Zsarolás eredménye az ellenzéki összefogás az Erzsébetvárosban – Moldován László a Mandinernek

2019. augusztus 17. 16:15

A DK minden korábbi megegyezést felrúgva elérte, hogy Erzsébetvárosban polgármesterjelöltjük, Niedermüller Péter mögé álljanak be az ellenzéki pártok – mondja lapunknak az LMP-ből a közelmúltban kilépett Moldován László, aki immár függetlenként szintén elindul a tisztségért. Moldován tévútnak tartja, hogy a kerületekben élő emberek helyett pártkatonákat indítanak. A politikus arról is beszélt, hogyan tenné zöldebbé kerületét, és miért nem ért egyet Puzsérral a bulinegyed ügyében.

2019. augusztus 17. 16:15
Pálfy Dániel Ábel

Moldován László, az LMP etikai bizottságának korábbi elnöke, később budapesti elnöke volt. Két hónapja kilépett a pártból. Harminc éve kerületi lakos, kilenc éve tagja az erzsébetvárosi önkormányzat képviselőtestületének. Az őszi önkormányzati választáson az Élhető Erzsébetváros Egyesület és az Állampolgárok a Centrumban Egyesület támogatásával indul a polgármesteri tisztségért.

Korábban úgy nézett ki a budapesti szintű tárgyalásokon, hogy ő lesz az ellenzéki összefogás jelöltje Erzsébetvárosban. Az EP-választás után azonban megváltoztak a pártok erőviszonyai és a megerősödött DK elérte, hogy jelöltjük, Niedermüller Péter legyen a közös jelölt. Kettejükön kívül a korábbi polgármester, a kerületi ingatlanbotrányban vállalt szerepe miatt elítélt, a szocialista pártból július végén kilépett Hunvald György is indul a tisztségért.

Inkompetens, nem beágyazott jelöltek

A volt LMP-s Moldován László eddig ritkán adott interjút – bár elmondása szerint minden felkérésnek szívesen tesz eleget, nem tartja magát olyan „fontos embernek”, hogy rendszeresen szerepeljen – az utóbbi hetekben mégis megszólalt több médiumnak, és elmondta, hogy

az Erzsébetvárosban létrejött ellenzéki összefogás zsarolás eredménye.

Kérdésünkre azt mondta, az ellenzéki pártok – nagyon helyesen – egyetértettek abban, hogy minden kerületben lehetséges –, és le is kell váltani a Fideszt. Nem szereti az összefogás szót, szerinte az együttműködés a megfelelő kifejezés, ami az érdekegyeztetést és a mindenkinek megfelelő kompromisszumok megtalálását jelenti. Úgy látja, a többi párt nem az együttműködésre játszott, az „óbaloldali pártok” (az MSZP és a DK) valamint a Momentum arra törekedtek, hogy közös jelöltjüket „lenyomják a kerületben élők és a többi párt torkán” és elfoglalják az ellenzéki térfelet.

Szerinte nem azt tartották szem előtt, hogy az egyes kerületekben mely pártoknak van, kompetens, helyi szinten beágyazott, a kerület életét ismerő jelöltje, hanem előre leosztották maguk közt, hogy melyik városrészben ki indíthat polgármester- és képviselőjelölteket. „Ezért történt az, hogy Horváth Csaba, Élő Norbert, vagy például Tüttő Kata, akik inkompetens, helyi szinten nem beágyazott jelöltek, indulhatnak a kerületben” – fogalmazott.

Mint mondja, a pletykák szerint a szocialisták és a DK közt korábban létezett egy háttéralku, amely szerint a 2018-as országgyűlési választásokon a DK jelöltje mögé áll be az ellenzék, idén pedig az MSZP-indíthat közös ellenzéki jelöltet a polgármesterségért. Ezt az egyezséget – mint oly sok másikat is – azonban Gyurcsányék felrúgták, és Niedermüllert indítják, akinek semmi köze sincs Erzsébetvároshoz, bár a DK szerint 67 éve itt született, nem kompetens a kerület ügyeiben – tette hozzá.

mivel nem jutott be az Európai Parlamentbe. „Egy olyan embert az emberek megkérdezése nélkül ide ejtőernyőzni Brüsszelből, akinek semmi köze a kerülethez, megalázó az erzsébetvárosiakkal szemben” – mondta. Szerinte Niedermüllernek nincs esélye megnyerni a választást.

Moldován László úgy véli, Hunvald György egyébként épp azért lépett ki az MSZP-ből, és indult függetlenként, mert a pártja nem állt ki mellette. Felvetésünkre, miszerint az ő története kísértetiesen hasonlít Hunvaldéra, úgy reagált, lényegi különbség a kettő közt, hogy ő azért lépett ki az LMP-ből, hogy függetlenként indulhasson, mert tudta, hogy a helyi civil szervezetek őt támogatják.

A DK felelős az erzsébetvárosi ellenzék megosztottságáért

Volt pártjának szerződése van az „összefogás” többi pártjával, hogy elfogadnak minden budapesti ellenzéki jelöltet, valamint Karácsony Gergelyt mint főpolgármester-jelöltet, és ezért kapnak bizonyos helyeket egyes önkormányzatokban – állítja. Az LMP-nek az egész budapesti szerződésből kellene kiugrania, hogy őt támogathassák, amit nyilván nem fognak megtenni – mondta. Ezt a szerződést az „óbaloldali pártok” már megkötése pillanatában megszegték, mert tudható volt, hogy az LMP nem indíthat jelöltet sem a XIII., sem a XIX., sem a VII. kerületben – tette hozzá. „Ez nem összefogás, hanem zsarolás, és az erőfölénnyel való visszaélés, amiben az LMP sajnos a többi párt partnere, én pedig részben ezért léptem ki a pártból” – fogalmazott.

Szerinte a DK felelős azért, hogy Erzsébetvárosban megosztott az ellenzék, pedig még Gyurcsány pártja és a szocialisták is elismerik, hogy helyi képviselőként kilenc éven keresztül mintaszerű munkát végzett és ha egyedül állhatna szemben Vattamány Zsolttal, a fideszes jelölttel, lenne esélye, hogy legyőzze.

Úgy érzi, függetlenként több esélye van, mert egy párt jelöltje a szakértők szerint is csak pár százalékkal kaphat többet, mint az őt delegáló párt támogatottsága.

A legutóbbi választáson az LMP budapesti jelöltjei közül én szerepeltem a legjobban, jobban, mint a pártom – mondja.

Tévútnak, az önkormányzatiság elve félreértésének tartja, hogy a helyi viszonyokat ismerő, a kerületekben élő emberek helyett pártkatonákat indítanak. A pártok minél több pozíciót próbálnak elfoglalni, hiszen így lehet közelebb kerülni a „húsosfazékhoz”, így lehet a gazdasági érdekköröknek megfelelni – közölte.

Hunvaldról egyébként azt gondolja, hogy bár van köze a kerülethez, hiszen polgármester volt, szintén esélytelen, többek között a korábbi kerületi „ingatlanpanamákban” betöltött szerepe, a műemlékvédelem tönkretétele miatt. Szerinte a volt MSZP-s politikus korábbi pártja mögött álló gazdasági érdekköröknek nem tudott nemet mondani az ingatlanügyekben, de nem ő volt a fő felelős.

A bulinegyed a legfontosabb probléma

Erzsébetváros legégetőbb problémáinak a „bulinegyed” és a parkolás kérdését, a zöldfelületek hiányát nevezte. A „bulinegyedből” az állam állítólag 6,5 milliárd forintot szed be, de azzal, hogy ez mit okoz az itt lakóknak senki nem törődik. Belső Erzsébetvárosból menekülnek az emberek, a szemét, a zaj, a közbiztonsági problémák, a drogterjesztés és a prostitúció elterjedése miatt. Abnormális, hogy Budapest legkisebb kerületében egy négyzetkilométeren több mint ötszáz vendéglátóipari egység működik nyitvatartási korlátozás nélkül, egy hétvégén száz-százötvenezer ember szórakozik – mondja.

Dr. Bándy Gyula ombudsman szerint ez a helyzet alapjogi visszásság, súlyosan sérül az emberek egészséges élethez és való joga – jegyezte meg Moldován László. Az önkormányzat nem él a hatásköreivel, a rendőrség félrenéz, ez mind hozzájárul a jelenlegi borzalmas helyzethez. Úgy fogalmazott, „Ez egy óriási biznisz egyaránt a fideszes és a baloldali érdekköröknek, ezért nem gondolom, hogy Niedermüller Péter komoly változtatást tervezne, mert az óbaloldali pártok mögött álló körök ezt megakadályoznák.”

Programja szerint először a vendéglátóhelyek éjféli zárását kellene bevezetni, hosszabb távon pedig

a külső kerületek nem lakott részeire, „rozsdaövezetekbe” kell kitelepíteni a bulinegyedet.

„Az én álmom az, hogy Erzsébetváros, az egykori zsidónegyed visszakapja rangját, nívós kulturális élettel és vendéglátóhelyekkel, a bulinegyed, a külföldi turisták olcsó itatása pedig szűnjön meg.”

Bár Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt programjával alapvetően egyetért, a bulinegyed kérdésében különbözik az álláspontjuk.

Puzsér nemrég megjelent írásában úgy fogalmazott, „A Momentum másfél éve egyedüli pártként szállt szembe a kádárista házmestertempóval, s kampányolt a bulinegyed mellett. … A bulinegyed a legjobb, ami Budapesttel az elmúlt harminc évben történt – ma már szervesen a főváros arculatához, gazdaságához, kulturális életéhez és turizmusához tartozik. Fájdalmas látni, miként lesz a Momentum egykori liberális fiataljaiból hónapok alatt szocialista segédcsapat, akik a munkásőrök igyekezetével licitálják túl gazdáikat, ha tiltani és erőt demonstrálni alkalmuk mutatkozik. El a kezekkel a bulinegyedtől!”

Moldován – akinek jelöltségét a Puzsérhoz köthető egyesület is támogatja – úgy véli,

ha Puzsér vagy bárki más, aki védi a jelenlegi állapotot, akár csak pár napra is odaköltözne a bulinegyedbe, megváltozna a véleménye.

A Momentumról azt gondolja, azért kampányolnak a bulinegyed ellen, mert egyik jelöltjük épp a kerület közepén indul, és biztos, hogy nem választják meg, ha kiáll a jelenlegi helyzet mellett.

Zöld, zöld, zöld

Moldován László szerint Erzsébetváros jelenleg egy „betondzsungel”. „Az egy főre jutó zöldfelület aránya az ajánlott 9-12 helyett mindössze 0,6 négyzetméter, emiatt évekkel alacsonyabb a kerületiek várható élettartama!” A megoldást firtató kérdésünkre azt mondja, tudja, hogy furcsán hangzik, de sok helyen fel kell szedni az aszfaltot, a műkövet, és növényeket kell telepíteni, az üres telkekre a társasházak betonudvaraira. A kihasználatlan tűzfalak és a háztetők is magukban hordozzák a zöldfelület létrehozásának lehetőségét, egy csomó olyan technika van, amit nem használt sem a szocialista sem a fideszes városvezetés – hangsúlyozza.

A kerület autóforgalmát is visszaszorítását a légszennyezettség csökkentése érdekében Hungária körúton belüli területen fizetendő behajtási díj bevezetésével érné el. „Ez európai uniós kötelezettség, amit már Tarlós Istvánnak is be kellett volna vezetnie!” – mondja. Ezekkel a korlátozásokkal szerinte a parkolás problémája is javítható lenne, hiszen a parkolóhelyek felét fel lehetne szabadítani. Hosszútávú célja, hogy a közösségi-, a kerékpáros közlekedés és a közösségi autóhasználat mértéke növekedjen, az egyéni autóhasználaté pedig csökkenjen Budapesten.

Az V. kerületben történt változások mintájára sok kisebb utcát forgalomcsökkentett területté, illetve sétálóutcává alakítana. „Ez óriási jelentőségű lehetne a légszennyezettség csökkentése szempontjából.” Természetesen a rendőrség, a mentők és a tűzoltók részére lehetőséget kell biztosítani, hogy mindenhová eljuthassanak – jegyezte meg.

Végül fontosnak nevezte a „kontrollálatlan, rövidtávú lakáskiadás, például az AirBnB az adózatlan bérbeadások, a hosteleknek nevezett tömegszállások” felszámolását. „Ezeknek nincs helye a kerületben!” Én nem pártérdeket, gazdasági érdekkörök érdekeit, hanem az erzsébetvárosi emberek érdekeit kívánom képviselni! – hangsúlyozta zárásként.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2019. augusztus 18. 01:15
Szavazz a Fideszre!!! És nem leszel kiteszve, a lakásodból!!! Vagy jön ali! A benyali!!!!
áfonya
2019. augusztus 18. 00:48
Népszava szerint is tele az államkassza (pedig Gyurcsányék olyan szépen ellopták kiürítették) Most, hogy a magyar gazdaság növekedése meghaladta a legtöbb ellenzéki párt támogatottságát, a balliberális sajtó új stratégiát ötölt ki a politikai károk mérséklésére. Az eddigi ráolvasások („romokban”, „összeomlik”, „fenntarthatatlan”) közröhejbe fulladtak, ezért az új módi: meg akarják szabni, mire költse a kormány a teli államtrezorban lévő pénzt. Noha a kutya se kérdezte őket. Éspedig azért, mert e társaság 2002-ben már eljátszotta ugyanezt: akkor a kormányváltás után a teli kasszát pár hónap alatt kiürítették, majd nyolc évig ártatlan képpel magyarázták, miért kellenek megszorítások és külföldi hitelek. Pénzügyi tanácsadás a ballibektől? Egy disznóólat sem szabad rájuk bízni!
koronaszepe
2019. augusztus 17. 23:28
Hogy a DK, aki szétbassza az együttműködést, a Hunvald vagy ez a nyomorult a Fidesz csicskája mindegy is. A Fidesz szalámi taktikája működik, a győzelem nagyon valószínű.
gecisbugyi
2019. augusztus 17. 22:53
Nyilván ez is csak lopni szeretne,mint a többi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik