A palesztin hatóság betiltja az LMBTQ tevékenységet

2019. augusztus 21. 14:57
Egy melegjogokkal foglalkozó civil szervezet a hónap végén tartott volna gyűlést Nabluszban.

A Palesztin Hatóság (PH) megtiltotta a Palesztin LMBTQ közösség tagjainak, hogy bármilyen tevékenységet folytassanak a Nyugati-part területén – írta a szombat.org a Jerusalem post értesülései alapján.

A tilalom elrendelését megelőzte, hogy az Al-Qaws civilszervezet, amely a palesztin társadalmon belüli szexuális és gender sokszínűséget hirdeti, és támogatja a magukat LMBTQ-nak meghatározókat, a hónap végére Nabluszban tartandó gyűlést hirdetett meg tagságának. A csoport egyaránt működik a Nyugati-parton és az izraeli arabok körében. A hónap elején ugyanott volt rendezvényük, de arról a PH rendőrsége csak napokkal később szerzett tudomást.

A 2001-ben alapított Al-Qaws célja: „a palesztin kulturális és társadalmi átalakulás előmozdítása, LMBTQ közösségek szervezése és új eszmék hirdetése a gender és szexuális diverzitásról a politikai tevékenység során, a civil társadalom intézményeiben, a médiában, és a mindennapi élet területén.” A csoport Kelet-Jeruzsálemben és Haifán is tart fenn irodát.

Luay Zreikat, a PH rendőrség szóvivője azzal magyarázta az intézkedést, hogy a LMBTQ csoport tevékenysége „káros a palesztin társadalom magasabb értékeire és eszméire nézve. Az ilyen tevékenységeknek semmi közük a palesztin hagyományokhoz és szokásokhoz, különösen Nábluszban.” Ugyanő meg nem nevezett „gyanús elemeket” említett, akik „a palesztin társadalmon belül szítják az ellentétet és a békét veszélyeztetik.”

Zreikat figyelmeztetett arra, hogy PH rendőrsége fellép az LMBTQ csoport támogatói ellen, és letartóztatásukat követően bíróság elé állítják őket. A palesztinokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy a csoporttal kapcsolatban álló személyeket jelentsék a rendőrségnek.

Válaszul az Al-Qaws a rendőrség fenyegetését „uszításnak” nevezte, és azt ígérte, hogy a súlyos kihívás dacára folytatja működését. „Furcsa, hogy gyanús elemeknek igyekeznek bennünket beállítani, akik a palesztin társadalom bomlasztására törekednek. Nevelési és oktatási programjaink a szexuális és gender sokszínűségről szólnak. Visszautasítjuk az üldözést és megfélemlítést, és a letartóztatással történő fenyegetőzést.”

Az egyik Al-Qaws tag elmondta, hogy a rendőrségi bejelentés óta ő és barátai fenyegetések és gyűlöletüzenetek százait kapták palesztinoktól, különösen a Facebookon keresztül. „Árulóknak és romlott embereknek neveznek minket, sokan halálunkat követelik. Féltjük az életünket.”

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehéz egy táborban tartani a muszlimokat meg a buzikat. És a palesztin feministák még meg sem szólaltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés