ehhez viszont nem kell a kilépési megállapodást újratárgyalni" – jelentette ki a német kancellár. Boris Johnson brit miniszterelnök a napokban Merkellel és Macronnal találkozik, hogy a kilépésről tárgyaljanak.

Angela Merkel német kancellár elutasította kedden Boris Johnson brit miniszterelnök követelését, hogy tárgyalják újra a Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló megállapodást. „EU-27-ként továbbra is egységesen fogunk fellépni" – szögezte le Merkel reykjavíki látogatása során.

Továbbra is a backstop a probléma

Mint mondta, Johnson fenntartásai az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldással (backstop) szemben nem számítanak újdonságnak. Abban a pillanatban, hogy megvalósítható egyezség születik arról, miként lehet megőrizni az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodást és párhuzamosan biztosítani az EU belső piacának határait, már nem lesz többé szükség a tartalékmegoldásra – mondta. Úgy fogalmazott, ha megvan a kellő akarat, rövid időn belül gyakorlatias megoldást lehet találni a problémára. „Az EU kész erre" – hangsúlyozta Merkel, hozzátéve: „ehhez viszont nem kell a kilépési megállapodást újratárgyalni".

Merkel szerint a kilépési megállapodással kapcsolatos vitán felül Londonnak döntést kell hoznia arról is, hogy a jövőben milyen utat választ. Kiemelte: továbbra is érvényes az ajánlat, hogy Nagy-Britannia uniós kiválását követően is szorosan együttműködjenek gazdasági, illetve kül- és biztonságpolitikai kérdésekben. „Majd elválik, hogy Nagy-Britannia melyik utat választja" – fűzte hozzá a kancellár. A brit miniszterelnök a napokban Berlinbe és Párizsba utazik, hogy a német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel tárgyaljon. Johnsont szerdán várják Berlinbe.

Merkel a skandináv országok miniszterelnökeinek találkozóján vesz részt, amelynek fő témája a klímaváltozás. Ennek kapcsán a német kancellár az izlandi főváros előtt fekvő Videy-szigeten tartott munkaebéden kijelentette: hivatali partnereivel egyetértettek abban, hogy az éghajlatváltozás hatásai különösen az északi országokban, így Németországban láthatók.

Izlandon ez nemrég a globális felmelegedésnek áldozatul esett Okjökull gleccser esetében mutatkozott meg – tette hozzá. „A nem cselekvés ára biztosan jóval magasabb lesz, mint a cselekvésé" – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel olyan, mintha felébredt volna a kómából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés