Kötelezettségszegési eljárás indulhat Romániával szemben a magyar kisebbséget ért jogsértések miatt

2019. augusztus 18. 11:36

Az Európai Bizottság szimatol az ügyben.

2019. augusztus 18. 11:36

Amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek sikerül bebizonyítani, hogy az 1989-es visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Romániával szemben – számol be a Főtér.ro.

Ezt az MTI szerint Köröm Ágoston, az intézet munkatársa jelentette be az M1-en.

Mint mondta, az Európai Bizottság azt kérte a jogvédő szervezettől, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket. Az intézet viszont azt kérte Európai Parlament petíciós bizottságától, hogy küldjenek egy tényfeltáró bizottságot Romániába, s amennyiben a jogsértések bebizonyosodnak, az uniós szervek felléphetnek az orvoslás érdekében.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet egyébként a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi vármegyések érdekében is lépni kíván. Még áprilisban jelentették be, hogy megkeresnék az európai parlamenti képviselőket azzal a felkéréssel, hogy tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen. Az intézet Romániában szerint bizonyíthatóan „rendszerszintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése”, amint azt a székelyföldi polgármesterek elleni perek és restitúciós eljárások is bizonyítják.

Kép forrása: Főtér.ro

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citra
2019. augusztus 19. 09:24
Gyorsan be is jelentette, hogy részt vesz a szegény ártatlan menekültek szétosztásában. Vagy egy tucat erejéig. Azért megnézném a homoki romák képét amint a segélyben gazdag Fejlettnyugat helyett a haladó Romániába zsuppolják őket. :)) https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2019/08/17/tiz-menedekkerot-vesz-at-maltatol-romania
Akitlosz
2019. augusztus 18. 18:55
Már eddig is indulhatott volna. Egészen pontosan 1 757 449-szer. Aztán mégsem indult eddig egy sem.
balbako_
2019. augusztus 18. 17:50
Bár az EU alkalmatlan bármiféle embert érintő hasznos tettre az első kis fénynek az alagút végén örülök. Valószínűleg csalódni fogok, de most örülök.
nemecsekerno_007
2019. augusztus 18. 17:32
Ilyen az EU. Ha nem tetszik akkor ki lehet lépni. Akkor viszont népszavazás lesz Erdélyben, borítékolható eredménnyel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik