Rengeteg fegyvert vittek vissza a christchurchi merénylet után

2019. augusztus 16. 9:19
Az új-zélandi kormány 168 millió új-zélandi dollárt különített el a fegyverek visszavásárlására.

Összesen 12 183 lőfegyvert adtak le a hatóságoknak az új-zélandi állampolgárok országszerte több mint száz visszavásárlási alkalommal az elmúlt hónapokban – közölte a rendőrség pénteken. Mike Clement rendőrfelügyelő-helyettes közleményében dicsérte a fegyvertulajdonosok együttműködő hozzáállását.

Elkötelezettek a művelet iránt, a visszavásárlásban közreműködő rendőrségi munkatársak pozitív véleményeket hallottak tőlük az akcióról” – tette hozzá.

A fegyvertulajdonosok egy amnesztia keretében december 20-ig adhatják le azokat a fegyvereket, amelyeket a két mecsetben elkövetett, 51 halálos áldozatot követelő március 15-i christchurchi merénylet után áprilisban az új-zélandi hatóságok betiltottak. Csaknem az összes félautomata lőfegyver ebbe a kategóriába tartozik.

A kormány visszavásárolja a fegyvereket: az erre a célra elkülönített 168 millió új-zélandi dollárból (31,6 milliárd forintból) eddig 22,4 milliót (4,2 milliárd forintot) költött el. Miközben sokan döntenek betiltott fegyvereik beszolgáltatása mellett, a fegyvertulajdonosok szövetsége a hét elején azt tanácsolta tagjainak, hogy várjanak, amíg a kormány kedvezőbb árat ajánl a fegyvereikért.

A szövetség kifogásolta, hogy egyes begyűjtéseken ellenséges volt a környezet az erőteljes rendőri jelenlét, az utasítgatások és a tulajdonosok kikérdezése miatt.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyilván azok viszik vissza, akik nem terveznek merényletet.
Vagyis azoktól veszik el, akik ártalmatlanok illetve akik ezzel
az akcióval esetleg védekezésképtelenné válnak.

"Rengeteg fegyvert vittek vissza a christchurchi merénylet után"

Úgy tudom, hogy 1,5 millió fegyver van a lakosságnál, bár lehet, hogy gépkarabélyból kevesebb. Mindenesetre nekem nem tűnik "rengetegnek" a 12 ezer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés