Súlyos fennakadásokra számít a brit kormány a megállapodás nélküli kilépés esetén

2019. augusztus 18. 13:09

Rendkívül súlyos fennakadásokra számít a brit kormány abban az esetben, ha október 31-én megállapodás nélkül szűnik meg a brit európai uniós tagság.

2019. augusztus 18. 13:09

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap birtokába került friss kormányzati dokumentumokból kiderült, hogy a lakosság és a vállalkozások csak kis mértékben vannak felkészülve a rendezetlen Brexitre. Az emberek belefáradtak az évek óta tartó Brexit-folyamatba, és ez hátráltatja a kilépés eredetileg tervezett március végi időpontja óta amúgy is egy helyben toporgó felkészülést az előre nem látott eseményekre.

A kormány először is a fizikai határellenőrzés visszaállítására számít az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között, mert az ennek elkerülését célzó jelenlegi tervek tarthatatlannak bizonyulnak majd. Mindez tüntetésekhez és utak elzárásához fog vezetni a várakozások szerint. A vámellenőrzések bevezetése miatt hónapos késések alakulhatnak ki, ezek hatással lehetnek az üzemanyag-ellátásra, fennakadásokhoz vezethetnek London és Anglia délkeleti részén. A benzin importjára vonatkozó tarifák miatt elkerülhetetlen lesz két olajfinomító bezárása, ami kétezer munkahely megszűnésével és sztrájkakciókkal is járna az ellátásban várható zavarok mellett – olvasható a lapban.

Vámellenőrzés

A jelentés szerint félő, hogy a Csatornán átkelő tehergépjárművek 85 százaléka nem lenne felkészülve a vámellenőrzésre a francia oldalon, és emiatt akár két és fél napos késésekre számíthatnak. A megállapodás nélküli Brexit után a kikötőkben is komoly zavarok alakulnának ki, amelyek akár csak három hónap után enyhülnének, de a forgalom akkor is csak a jelenleginek az 50-70 százalékára állna vissza. Az utasforgalomban késésekre kellene számítani a repülőtereken, pályaudvarokon és Doverben.

A gyógyszerellátásban is fennállna a súlyos késedelmek veszélye, mivel az Egyesült Királyságban forgalmazott gyógyszerek háromnegyede a Csatornán át érkezik a szigetországba. Az élelmiszer-ellátásban csökkenne a friss élelmiszerek aránya, emelkednének az árak – írja a The Sunday Times. A jelentés szerint incidensek lehetőségére kellene számítani az Egyesült Királyság és az Európai Gazdasági Térség halászhajói között, valamint arra, hogy több mint kétszáz hajó jelenhet meg illegálisan a brit vizeken a Brexit napján.

A következmények tüntetésekhez vezethetnek

A felsoroltak pedig országszerte tüntetésekhez vezethetnek, ami megkövetelheti a rendőrség jelentős mértékű megerősítését – írja az újság. A Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én mindenképp kilép az EU-ból, akár sikerül újratárgyalni az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) miatt brit részről elutasított megállapodást, akár nem. A lap ismertetett értesülésekre reagálva Kwasi Kwarteng energiaügyi államtitkár pánikkeltésről beszélt. „Fel kell készülnünk a megállapodás nélküli kilépésre” – mondta a BBC és a SkyNews hírtelevízióknak az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány esetleges veszélyeivel kapcsolatban. Meggyőződése szerint az ország készen áll majd a rendezetlen Brexitre október 31-én.

A jelentést több oldalon, részletesen ismertetve a lap arról is ír, hogy Boris Johnson a jövő hét végén tartandó G7-csúcstalálkozó előtt ellátogat Angela Merkel német kancellárhoz és Emmanuel Macron francia elnökhöz is. Ezzel kapcsolatban a brit kormányfő hivatala vasárnapra virradóra közölte, nem lehet áttörésre számítani a Brexit ügyében. Az Európai Unió többször is közölte, nem tárgyalja újra a Theresa May által elért kilépési megállapodást. A brit törvényhozás alsóházában többségben vannak a rendezetlen kiválást ellenző képviselők, és a parlament legfőbb ellenzéki erejét alkotó Munkáspárt vezetője a héten kilátásba helyezte, hogy a szeptember elején véget érő törvényhozási szünet után bizalmatlansági indítványt nyújt be a miniszterelnök ellen, ha úgy látja, megvan az ennek elfogadásához szükséges többség. Jeremy Corbyn átmeneti időre szóló egységkormány felállítására tett javaslatot a Labour vezetésével. A kormány kérné a Brexit időpontjának újbóli elhalasztását, új választásokat írna ki, amelyben a Munkáspárt egy második Brexit-népszavazás kiírásáért szállna síkra. A baloldali politikus javaslata vegyes fogadtatásra talált, nem utolsósorban azért, mert az ellenzék soraiból többen nem tudnák őt elfogadni kormányfőként. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. augusztus 19. 07:49
Ez a verzió senkinek sem jó, sem az EU-nak, sem Angliának.
megfejtô
2019. augusztus 19. 00:23
Az esetleges megàllapodàs nèlküli brexit az eunak nagyobb vesztesèg, mint az Egyesült Kiràlysàgnak. A britek màr most reagàlnak ès nekik ez akàr egy ùj kezdet is lehet, míg az eus vezetôk ùgy tesznek, mintha semmi nem törtènt volna, mikor elvesztik az egyik legmeghatàrozòbb euròpai orszàgot. Ez tragèdia! Megkockàztatom, mi èrtelme van az eunak a britek nèlkül?!
VakzKommondor
2019. augusztus 18. 22:58
Hűha tiborcnak es a lölőnek hamar be kell szereznie a legújabb astont és rollyst Egy ideig nem megy majd.
Agricola
2019. augusztus 18. 17:44
Nagy Britannia észrevette, hogy a korlátozott szuverenitás nem üdvözít: "A brit kormányfő szerint visszakerül London hatáskörébe az Egyesült Királyság határainak, pénzének és jogalkotásának ellenőrzése." Az EU-nak engedékenyebbnek kellene lenni, vissza kellene venni a keménykedésből. Erre már Napóleon is ráfázott. A kontinentális zárlatot Napóleon császár rendelte el a kontinentális Európa körül 1806-ban. A kontinentális zárlat azután lett a Brit Birodalom megtörésének legfőbb eszköze, hogy a szigetek fegyverrel való meghódítása az 1805-ös trafalgari tengeri vereség miatt meglehetősen valószínűtlenné vált. Napóleon úgy vélte, egy egész Európát magába foglaló egységes blokád a gyarmati hegemóniát kiépítő és az ipari forradalomnak köszönhetően szárnyaló gazdasággal rendelkező Angliára a legérzékenyebb ponton, a kereskedelem terén mérhetne csapást. Napóleonnak nem sikerült Angliát térdre kényszeríteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik