Kötelezettségszegési eljárás indulhat Romániával szemben a magyar kisebbséget ért jogsértések miatt

2019. augusztus 18. 11:36
Az Európai Bizottság szimatol az ügyben.

Amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek sikerül bebizonyítani, hogy az 1989-es visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Romániával szemben – számol be a Főtér.ro.

Ezt az MTI szerint Köröm Ágoston, az intézet munkatársa jelentette be az M1-en.

Mint mondta, az Európai Bizottság azt kérte a jogvédő szervezettől, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket. Az intézet viszont azt kérte Európai Parlament petíciós bizottságától, hogy küldjenek egy tényfeltáró bizottságot Romániába, s amennyiben a jogsértések bebizonyosodnak, az uniós szervek felléphetnek az orvoslás érdekében.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet egyébként a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi vármegyések érdekében is lépni kíván. Még áprilisban jelentették be, hogy megkeresnék az európai parlamenti képviselőket azzal a felkéréssel, hogy tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen. Az intézet Romániában szerint bizonyíthatóan „rendszerszintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése”, amint azt a székelyföldi polgármesterek elleni perek és restitúciós eljárások is bizonyítják.

Kép forrása: Főtér.ro

 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A református énekek messze a legszebbek.

A Drága Sion is annyira szép!

Én is így vagyok vele. Pont azt a nőt akarják eu-s főügyésznek, a pereket levezényelte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés